Δόθηκε στη δημοσιότητα και σε διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών.  Στο νέο νομοσχέδιο κύριο ρόλο παίζει η εγγραφή στην Α’ δημοτικού σε συνδυασμό με την πενταετή συνεχή διαμονή ενός εκ των γονέων.
Το σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, είτε πήγαν ή πάνε σχολείο και διατάξεις βελτίωσης του μεταναστευτικού κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ειδικά για την ιθαγένεια προβλέπονται οι εξής τρόποι κτήσης:
• Για τα παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ
• Για τα παιδιά που έχουν πάει 9 χρόνια σε ελληνικό σχολείο – την υποχρεωτική δηλαδή εκπαίδευση που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα – ή έχουν πάει γυμνάσιο και λύκειο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε 6 χρόνια σχολείο και στην πραγματικότητα η ρύθμιση  υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η καινοτομία του νομοσχεδίου

Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, η καινοτομία του σχεδίου νόμου έγκειται στην πρώτη παράγραφο, η οποία σημειώνει:  «Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα. γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από ένα τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω [πρβλ. ακολούθως]  τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης»
Η διάταξη αυτή, στην πραγματικότητα, συμφιλιώνει την πολιτική βούληση και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης να πάρουν επιτέλους ιθαγένεια τα παιδιά που γεννιούνται εδώ όσο γίνεται πιο γρήγορα, - και κυρίως όσο είναι παιδιά - με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στο οποίο πιθανότατα θα ξανατεθεί το ερώτημα αν είναι συνταγματικός ο νόμος με νέα αίτηση ακύρωσης.
Βούληση του Υπουργείου είναι  τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια – όσο είναι παιδιά – διότι  στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά άλλωστε πάνε στο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους κλπ.
Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στις αρχές Μαϊου και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, με την κυβέρνηση να υλοποιεί έτσι, μία σημαντική προεκλογική της δέσμευση.

Σ.Β.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet