Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων



Του Νάσου Χατζητσάκου

Στην πορεία υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων, τρία εικοσιτετράωρα μετά το Πάσχα, για την κυβέρνηση ξεκινά ένας ακόμη «Γολγοθάς». Από την Τετάρτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωρά σε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) με στόχο να επέλθει η επιζητούμενη «ανάσταση» βασικών εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Στην επιστολή που έστειλε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματό – βιοτέχνες), της ΕΣΕΕ (έμποροι) και του ΣΕΤΕ (ξενοδόχοι) αναφέρεται ότι σκοπός των διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης 15 Απριλίου, είναι η συζήτηση επί των σχεδιαζόμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για τα θέματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Ο διάλογος δεν θα εξαντληθεί με την τριμερή αυτή συνάντηση, δεδομένου ότι οι οργανώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εκφέρουν γνώμη και στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην οποία θα σταλεί σύντομα το νομοσχέδιο για γνωμοδότηση», επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργού.
Αναλυτικότερα, τα θέματα προς νομοθέτηση τα οποία περιλαμβάνονται στην «ατζέντα Σκουρλέτη» έχουν ως εξής:
1. Επαναφέρεται σταδιακά, σε δύο φάσεις, ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012, οπότε καταργήθηκε η τότε ισχύουσα ΕΓΣΣΕ με τη μείωση κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών). Στο πρώτο στάδιο (1/10/15) θα αρθούν οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία και θα αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05, μικτά, το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός θα οριστεί στα 751 ευρώ μικτά και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν διατηρηθεί στην κυβέρνηση, οι κατώτατοι μισθοί θα μπορούσαν να πάρουν αύξηση μόνο όταν η ανεργία θα μειωνόταν κάτω από το 10% (με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της τον Ιανουάριο κυμαινόταν στο 26%). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα έβλεπαν τις αποδοχές τους να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω μόνο όταν οι άνεργοι θα μειώνονται κατά 700.000 άτομα (από τα 1,2 εκατ. άτομα στους 500.000).
2. Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι στο εξής η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία και θα έχει καθολική εφαρμογή.
3. Θα καταργηθεί η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.
4. Θα εισαχθεί η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, προκειμένου να διατηρηθούν σε ισχύ.
5. Θα εισαχθεί νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
6. Θα καθιερωθεί η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση.
7. Θα ενισχυθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο σε περίπτωση απουσίας κλαδικής εργοδοτικής οργάνωσης μέσα από μεμονωμένους εργοδότες (μέχρι 10) που απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου με εναλλακτική δυνατότητα τη συμμετοχή της υπερκείμενης εργοδοτικής οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις.
8. Θα επανέλθει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.
9. Θα αρθεί η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων, όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.
10. Θα επανέλθει η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά από τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
11. Θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.
12. Θα δημιουργηθεί ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών.
13. Θα δημιουργηθεί σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων.
14. Θα συνεκτιμηθεί η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.
15. Θα εκλέγεται ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ και θα επιλέγονται οι μεσολαβητές και οι διαιτητές με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) των μελών του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.
16. Θα εισαχθεί τεκμήριο εγκυρότητας των στοιχείων που επικαλείται η πλευρά των εργαζομένων στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας, στην περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν προσκομίσει τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία.
17. Θα ενισχυθεί ο θεσμός της μεσολάβησης που αποτελεί το βασικό στάδιο επίλυσης των συλλογικών διαφορών.
18. Θα διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία όταν το ένα μέρος αρνείται την μεσολάβηση.
19. Θα διατηρείται η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς.
20. Θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης με το δικαστικό έλεγχο να παραμένει σε πρώτο βαθμό μόνο ως προς τη νομιμότητα της διαιτητικής διαδικασίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet