«ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ»
Μεταξύ γλυκών και ποτών

Επιμέλεια: Στράτος ΚερσανίδηςΗ λογοτεχνία είναι γεμάτη από αδιέξοδους έρωτες. Είναι η εκρηκτική πρώτη ύλη η οποία πυροδοτεί συναισθήματα, προκαλεί συγκίνηση, δημιουργεί ιστορίες. Πολύ συχνά τις ιστορίες αυτές δανείζεται ο κινηματογράφος, για να τις μεταφέρει από το χαρτί στην οθόνη. Οι ιστορίες μπορεί κατά βάση να έχουν δημιουργηθεί μέσα στη φαντασία του συγγραφέα - σεναριογράφου, αλλά οπωσδήποτε είναι βγαλμένες μέσα από την αληθινή ζωή. Άλλωστε με ποιο υλικό, αν όχι με την πραγματικότητα, τροφοδοτείται η ανθρώπινη φαντασία; Σίγουρα όλοι και όλες έχουμε ακούσει, διαβάσει, αντιμετωπίσει ή βιώσει κάποια αδιέξοδη ερωτική ιστορία. Για να το κάνω πιο λιανά, αναφέρομαι σε έρωτες που το εμπόδιό τους είναι ένας γάμος.
Ο συγγραφέας Κλέμενς Μάγερ έγραψε το ομώνυμο διήγημα που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Όλα τα φώτα» το οποίο σκηνοθέτησε ο Τόμας Στούμπερ. Έτσι προέκυψε η ταινία «Μέσα στους διαδρόμους» (In den gangen), στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο έρωτας ενός νεαρού με μια παντρεμένη συνάδελφό του. Ο νεαρός είναι ο Κρίστιαν, ένας ντροπαλός και μοναχικός άνδρας ο οποίος έμεινε χωρίς δουλειά. Τελικά κατάφερε να βρει καινούργια στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του. Ο Μπρούνο, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο διάδρομο των ποτών, αναλαμβάνει να δείξει στον Κρίστιαν τα κόλπα της δουλειάς. Εκεί, στο διάδρομο των γλυκών, εργάζεται η Μάριον. Η συνάντηση του Κρίστιαν με την Μάριον αποδεικνύεται μοιραία, καθώς ο νεαρός γοητεύεται από την παρουσία της και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Οι δυο νέοι συναντιούνται καθημερινά στη μηχανή του καφέ, αρχίζουν να μιλούν και σιγά-σιγά γνωρίζονται καλύτερα. Τα αισθήματα που δημιουργούνται ανάμεσά τους φαίνεται να είναι αμοιβαία όμως υπάρχει ένα σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο: Η Μάριον είναι παντρεμένη. Μια μέρα η κοπέλα δεν θα έρθει στη δουλειά. Στο μεταξύ ο Κρίστιαν έχει γίνει μέλος της «οικογένειας» του σούπερ μάρκετ και αφοσιώνεται στη δουλειά του προσπαθώντας να καταλαγιάσει την πίκρα του.
Η ταινία τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2018, το βραβείο Guild Film και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Βραβεύτηκε επίσης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», με το βραβείο Σεναρίου και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).
Ο σκηνοθέτης, Τόμας Στούμπερ, σημειώνει: «Μόλις διάβασα την ιστορία του ήθελα να τη σκηνοθετήσω. Η εικόνα ενός μοναχικού, νέου άντρα που βυθίζεται στον κόσμο των διαδρόμων ενός σουπερμάρκετ μου φάνηκε τόσο γοητευτική που δεν με άφηνε να ησυχάσω. Ο θόρυβος της λεωφόρου απέξω, το κρυφό τσιγάρο στη βάρδια, η καφετιέρα, η νυχτερινή βάρδια και ο υπεύθυνος της που επιμένει να χαιρετά δια χειραψίας καθέναν από τους υπαλλήλους ήταν πολύ δυνατές κινηματογραφικές εικόνες που με στοίχειωσαν. Η ιστορία του Μέγιερ έχει απίστευτο βάθος και χρειάζεται ελάχιστες λεπτομέρειες για να γίνει ταινία. Όσα μένουν ανείπωτα τα ενώνει σαν παζλ ο αναγνώστης και στην ταινία μου ο θεατής. Η αγάπη, η απώλεια στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ και της ζωής. Η «γλυκιά» Μάριον από το διάδρομο των γλυκών, ο Μπρούνο, o Ρούντι, η Ιρίνα και ο Κλάους, όλοι αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από τον εαυτό τους. Είναι η γλυκιά ζεστασιά μιας κοινότητας ανθρώπων που βιώνουν μαζί την ευτυχία, τη χαρά ή τη λύπη και μοιράζονται συναισθήματα στους στενούς διαδρόμους του σουπερμάρκετ».

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com

 

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Κάτω από το δέντρο» (Under the tree) του Χαφστάιν Γκούναρ Σίγουρδσον: Δυο οικογένειες ζουν σε διπλανά σπίτια σε ένα προάστιο του Ρέικιαβικ. Ένα δέντρο, όμως, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του ενός σπιτιού, θα γίνει η αιτία να διαταραχτούν οι σχέσεις των γειτόνων. H σκιά του πέφτει στο διπλανό σπίτι και ενοχλεί τους ενοίκους του. Ο Άτλι είναι ένας άνδρας ο οποίος μετά το διαζύγιό του αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι. Όμως δεν πρόκειται να βρει την ηρεμία του αφού θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους γονείς του και του�� γείτονες με αφορμή το δέντρο που υπάρχει στην αυλή τους. Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει δημιουργώντας κωμικοτραγικές καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται περιουσίες, κατοικίδια και αλυσοπρίονα. Η ταινία-πρόταση της Ισλανδίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ 2018, χρησιμοποιώντας ως όχημα την κωμωδία, βλέπει κριτικά τις βορειοευρωπαϊκές κοινωνίες και την αποσύνθεση των κοινωνικών σχέσεων, η οποία δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ο Σίγουρδσον γίνεται αρκετά κριτικός αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικός, καθώς με το χιούμορ αποδομεί μια «τακτοποιημένη» καθημερινότητα η οποία μόνον τακτοποιημένη δεν είναι.

 «Η ιστορία της πράσινης γραμμής» του Παννίκου Χρυσάνθου: Στην «πράσινη γραμμή» που χωρίζει τη Λευκωσία στέλνεται για να υπηρετήσει τη θητεία του ένας ελληνοκύπριος στρατιώτης, ο Κύπρος. Σύντομα ανακαλύπτει πως στην απέναντι πλευρά βρίσκεται ο Μουράτ, ένας τουρκοκύπριος στρατιώτης ο οποίος μένει στο πατρικό του σπίτι. Πριν από τον πόλεμο, την εισβολή και το διαμελισμό του νησιού, η οικογένεια του Κύπρου κατοικούσε στο βορρά και η οικογένεια του Μουράτ στο νότο, αλλά λόγω των γεγονότων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Όταν ο Μουράτ πηγαίνει με άδεια στο χωριό του, επιστρέφοντας φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο. Μια οικογενειακή φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο πατέρας του που σκοτώθηκε και η κοπέλα που αγαπούσε τότε. Όπως είναι φυσικό ο Κύπρος αναστατώνεται. Τότε ο Μουράτ του προτείνει να ταξιδέψουν κρυφά ο καθένας από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο Κύπρος χωρίς να το πολυσκεφτεί συμφωνεί. Μια ταινία με θέμα τους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη ξεσπιτωμένοι. Ο Παννίκος Χρυσάνθου, εδώ και πολλά χρόνια, με τον κινηματογράφο του υπηρετεί τη φιλία ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

«Glass» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν: Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν έχει δικαίως κερδίσει τον τίτλο του σκηνοθέτη ο οποίος οδηγεί σε κάθε ταινία του το θεατή μέσα από το λαβυρινθώδη δρόμο του στην απόλυτη ανατροπή του φινάλε. Εδώ υφαίνει τους αφηγηματικούς ιστούς δύο εξαιρετικών ταινιών του, του «Άφθαρτου» και του «Διχασμένου» δημιουργώντας μια συγκλονιστική τριλογία στην οποία κυριαρχεί το σασπένς μαζί με τον ψυχολογικό τρόμο. Σκοτεινός, ατμοσφαιρικός, κλειστοφοβικός ο Σιάμαλαν δημιουργεί ακόμη ένα μεταφυσικό θρίλερ γεμάτο υπαρξιακά ερωτήματα και συνεχείς ανατροπές.

«Αστερίξ: Το μυστικό του μαγικού ζωμού» (Asterix: Le secret de la potion magique) των Αλεξάντρ Αστιέ, Λουίς Κλισί: Ο δρυΐδης Πανοραμίξ, ενώ μαζεύει γκι, παθαίνει ένα ατύχημα. Μετά από αυτό σκέφτεται πως οφείλει να εξασφαλίσει το μέλλον του χωριού. Έτσι ξεκινά μαζί με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ ένα μεγάλο ταξίδι για να βρουν έναν κατάλληλο, νεαρό δρυΐδη στον οποίο θα αποκαλύψει το μυστικό του μαγικού ζωμού! Έξυπνο, διασκεδαστικό μέσα στο κλίμα των μεγάλων δημιουργών του θρυλικού κόμικς Γκοσινί και Ουντερζό, το φιλμ υπόσχεται ένα απολαυστικό δίωρο.

«Στην πύλη της αιωνιότητας» (At eternity’s gate) του Τζούλιαν Σνάμπελ: Βιογραφική ταινία στην οποία ο σκηνοθέτης και ζωγράφος αφηγείται τα χρόνια που ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Γκοχ, επί το σωστότερον) έζησε και δημιούργησε στην Αρλ της Γαλλίας. Ήταν εκείνα τα χρόνια τα οποία θεωρούνται τα πιο δημιουργικά στη ζωή του μεγάλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, με έργα όπως η «Έναστρη Νύχτα», το «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» και η σειρά «Ηλιοτρόπια», μεταξύ εκατοντάδων άλλων. Ο Σνάμπελ δεν μένει σε μια απλή βιογραφική εξιστόρηση, αλλά προσπαθεί να εμβαθύνει στον τρόπο που ο Βαν Γκογκ έβλεπε και βίωνε το φως και το πώς η έμπνευση οδηγούσε στην καλλιτεχνική διαδικασία. Πρωταγωνιστεί ο Γουίλεμ Νταφόε, σε ένα ρόλο που του απέφερε το Βραβείο Ερμηνείας στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας αλλά και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε δράμα.

«Περιμένοντας τη νονά» του Νίκου Ζαπατίνα: Η αγαπημένη νονά του Ηρακλή βρίσκεται στα τελευταία της και έτσι, μαζί με το φίλο του τον Αγησίλαο, ξεκινούν για τη Νάξο για να την προλάβουν ζωντανή. Ταυτόχρονα η Φαίδρα, η οποία ζει στη Γερμανία, αποφασίζει να έρθει για καλοκαίρι στην Ελλάδα και, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της Ερμιόνης, φτάνει στο νησί. Η συνάντηση όλων αυτών θα οδηγήσει σε μια σειρά καταστάσεων διανθισμένων με τρυφερότητα, αισιοδοξία, ανθρωπιά και χιούμορ.

Σινεφίλ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet