Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr Γιώργος Φακανάς και Horacio Hernandez
Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση: του μπασίστα και συνθέτη Γιώργου Φακανά με τον Κουβανό ντράμερ Horacio «el negro» Hernandez. Ο Κουβανός Horacio Hernandez απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ο ντράμερ του πιανίστα Gonzalo Rubalcaba. Με την αποχώρησή του από την Κούβα, το 1990, συνέχισε την καριέρα του στην Αμερική και κέρδισε βραβείο Grammy συνεργαζόμενος με τους Carlos Santana, Tito Puente, Michel Camilo, Chucho Valdez, McCoy Tyner κ.ά., ενώ κατέχει και Grammy για το δικό του cd «Live at the Blue Note». O Γιώργος Φακανάς ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε νεαρή ηλικία και σήμερα παίζει και ηχογραφεί με τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει 11 προσωπικούς δίσκους, είναι συγγραφέας 24 εκπαιδευτικών βιβλίων και είναι ο Ιδρυτής του Ωδείου Τέχνης. Ως συνθέτης, έχει γράψει έργα που εκτελέστηκαν από μεγάλες ορχήστρες. Ο δίσκος του «Interspirit» συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο προ-υποψηφιοτήτων των βραβείων Grammy στην κατηγορία καλύτερου σύγχρονου τζαζ άλμπουμ. Ο Hernandez έρχεται να προσδώσει ένα αφροκουβανικό ηχόχρωμα στις συνθέσεις του Γιώργου Φακανά, σχεδιάζοντας έτσι μια νοητή γραμμή που ενώνει την Αβάνα με την Αθήνα. Στη συναυλία τους το ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονία θα συμπληρώσει ένα τρίο πνευστών από τη Βουλγαρία συνδράμοντας με το δικό του βαλκανικό ύφος. Συντελεστές: Mihail Iossifov, τρομπέτα, Vili Stoyanov, τρομπόνι, Dimitar Liolev, σαξόφωνο, Δημήτρης Σεβδαλής, πλήκτρα, Γιώργος Φακανάς, μπάσο, Horacio «el negro» Hernandez, ντραμς.
Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στις 9μμ, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ«Ηχο-δράσεις» - αφιέρωμα στον Νίκο Τουλιάτο
Μια δραματοποιημένη μουσική παράσταση-γιορτή, αφιέρωμα στον διεθνώς καταξιωμένο έλληνα ιερέα της σύγχρονης τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με 64 συμμετέχοντες επί σκηνής μουσικούς, συνθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, χορευτές, οι οποίοι «αφηγούνται», με όχημα τη μουσική, το λόγο και την κίνηση, γεγονότα από την καλλιτεχνική πορεία του Νίκου Τουλιάτου: από την παιδική του ηλικία, από τις συνεχείς μετακινήσεις του στις γειτονιές του κόσμου μέχρι τις μέρες της καταξίωσής του στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο χώρο των κρουστών: από τα εφηβικά ντραμς του 1967 μέχρι τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Όλοι τον θυμόμαστε το 2004 όπου συμμετείχε με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα Ηχοδράση στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στην τελετή λήξης με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, χρησιμοποιώντας αντικείμενα των αθλητών ως κρουστά όργανα σε δική του σύνθεση.
Η σκηνοθεσία και δραματουργία είναι του Γιώργου Ρούφα ο οποίος γράφει για την παράσταση: «Ένα ταξίδι μνήμης με αναφορές σε πραγματικά σημεία από την ζωή του περφόρμερ Νίκου Τουλιάτου. Με αφορμή τον καλλιτέχνη που έχει συνοδεύσει, έχει ερμηνεύσει, έχει υποδυθεί, γινόμαστε οι ίδιοι ταξιδευτές της προσμονής. Ζωντανή μουσική κρουστών, υποκριτική δράση με ηθοποιούς σε συνδυασμό με ένα υπέροχο σχήμα κλασικού μπαλέτου που για πρώτη φόρα χορεύει συνθέσεις του Νίκου Τουλιάτου. Η επιλογή των κειμένων και των εικόνων εμπεριέχει το στοιχείο της πολυδιάστατης προσωπικότητας του. Εάν κάτι γίνει προσωπικό, αποκτά οικουμενικότητα. Γιατί το μεγαλύτερο μάθημα στη ζωή δεν είναι το πώς να παραμένεις νέος, δεν είναι πώς θα γίνεις καλύτερος μουσικός, δεν είναι πώς θα ξεχωρίσεις από τον κόσμο. Είναι πώς θα είσαι ο εαυτός σου.»
Η χορογραφία είναι του Jimmy Kalis, οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη και στον ήχο ο Παντελής Γιατζιτζόγλου.
Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Tιμές εισιτηρίων: από 9 έως 30 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, 65+, ΑμεΑ, πολύτεκνοι).
Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία Πρωτοποριακό, ενδιαφέρον, ανατρεπτικό. Το ρεπερτόριο της συναυλίας «Μουσική από όλον τον κόσμο για τρίο χάλκινων πνευστών» έχει όλα όσα επιθυμεί κανείς από μια βραδιά μουσικής δωματίου κι ακόμα περισσότερα. Ξεκινώντας από το ότι το Brass Trio και μάλιστα σε συνδυασμό με πιάνο είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Συνεχίζοντας με το ότι όλα τα έργα ερμηνεύονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, ενώ κάποια, το «Trio for the love of God» του Μιχάλη Ανδρόνικου συγκεκριμένα, κάνουν πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Μια από τις πολλές κορυφές της βραδιάς είναι η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του -βασισμένου σε δικό του παραμύθι- «King’s Stone» του Σπύρου Μάζη, εμπνευσμένου από το Brass Trio. Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού όπου για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών και κατά σειρά προτεραιότητας θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη συλλογή προϊστορικών, αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων από την επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου. Το «Τρίο Χάλκινων Πνευστών» αποτελείται από τους: Σοφία Σιωρά, τρομπέτα, Χρήστος Σαλβάνος, κόρνο, Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι. Στο πιάνο συμπράττει ο Αλέξανδρος Μακρής.
Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, (7.30μμ: ξενάγηση στη συλλογή) στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.
Σιμόν Μποκανέγκρα
Με μια σπουδαία όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, τον Σιμόν Μποκανέγκρα, στην εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, ανοίγει το 2019 για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Με τον Σιμόν Μποκανέγκρα ο Τζουζέπε Βέρντι έπλασε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρόλους για φωνή βαρύτονου. Μέσα από το στόμα του ιστορικού δόγη της Γένοβας ο Βέρντι μπόρεσε να εκφράσει την πολιτική του σκέψη και τα ιδανικά του για μια Ιταλία ενωμένη, μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους. Με τη μουσική του ο Βέρντι εξέφρασε σε αισθητικό επίπεδο το πνεύμα του ώριμου Ρομαντισμού και σε πολιτικό επίπεδο την επιθυμία των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη.
Ο Σιμόν Μποκανέγκρα ανέβηκε για πρώτη φορά στον Φοίνικα της Βενετίας στις 12 Μαρτίου 1857. Περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, στις 24 Μαρτίου 1881, ο Βέρντι παρουσίασε αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου, προσθέτοντας ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές, βασισμένες σε επιστολές του Πετράρχη, μία απευθυνόμενη στο ιστορικό πρόσωπο, τον δόγη της Γένοβας Σιμόνε Μποκανέγκρα και μία στον τότε δόγη της Βενετίας. Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το έργο συμπεριλήφθηκε στις 19 Απριλίου 1963. Σήμερα πλέον ο Σιμόν Μποκανέγκρα συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του συνθέτη. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα και αφορά την άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία ενός ιστορικού προσώπου, του κουρσάρου Σιμόν Μποκανέγκρα. Παράλληλα προς την πολιτική ιστορία εκτυλίσσεται αυτή της χαμένης κόρης του Μποκανέγκρα, η οποία δίνει αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις.
Στην εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛΣ με το Κόβεντ Γκάρντεν, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας Ελάιτζα Μοσίνσκι επιχειρεί μια ιστορική σκηνοθεσία που εμπνέεται από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης. Το λάιτ μοτίφ της σκηνοθεσίας του είναι οι εικόνες της θάλασσας, οι οποίες επανέρχονται διαρκώς, ως μια αναφορά στη θνητότητα.
Διευθύνει η καταξιωμένη αρχιμουσικός και καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου και ο ανερχόμενος μαέστρος Στάθης Σούλης. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσουν δύο διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες βαρύτονοι, οι Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ το καστ συμπληρώνουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί όπως οι Τσέλια Κοστέα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ραμόν Βάργκας, Άννα Στυλιανάκη, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πακσόγλου κ.ά. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.
Για 6 παραστάσεις, 19, 20, 22, 23, 25, 26 Ιανουαρίου, στις 8μμ (Κυριακές 6.30μμ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 90 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ.