Τον Ιούνιο αναμένονται τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη στο Εντευκτήριο της Βουλής, με ομιλητές την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια ξένων χωρών και τον δρ Ερίκ Τουσέν, επιστημονικό συντονιστή της Επιτροπής.
Η Πρόεδρος της Βουλής, στην έναρξη της ομιλίας της μίλησε για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής: «Η Επιτροπή συστήθηκε προκειμένου να ασχοληθεί με τη διερεύνηση των γενεσιουργών αιτιών και των αιτίων δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσίου χρέους, να πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο του χρέους και να ερευνήσει ποιο κομμάτι του χρέους είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές και επονείδιστο, προκειμένου να συγκροτήσει με συστηματικό τρόπο τα επιχειρήματα απονομιμοποίησης και διαγραφής του».
Έκανε επίσης λόγο για μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Κοινοβουλίου. «Για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξε επιτροπή του Κοινοβουλίου που στην εναρκτήρια συνεδρίαση της μπορούσαν να προσέλθουν οι πάντες». Η ίδια τόνισε την αφιλοκερδή προσφορά των μελών της Επιτροπής: «Οι διεθνείς προσκεκλημένοι και τα μέλη τα εθνικά -ας τα πούμε έτσι- της Επιτροπής συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Δεν έχει λάβει κανείς, ούτε έχει ζητήσει την παραμικρή αμοιβή».
Η Σοφία Σακοράφα από την πλευρά της, έκανε λόγο για τρεις μέρες εργασίας της Επιτροπής εξαιρετικά παραγωγικές. «Όσο πιο παραγωγικές είναι οι εργασίες της Επιτροπής, τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια απαξίωσης της από αυτούς που φοβούνται την αλήθεια. Όσο πιο μαζική είναι η απήχηση της, τόσο θα αναπολούν τους ελέγχους που γίνονταν από κλειστές και περιχαρακωμένες επιτροπές με δεδομένα και ακίνδυνα συμπεράσματα». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, πώς δημιουργήθηκε το σημερινό χρέος: «Οι πολίτες πληρώνουν αυτή τη στιγμή ένα χρέος, το οποίο δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι μέθοδοι και οι τρόποι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο».
Ο Ερίκ Τουσέν επισήμανε ότι «πρόκειται να αναλύσουμε με πολύ αυστηρό τρόπο τα ποσά που απαιτούνται σήμερα από την Ελλάδα. Μέσα από μια αυστηρή εξέταση, θα υποβάλλουμε μια έκθεση στο ελληνικό κοινοβούλιο, που θα επιτρέψει να εντοπίσουμε τα τμήματα του δημοσίου ελληνικού χρέους, που μπορούν να θεωρηθούν ειδεχθή, επαχθή, απεχθή, επονείδιστα και μη βιώσιμα, γνωρίζοντας ότι ένα παράνομο χρέος είναι εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος μιας μειονότητας προνομιακής». Διευκρίνισε, όμως, ότι ο λογιστικός έλεγχος του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα του ελέγχου στον Ισημερινό, στην επιτροπή του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος.
Ο Σεφάς Λουμίνα, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ερευνητής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νότιο Αφρική, συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής. Σε δήλωση του στην «Εποχή», τόνισε ότι το ζήτημα του εξωτερικού χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι πρόβλημα που αφορά όλο τον κόσμο. Σε πολλές χώρες όπου παλεύουν να πληρώσουν το χρέος τους, μέρος του προβλήματος έχει υπάρξει η έλλειψη διαφάνειας, στον τρόπο με τον οποίο το χρέος συσσωρεύτηκε και διαχειρίστηκε από την κυβέρνηση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση μιας χώρας ενεργεί εκ μέρους του λαού και αυτός πρέπει να γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες δανείστηκαν χρήματα στο όνομά του».
Αλέξανδρος Μαυρογένης