Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη** Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε νέα πρόταση μομφής και επόμενη αν χρειαστεί, ώστε να ενώσουμε και πάλι το λαό.
** Η πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρέψει στο βρετανικό κοινοβούλιο αύριο Δευτέρα και να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της, να στηρίξουν την κυβέρνησή της
Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα ΔρόσουΗ καταψήφιση του σχεδίου Brexit της Τερέζα Μέι αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα όλων των εποχών. Η Μέι δήλωσε σχετικά «είναι φανερό ότι το κοινοβούλιο καταψηφίζει τη συμφωνία, όμως δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς αυτό σημαίνει». Πράγματι, ενάντια στη συμφωνία τάχθηκαν υπέρμαχοι της εξόδου, αλλά και υπέρμαχοι της παραμονής στην Ε.Ε. Ποια είναι η κατάσταση;
Πράγματι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί κυβερνητικό κόμμα στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου. Έχασε με 230 ψήφους, ενώ 119 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος καταψήφισαν τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι ακόμα χειρότερα και από την εσωκομματική ανταρσία που αντιμετώπισε ο πρόεδρος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός Τζόν Μέιτζορ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν διαπραγματευόταν τη σχέση που θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνει για το κυβερνών κόμμα αυτή η ήττα, αφού οι βουλευτές του φυλλοροούν. Γι’ αυτό η πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρέψει στο βρετανικό κοινοβούλιο αύριο Δευτέρα και να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της, να στηρίξουν την πρότασή της –ενδεχομένως με αλλαγές που θα μπορούσαν να τύχουν αποδοχής- και επομένως την κυβέρνησή της. Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Η συγκεκριμένη πρόταση εξόδου ηττήθηκε. Πώς θα βρεθεί χρυσή τομή σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση;Πράγματι ήταν η συγκεκριμένη πρόταση που καταψηφίστηκε. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όλα τα κόμματα, όπως το Συντηρητικό κόμμα και το Εργατικό κόμμα, έπρεπε να παρουσιάσουν στο πρόγραμμά τους και τη θέση που θα υποστήριζαν σε περίπτωση που κέρδιζαν τις εκλογές, ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στο δικό μας πρόγραμμα ήταν ρητά διατυπωμένο πως «θα σεβαστούμε και θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε.». Όπως και κάνουμε. Αυτό, όμως, που δεν αποδεχόμαστε είναι ο τρόπος με τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τη χώρα. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί στην υπηρεσία του λαού και όχι εις βάρος του. Η πρωθυπουργός με την τακτική που ακολουθεί ασκεί τρομερή πίεση σε όσους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αφού υποστηρίζει ότι αν δεν υποστηριχθεί η κυβέρνησή της και η συμφωνία που έφερε, τότε η χώρα θα πέσει στα βράχια και αυτό θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία. Αντίστοιχα σε όσους ψήφισαν υπέρ της εξόδου, λέει ότι αν δεν υποστηρίξουν τη συμφωνία που εκείνη έφερε, τότε θα υποχρεωθούμε να παραμείνουμε στην Ε.Ε. Όπως καταλαβαίνετε είναι εντελώς ανάρμοστη η τακτική της.
Και νέα πρόταση μομφήςΗ κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που καταθέσατε, από την οποία όμως επιβίωσε. Ποια η στρατηγική του Εργατικού Κόμματος;Θέλαμε να αναδείξουμε την υποκριτική στάση βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που καταψήφισαν τη συμφωνία, αλλά δήλωσαν στήριξη στην κυβέρνηση της Μέι. Πώς γίνεται να μην έδειξαν εμπιστοσύνη 119 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χτες ή ακόμα χειρότερα να καταθέτουν πρόταση μομφής στο ίδιο τους το κόμμα εναντίον της προέδρου της, όπως συνέβη πριν λίγες εβδομάδες, και την επόμενη μέρα της παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να συνεχίσει να ηγείται της χώρας; Πιστεύουμε ότι η πιο δημοκρατική διέξοδος από το αδιέξοδο που έχουμε φτάσει είναι οι εκλογές, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει ποιοι θέλει να εκλεγούν βουλευτές, ποιοι θέλει να σχηματίσουν κυβέρνηση, ποιοι θέλει να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εκφράζει κάθε πολίτη της χώρας, ο οποίος υποφέρει από τη βάρβαρη εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε νέα πρόταση μομφής και επόμενη αν χρειαστεί, ώστε να ενώσουμε και πάλι το λαό. Για να αποτρέψουμε την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, περιβαλλοντικών νόμων, δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση συμφωνίας με την Ε.Ε., η οποία θα ενώνει αυτούς που ψήφισαν την έξοδο με αυτούς που ψήφισαν την παραμονή, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά: η κρίση κατοικίας, μέτρα λιτότητας, περικοπές, μείωση των μισθών, ανεργία.
Όπως αναφέρατε η βρετανική κοινωνία είναι διχασμένη. Πώς θα πετύχετε αυτή την ενωτική πρόταση;Ήδη πραγματοποιούμε περιοδείες σε περιοχές όπου η συντριπτική πλειονότητα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., όπως και σε περιοχές όπου η συντριπτική πλειονότητα ψήφισε υπέρ της παραμονής. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους και να τους ακούσουμε. Όπως λέει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να αναδείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός διχασμός της κοινωνίας. Και αυτός δεν είναι ανάμεσα στο 52% όσων ψήφισαν την έξοδο και στο 48% όσων ψήφισαν την παραμονή, αλλά στο 99% του λαού που ζει και εργάζεται στη χώρα και στο 1% των προνομιούχων, που ζουν μακριά από την κοινωνία. Επομένως, ο στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε το 99% της κοινωνίας, την εργατική τάξη, είτε ψήφισαν υπέρ είτε κατά της εξόδου.
Χωρίς κύρος στην ΕυρώπηΟ Ντόναλτ Τουσκ πρότεινε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις της. Πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε.;Πιστεύουμε πως η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία αναξιόπιστη συνομιλήτρια, που δεν έχει καν την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο ούτε την υποστήριξη του συνόλου των βουλευτών του κόμματός της. Επομένως, εμφανίζεται ως άκαμπτη και χωρίς κύρος διαπραγματεύτρια, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται το ακριβώς αντίθετο. Και αυτό θα το καταφέρει μόνο αν πάμε σε εκλογές και τη θέση του πρωθυπουργού αναλάβει ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Όσον αφορά την πρόταση για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, δεν την υποστηρίζουμε, προς το παρόν, διότι όπως αποφασίστηκε ομόφωνα και στο συνέδριό μας, που είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του κόμματος, άμεση προτεραιότητα είναι η διεξαγωγή εκλογών και ύστερα όλες οι προτάσεις θα κατατεθούν στο τραπέζι.
Η ακροδεξιά ανθεί στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι πια προφανές πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν ευρείες συμμαχίες στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά. Ποια η θέση σας;Πράγματι πρέπει να φτιαχτούν συμμαχίες και γι’ αυτό ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, συναντήθηκε με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ με μεγάλη μας χαρά συναντηθήκαμε πέρυσι με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να συζητήσουμε τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη. Είτε είμαστε μέλος της Ε.Ε. είτε όχι, πιστεύουμε ότι η διεθνής συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι πολύ σημαντική, ώστε όλοι μαζί να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές λιτότητας, να στηρίξουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.