Να πείσουμε ότι είμαστε διαφορετικοί
Συζητάμε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Μανιό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την αργοπορία της κυβέρνησης στην εφαρμογή προγραμματικών εξαγγελιών αλλά και τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν στον τομέα της ΥγείαςΤη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός
Πώς κρίνεις τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;Πρώτον, πετύχαμε να αναδείξουμε τον πολιτικό και διεθνή χαρακτήρα του προβλήματος του ελληνικού χρέους αποδεικνύοντας ότι είναι αποτέλεσμα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Δεύτερον, πετύχαμε μια πρώτη αποδεκτή από τον λαό συμβιβαστική συμφωνία που μας δίνει τον χρόνο να εφαρμόσουμε την κυβερνητική μας πολιτική.
Τρίτον, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με όλο και πιο «εξειδικευμένες» προτάσεις δίνουμε την δυνατότητα στους εταίρους μας να μας έχουν με «το πιστόλι στο κρόταφο», δηλαδή με την στρόφιγγα της ρευστότητας κλειστή. Είναι φανερό σε όλους πια ότι αυτό γίνεται γιατί απέναντι τους έχουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θέλουν να αποτύχει.
Επομένως, αν συνεχίσουμε να παίζουμε το χαρτί των επιμέρους μεταρρυθμίσεων, ένα πάνω-ένα κάτω σαν λογιστές, στο τέλος θα χάσουμε. Σε καμιά περίπτωση, οι όποιες τακτικές υποχωρήσεις δεν πρέπει να μας φέρουν σε αμυντικό έδαφος και να φανούμε στο λαό ότι έχουμε υπαναχωρήσει από το πολιτικό μας πρόγραμμα.
Η στρατηγική των διαπραγματεύσεων πρέπει να βασίζεται στην πολιτική εκτίμηση ότι τώρα είναι μια στιγμή που οι εταίροι δεν μπορούν να ‘ρθουν σε ρήξη μαζί μας, σε αυτό το διεθνές πλαίσιο που ισορροπεί η ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης μας είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα συνεπικουρεί την προσπάθεια διαπραγμάτευσης μας.
Πέραν των διαπραγματεύσεων στο εξωτερικό επίπεδο, πως εκτιμάς την διακυβέρνηση στο εσωτερικό;Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε μόνο αυτό που ονομάζουμε «καμμένη γη», αλλά και μια διαλυμένη και εχθρική δημόσια διοίκηση. Αυτό ήταν αναμενόμενο και κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε από τις πρώτες ημέρες. Όμως φανήκαμε απροετοίμαστοι και έτσι έσκασαν και σκάνε διάφορες «βόμβες» στα χέρια μας. Κορυφαίο παράδειγμα η εντολή δέσμευσης των χρημάτων της επιχείρησης του ΝΕΩΡΙΟΥ (ακριβής τίτλος) 20 ημέρες μετά τις εκλογές (και όχι πριν) για χρέη βεβαιωμένα από το 2009 προς το ΙΚΑ.
Αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την απόφαση μιας υπηρεσίας του ΙΚΑ με κίνδυνο να κλείσει το ΝΕΩΡΙΟ με «ευθύνη» της κυβέρνησης. Το κάνει δε αυτό μια Διευθύντρια υπηρεσίας και εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε ή να το ανακαλέσουμε. Τι να πω;
Αυτό το γεγονός δεν σήμανε τον απαραίτητο συναγερμό στην κυβέρνηση. Τα παραδείγματα είναι αρκετά. Έχουμε μια αστυνομία ασκημένη στην καταστολή και στη δίωξη του πολιτικού εγκλήματος. Και ούτε αυτό μπορέσαμε να ελέγξουμε. Είναι και οι υποτιθέμενοι επαναστάτες που ήταν εν υπνώσει και ξυπνήσανε λόγω ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν με την «επαναστατική» τους πρακτική να ενώσουν τα κομμάτια τους.
Θέλεις να πεις ότι η κυβέρνηση προχωρά στα κορυφαία, τη διαπραγμάτευση, τον προσανατολισμό αλλά πάσχει στα «δεύτερα» τα «τρίτα», τα καθημερινά;Ναι, είναι η καθημερινότητα που σκοντάφτουμε. Κανένας Υπουργός που παρέλαβε δεν κάλεσε την επομένη όλα τα διευθυντικά στελέχη, όλους τους εργαζόμενους για να τους μιλήσει για το έργο και τους στόχους της νέας κυβέρνησης, αλλά και να τους καλέσει να εργαστούν μαζί. Να τους ρωτήσει τι παράπονα και τι προτάσεις έχουν, τι γινόταν πριν και τι νομίζουν ότι πρέπει ν’ αλλάξει, καθιστώντας συνυπεύθυνους στην λειτουργία του Υπουργείου; Να πει στα στελέχη που είχαν ορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το «αφεντικό άλλαξε»! Κανένα χαρτί, καμία εγκύκλιος με πολιτικές επιπτώσεις δεν θα βγαίνει χωρίς έγκριση.
Υπάρχει η αίσθηση ότι η προετοιμασία σε προγραμματικές θέσεις δεν ήταν επαρκής. Ή ότι, αντίθετα, οι υπουργοί τώρα παρακάμπτουν το έργο των τμημάτων και επιχειρούν να φτιάξουν δικό τους…Από τα τμήματα που έχω γνώση, όπως π.χ. αυτό της Υγείας, είχαν γίνει ατέλειωτες συζητήσεις. Ακόμη και για το πώς θα είναι η Υγεία στο σοσιαλισμό. Από την άλλη ακούγονταν και απόψεις που ζητούσαν να επεξεργαστούμε θέσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της Υγείας. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση διατυπωνόταν η μομφή του κυβερνητισμού. Όσο για την εργασία των τμημάτων όλα είχαν ως προϋπόθεση ότι η διαπραγμάτευση θα εξασφαλίσει χρόνο υλοποίησης.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι φυσικό να μην μπορούμε να το υλοποιήσουμε όλο τον πρώτο χρόνο. Είναι τετραετίας τουλάχιστον. Αλλά, εν τω μεταξύ πρέπει να βγαίνεις στην κοινωνία και να δίνεις πνοή. Για παράδειγμα, γιατί έπρεπε να αργήσει τόσο πολύ η κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία;
Θα πρέπει από σήμερα, επομένως, αν μας οδηγήσουν στο δίλημμα «υποταγμένοι ή με το κεφάλι ψηλά», κάθε μέρα να γίνεται κάτι που να πείθει ότι είμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Να έχουμε την αίσθηση, και να διαχέεται στην κοινωνία, ότι η μάχη είναι σκληρή. Ότι είμαστε μια κυβέρνηση που αντιμάχεται εξουσίες προς τα μέσα και προς τα έξω, τον σημερινό καπιταλισμό, ανεξάρτητα αν αυτό είναι διακηρυγμένο. Επομένως, και τώρα έχουμε περιθώρια να ανασυγκροτηθούμε. Να χτυπήσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής, όπως λέγαμε, μέσα ενημέρωσης, τράπεζες, πολιτικό χρήμα-διαφθορά. Γιατί καθυστερούμε; Ας πάμε άμεσα να τα ελέγξουμε. Έχετε άδειες, εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας προς το κράτος και τους εργαζόμενους; Ο χρόνος είναι μετρημένος και ίσως εδώ υπάρχει διαφορά αντίληψης. Η σύγκρουση είναι δεδομένη γι’ αυτό κάθε μέρα πρέπει να κάνεις κάτι θετικό να λύνεις καθημερινά προβλήματα. Από τις 20 Φλεβάρη έπρεπε να έχουν γίνει 5-6 ουσιαστικά και ταυτόχρονα θεαματικά πράγματα. Να μάθει ο λαός τι παραλάβαμε. Όχι αορίστως. κάθε Υπουργός να πει στον κόσμο με συνέντευξη τύπου τι γίνεται. Ο υπουργός Γεωργίας, π.χ. μας έλεγε ότι 2,5 δισ. εκκρεμούν ως πρόστιμα από την ΕΕ. Η υπουργός Αναπληρώτρια Εργασίας μας διεκτραγωδούσε διάφορες μπόμπες που σκάνε γύρω-γύρω σε ιδρύματα που έχουν εγκαταλειφθεί για καιρό στα χρέη τους. Ποιος τα ξέρει όλα αυτά;
Πώς θα παίξει τον ρόλο του το κόμμα σ’ όλη αυτή την υπόθεση, λοιπόν; Χρειάζεται τάχιστα ανασυγκρότηση και επιστράτευσή του. Δεν είναι μόνο ότι δεν συνεδριάζει τακτικά η Κεντρική Επιτροπή. Προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο νέος Γραμματέας ο σ. Τάσος Κορωνάκης ζήτησε οι βουλευτές να βοηθήσουν το κόμμα. Σύμφωνοι, όμως το Κόμμα θα βοηθήσει το Κόμμα; Η ηγεσία του κόμματος δεν πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία; Δεν υπάρχουν άλλα στελέχη για να αξιοποιηθούν; Να γίνουν ομάδες της Κεντρικής Επιτροπής, να συνεδριάζουν, όπως και τα όργανα παντού.
Η στήριξη, ωστόσο, είναι ευρύτατη από τον κόσμο. Το προβλέψαμε αυτό πολλοί, από πολύ καιρό, ότι θα συμβεί. Διότι η κοινωνία καίγεται, έχει προβλήματα, και ελπίζει στο ΣΥΡΙΖΑ. Έρχεται ο κόσμος και μας λέει δεν σας ψήφισα, ντρέπομαι, αλλά προσέξτε, κάντε κουράγιο, μη υποχωρήσετε. Και αν σας ρίξουν τότε θα σας ψηφίσουμε μαζικά, με πιο μεγάλο φανατισμό. Η κοινωνία είναι μπροστά, βλέπει τον κίνδυνο και προσδοκά από το κόμμα να γίνει η πρωτοπορία στον αγώνα της Ανατροπής.
Ο τομέας της υγείας είναι διαλυμένοςΗ επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας και οι ανακοινώσεις του υποδηλώνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον τομέα. Ποια η δική σου εκτίμηση;Κατ’ αρχάς είναι πολύ θετικό ότι η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι στο υπουργείο Υγείας. Δείχνει την προτεραιότητα που αποδίδεται. Είναι ένας πολύπαθος τομέας, διαλυμένος και εγκαταλειμμένος στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής ήταν ολέθρια. Είτε για τον Ευαγγελισμό μιλήσουμε είτε για το μικρό νοσοκομείο της Νάξου θα συναντήσουμε παρόμοια προβλήματα. Από τον Ευαγγελισμό βγαίνουνε ασθενείς χωρίς διάγνωση. Είτε ελλείψει υλικών, είτε ελλείψει προσωπικού. Η απεύθυνση στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόφευκτη. Στη Νάξο είναι τόσες οι ελλείψεις προσωπικού που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα απλά περιστατικά των κατοίκων. Με την έλευση του καλοκαιριού και των πολυάριθμων τουριστών τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θέλουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις, να ανατρέψουν την πορεία διάλυσης κατά βάση στο πλαίσιο των επεξεργασιών του κόμματος για την υγεία. Είναι πάρα πολύ σημαντική η εξαγγελία διορισμού 4.500 ανθρώπων στο σύστημα το οποίο έχει πλήρως αποδεκατιστεί.
Είναι εφικτή η υλοποίηση των εξαγγελιών;Πρώτη και καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος μας είναι η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματέυσεων.
Το δεύτερο είναι, ανεξαρτήτως του πόσο χρόνο κερδίζουμε, ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε με πυγμή και ορθότητα. Η Υγεία ειδικά, είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος, όπου η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν συναναστραφεί με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα θεσμικού και όχι μόνο, χαρακτήρα. Τα μέτρα αυτά θα έχουν στόχο μεταξύ των άλλων να καταστήσουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους στην Υγεία «κοινωνούς» των μεγάλων προβλήματων και συμμάχους στην προσπάθεια μας για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.