Τα καλά νέα έρχονται από τα Σκόπια. Παρά τις δυσκολίες που είχαν προκύψει με τις ενστάσεις δύο βουλευτών κόμματος των αλβανόφωνων, ο κ. Ζάεφ συγκέντρωσε τελικά στην καταληκτική ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας 81 ψήφους. Οι συνταγματικές αλλαγές έχουν πια εγκριθεί από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού τα τελικά κείμενα, ώστε να προχωρήσει και στην ελληνική Βουλή η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην Αθήνα, ωστόσο, σε αντίθεση με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, που εκφράστηκε με σαφήνεια και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, ανακύπτουν ακόμη εμπόδια, όχι μόνο από τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εμπόδια που θα υπερπηδηθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά προκαλούν πρόσκαιρες καθυστερήσεις.
Ενώ σιγά-σιγά αποσαφηνίζεται η στάση κομμάτων και βουλευτών που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας και αποσυνδέεται η θέση τους αυτή από τη γενικότερη στάση τους έναντι της κυβέρνησης, η δυσκολία στους κόλπους των ΑΝΕΛ να βρεθεί θέση που να εκφράζει το σύνολο των βουλευτών τόσο για το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας, όσο και για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συμβάλλει σε ένα περιβάλλον σύγχυσης ως προς την τελική έκβαση.
Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας στη διάρκεια της συνέντευξης ότι, εάν αποσύρουν οι ΑΝΕΛ τη στήριξή τους στην κυβέρνηση συνδέοντάς τη με τη στάση τους στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, έστειλε το μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο ότι είναι καιρός να επανέλθει στην αρχική θέση που εκφράστηκε από τον Π. Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο: δεν ψηφίζουμε την κύρωση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕλ είναι θετικά διακείμενη σε μια τέτοια στάση, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις περί «απόσυρσης» υπουργών και την καλλιέργεια αμφιβολίας ως προς το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης. Φαίνεται ότι αυτή τη διάθεση θέλησε να εκφράσει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την τελευταία, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, δήλωσή του: «Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά».
Η αποφασιστική συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο σαρανταοκτάωρο και από αυτήν θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων ως την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή. Αν από τη συνάντηση προκύψει συμφωνία στη βάση που διέγραφε ο πρωθυπουργός, η κύρωση θα προχωρήσει άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ο ίδιος είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα προηγηθεί η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, που δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της κύρωσης που θα ακολουθήσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet