Ηταν μια χορταστική εβδομάδα αυτή που πέρασε. Ένας κύκλος από αλληλένδετες εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που άνοιξε με τη διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και έκλεισε, σχηματικά μιλώντας πάντα, με τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε και έλαβε η «αμιγής» πλέον -μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛΛ- κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς το βράδυ της Τετάρτης.
Στον πυρετό του ενδιαφέροντος, γενικά, και, ειδικότερα, των αναταράξεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης τις οποίες προκαλεί η βέβαιη πλέον –μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ— άμεση προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση από τη Βουλή, κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητη η πολιτική διάσταση και σημασία κάποιων άλλων παραμέτρων, σε άλλους, παράπλευρους, τομείς ενδιαφέροντος, παραμέτρων συνδεδεμένων, ωστόσο, άμεσα με τον κύκλο στον οποίο προαναφερθήκαμε.

Κινητικότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων

Θα σταθούμε ενδεικτικά στη κινητικότητα που, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα πενταετή ομόλογα, το επιτόκιο των οποίων σημειώνει σημαντική αποκλιμάκωση «σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και τέσσερις μήνες».
Παρακολουθώντας την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου -το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε την Πέμπτη στο 4,209% σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,8%, τη χαμηλότερη από τις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου- το επιτόκιο του πενταετούς, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 5%, διαμορφώθηκε στο 3,125%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης, έστω, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών στο αξιόχρεο της χώρας αμέσως μετά την έξοδό της από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Το «μούδιασμα» των αγορών στο μεσοδιάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι προχθές έχει να κάνει, προφανέστατα, με την εκκρεμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη συνακόλουθη αβεβαιότητα για το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και τις επιφυλάξεις για την πολιτική σταθερότητα.

Παρέμβαση της πολιτικής

Συνακόλουθα, η επιστροφή, σήμερα, των επιτοκίων δανεισμού στα προ τετραμήνου «χαμηλά» μπορεί εύλογα να συνδεθεί, όπως εκτιμούν σοβαροί αναλυτές, με την αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης.
Αλλά η ερμηνεία για τους παράγοντες που συνέτειναν στην προκείμενη θετική αντίδραση των επιτοκίων θα ήταν ελλιπής αν δεν απέδιδε την προσήκουσα σημασία στα όσα υπερασπιστικά (για την ανασυγκροτούμενη ελληνική οικονομία) και προτρεπτικά (προς τους δανειστές) κατέθεσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. «Η επίσκεψή μου και όλη μου η εργασία ήταν πάντοτε προσανατολισμένη στο να σταθεί η Ελλάδα και πάλι μόνη της στα πόδια της, να μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές», είπε η κ. Ανγκέλα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη που έδωσαν με τον Αλέξη Τρίπρα, καταθέτοντας δήλωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία «αυξάνεται», όπως αποδεικνύεται «από τις πραγματικά μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του κ. Πιέρ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από πρόσκλησή του από το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο, στις οποίες δηλώσεις πρέπει επίσης να πιστωθεί ένα μέρος από τη διαφαινόμενη θετική έναντι της Ελλάδας προδιάθεση των επιτοκίων δανεισμού από την, ούτως ειπείν, ελεύθερη αγορά.
«Το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό, «γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης» στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, καθώς, όπως είπε, η χώρα «είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει τόσο υποφέρει κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Είναι προφανές σε κάθε περίπτωση, ότι στις «αντανακλαστικές» κινήσεις των επιτοκίων επέδρασε ευθέως η παρέμβαση της πολιτικής. Πράγμα που, αν μη τι άλλο, πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της η αντιπολίτευση στον ανασχεδιασμό των κινήσεών της στο εξής. Φροντίζοντας, επιπλέον, να προϋπολογίσει στο «κόστος αναπροσαρμογής» της το πιθανότατο ενδεχόμενο τα επιτόκια να αντιδράσουν ακόμη πιο ευνοϊκά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Ο ρόλος της Συμφωνίας

Κύρωση η οποία προεξοφλείται βέβαιη, μετά και την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία για τη νέα ονομασία erga omnes της γείτονος χώρας.
Με την απόφασή του να στηρίξει ο ίδιος, μαζί με τον κ. Γιώργο Μαυρωτά, ενδεχομένως και τον κ. Σπύρο Λυκούδη –η τελική επιλογή του οποίου παρέμενε εκκρεμής ενώ συντάσσονταν, απόβραδο Παρασκευής, αυτές οι αράδες- ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε εν αμφιβόλω την παρουσία του κόμματός του στο Κοινοβούλιο που θα προέλθει από τις εθνικές εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν αυτές.
Κάποιοι θα του το καταλογίσουν, αν αυτό συμβεί. Πολλοί περισσότεροι θα καταγράψουν στην υστεροφημία του ότι υπερασπίστηκε, με προσωπικό κόστος, την αξιοπιστία της χώρας του, επειδή αναλογίστηκε, μαζί με όλους όσοι στοιχίζονται με το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή την αναμφισβήτητη αλήθεια:
Με ποιο εθνικό κύρος, ποια διπλωματική αξιοπιστία θα μπορούσε εις τον αιώνα να προσέλθει στο τραπέζι της όποιας διεθνούς διαπραγμάτευσης η Ελλάδα, έχοντας προηγουμένως αθετήσει μια συμφωνία ιστορικού βάθους και γεωπολιτικού βάρους όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία, επιπρόσθετα, υποβλήθηκε σε τόσο μόχθο και κόστος, τόσες υποχωρήσεις ο δεύτερος συμβαλλόμενος; Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μήπως, με την Τουρκία, σε αναζήτηση λύσης του Κυπριακού;
Και εν κατακλείδι: Ποιο οικονομικό επιτελείο, ποιάς ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε, μετά από τέτοιας λογής (ο μη γένοιτο) διεθνή διασυρμό, να διαπραγματευτεί αξιοπρεπή επιτόκια δανεισμού, όταν κανείς διεθνής εταίρος δεν θα διακινδύνευε να συνηγορήσει παρεμβαίνοντας πολιτικά, με βέβαιο αποτέλεσμα την αμφισβήτηση και της δικής του σοβαρότητας;

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet