Η πολιτική ασάφεια του Λουίτζι Ντι Μάιο αντιμέτωπη με τις αντιδραστικές βεβαιότητες του Ματέο Σαλβίνι Ο ιταλικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε, το έλλειμμα του 2,4 έγινε 2,04, η διαμάχη με την Κομισιόν έληξε και θεωρητικά οι κυβερνητικοί εταίροι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι. Όμως όχι. Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας εμφανίζονται τώρα σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια. Τα σημεία διαφωνίας είναι πολλά.
ΣυνταξιοδοτικόΤι θα γίνει, κατ’ αρχάς με το διάταγμα για το «εισόδημα του πολίτη» και το περίφημο «ποσοστό 100» για την πρόωρη σύνταξη; Η Λέγκα ήθελε το ποσοστό 100, αλλά όχι το εισόδημα του πολίτη. Από την άλλη, το Κίνημα 5 Αστέρων επιθυμεί διακαώς και τα δύο. Το κουτσουρεμένο εισόδημα του πολίτη, φαίνεται πως η Λέγκα θέλει να το κουτσουρέψει περαιτέρω. Όσο για το ποσοστό 100, σύμφωνα με τον Τίτο Μποέρι πρόεδρο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (που η κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει, λόγω των δηλώσεών του σχετικά με το θέμα, αλλά και λόγω των δηλώσεών του υπέρ των μεταναστών) τα χρήματα δεν επαρκούν. Υπάρχει το πρόβλημα του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο συζητείται να δοθεί όταν ο υπάλληλος θα έχει φθάσει τα 67, ή όταν θα έχει ωριμάσει ο χρόνος εργασίας του, δηλαδή σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο Φορνέρο, στα 42 χρόνια και 10 μήνες. Οι γυναίκες είναι οι πιο αδικημένες στο θέμα της πρόωρης σύνταξης, γιατί, σύμφωνα με τις στατιστικές έχουν κατά μέσο όρο μόνο 25,5 έτη εργασίας, λόγω μητρότητας, φροντίδας συγγενών, επισφαλέστερης θέσης, ενώ οι άνδρες έχουν 38.
Η έκδοση του διατάγματος που θέτει σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα καθυστερεί, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σημείο επαφής μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Επίσης, οι διαδηλώσεις των συνδικάτων για το θέμα των συντάξεων αγγίζουν ένα άλλο κρίσιμο θέμα. Το θέμα των «χρυσών συντάξεων». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μειώνεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων, με διαφορετικά ποσοστά ανάλογα με το ύψος τους. Όμως, είναι «χρυσή σύνταξη» ένα μεικτό ποσό 1.500 ευρώ, από το οποίο αρχίζει η μείωση;
Μεγάλα έργα και τράπεζεςΆγνωστο ποια θα είναι η έκβαση στην ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το ζήτημα των μεγάλων έργων, του αγωγού αερίου TAP στο νότο και της γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν (TAV). Το Κίνημα 5 Αστέρων πρωτοστάτησε στους αγώνες για τη μη εκτέλεση αυτών των έργων και η αμφιλεγόμενη τώρα στάση των κυβερνητικών στελεχών του προκαλεί την οργή των απλών μελών. Η Λέγκα, που θέλει να έχει σύνδεση με τους βιομήχανους του βορρά, θέλει οπωσδήποτε την ολοκλήρωση του έργου. To Toρίνο είναι θέατρο μεγάλων διαδηλώσεων και των δύο πλευρών. Αναμένεται η έκθεση των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το έργο, ενώ ο Σαλβίνι σκέφτηκε να επιλύσει το θέμα με δημοψήφισμα, που ο Ντι Μάιο αρνείται.
Τις τελευταίες μέρες η κοινή γνώμη στην Ιταλία διχάστηκε σχετικά με τη διάσωση της τράπεζας Carige, μιας μικρής τράπεζας της Λιγουρίας, η οποία διασώζεται με κρατικό χρήμα, με ένα διάταγμα που είναι το φωτοαντίγραφο του διατάγματος Ρέντσι-Τζεντιλόνι για τη διάσωση δύο τραπεζών του Βένετο και της Monte dei Paschi di Siena. Εκείνη την εποχή, το Κίνημα 5 Αστέρων ήταν εξοργισμένο με τη διάσωση και ασκούσε πολύ αυστηρή κριτική στο γεγονός. Σήμερα το παρουσιάζει ως εθνικοποίηση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δηλώνει ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την εξυγίανση της τράπεζας.
(Αντι)μεταναστευτική πολιτικήΟ Σαλβίνι εξακολουθεί την προεκλογική του εκστρατεία, κεντρίζοντας τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα μιας μερίδας πολιτών, φθάνοντας σε ασύλληπτα σημεία απανθρωπιάς και σκληρότητας, συνεχίζοντας την πολιτική των κλειστών λιμανιών και αφήνοντας τα πλοία Sea Eye και Sea Watch με 49 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να περιπλανώνται στη θάλασσα πάνω από δύο εβδομάδες. Η ένταση στην κυβέρνηση έφθασε σε πολύ ψηλά επίπεδα, με τον Ντι Μάιο να ζητά να δεχτεί η Ιταλία μόνο τις γυναίκες και τα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Κόντε να δηλώνει ότι η Ιταλία πρέπει να δεχτεί τις οικογένειες συνολικά και με τον Σαλβίνι να αρνείται να δεχτεί οποιονδήποτε. Τελικά, μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Μάλτα, στην Ιταλία θα μεταβούν δέκα περίπου μετανάστες με παιδιά, που θα τους αναλάβει αποκλειστικά η Εκκλησία Ευαγγελιστών Βαλντέζε.
Ο Ματέο Σαλβίνι τον τελευταίο καιρό είναι σε μεγάλη αντιπαράθεση με πολλούς ιταλούς δημάρχους, οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον λεγόμενο νόμο Σαλβίνι για την ασφάλεια, που καταργεί ουσιαστικά το άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και το δίκτυο Sprar, για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων. Ανάμεσα στους δημάρχους υπάρχουν και τα «φίλια πυρά» της δημάρχου του Τορίνο και της δημάρχου Ρώμης που ανήκουν στους 5 Αστέρες.
Ο Γκρεγκόριο Ντι Φάλκο, συνταξιούχος αξιωματικός του λιμενικού, γνωστός για τη δράση του σχετικά με την υποδοχή και περίθαλψη των μεταναστών και εκλεγμένος με τους 5 Αστέρες στη Γερουσία, ο οποίος διαγράφηκε από το κόμμα επειδή δεν ψήφισε το νόμο Σαλβίνι, επιτίθεται στον Ντι Μάιο, λέγοντας ότι η φράση «Ή μαζί μου ή εναντίον μου» δείχνει μια κτητική αντίληψη μέσα σε ένα Κίνημα από το οποίο σήμερα φαίνεται πως εκλείπει η διαλεκτική και η ικανότητα ακρόασης και απάντησης.
Καμπάνια κατά των εμβολιασμώνΜια άλλη πολεμική που εμπλέκει μεγάλο μέρος από τα μέλη των 5 Αστέρων, είναι η καμπάνια κατά των εμβολιασμών. Ο Αλφόνσο Τσελότο, προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της υπουργού Υγείας Τζούλια Γκρίλο, παραιτήθηκε, λόγω του χάους που δημιουργήθηκε για το θέμα των εμβολίων, ενώ ο Μπέπε Γκρίλο, υπέγραψε μαζί με τον Ματέο Ρέντσι ένα κείμενο για την υπεράσπιση της επιστήμης από τσαρλατάνους και ψευτοεπιστήμονες, που προώθησε ο ανοσολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι. Το κείμενο υπέρ των εμβολιασμών απευθύνεται και στον πρωθυπουργό, στους αντιπροέδρους Ντι Μάιο και Σαλβίνι, καθώς και στην υπουργό Υγείας.
Ενόψει ευρωεκλογώνΕκτός από την εσωτερική πολιτική, οι δύο αντιπρόεδροι ασχολούνται πυρετωδώς και με τις συμμαχίες τους εν όψει ευρωεκλογών.
Ο Σαλβίνι συνάντησε τον Κατσίνσκι στην Πολωνία, μαζί με τον οποίο, καθώς και με τον Ορμπάν και τη Λεπέν, σκοπεύει να λεηλατήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να κατακτήσει αρκετές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να εφαρμόσει άνετα την αντιμεταναστευτική και αντιδραστική του πολιτική.
Όσο για τον Ντι Μάιο, η αλλοπρόσαλλη και απολίτικη τακτική του κινδυνεύει να καταστρέψει το κόμμα του. Τελευταίο του κατόρθωμα είναι η ανακοίνωση συμμαχίας των 5 Αστέρων, εν όψει ευρωεκλογών, με τρία ετερόκλητα κόμματα, το πολωνικό Kukiz ’15, το κροατικό Živi zid και το φιλανδικό Liike Nyt, με τα οποία σκοπεύει να συστήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Το πολωνικό Kukiz ’15, είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, αντίθετο με την έκτρωση και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, με αρχηγό έναν αστέρα της ροκ. Το κροατικό Živi zid σχηματίστηκε το 2011, με κύριο στόχο τον αγώνα κατά των εξώσεων και των κατασχέσεων και επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ. Το φιλανδικό Liike Nyt έχει στο πρόγραμμά του τον οικονομικό φιλελευθερισμό, που, τουλάχιστον στα λόγια, δεν αρέσει στους 5 Αστέρες.
Επίσης, ο Ντι Μάιο επιδιώκει να συμμαχήσει με τα Κίτρινα Γιλέκα, εάν αποφασίσουν να συσταθούν σε κόμμα και να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Τι ενώνει όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά κόμματα μεταξύ τους, κατά τον Ντι Μάιο; Η άμεση δημοκρατία. Αν αρκεί αυτό για τη συγκρότηση συγκεκριμένου προγράμματος, προτάσεων και κοινής δράσης, μόνο αυτός το ξέρει.
Τόνια Τσίτσοβιτς