Μάλλον είναι από τις σπάνιες –δυστυχώς– φορές που από αυτές τις σελίδες έχουμε το λόγο και νιώθουμε την ανάγκη να γράψουμε δυο κουβέντες αποχαιρετιστήριες για έναν ιερωμένο. Και είναι το σπάνιο και της περίστασης και της στάσης του που κάνει επιβεβλημένο αυτόν τον αποχαιρετισμό στον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, ο οποίος πέθανε ξαφνικά στις 13 Ιανουαρίου 2019 σε ηλικία 72 ετών. Η «Εποχή» είχε φιλοξενήσει ομιλία και συνέντευξη του μητροπολίτη Παύλου όταν το 2013 ήδη τασσόταν ενάντια στη νεοναζιστική πρόκληση χωρίς περιστροφές και κατονομάζοντας τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Είχε τότε συμμετάσχει σε εκδήλωση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, με θέμα της ομιλίας του «Ο χριστιανικός ανθρωπισμός απέναντι στη νεοναζιστική πρόκληση». Στην ερώτησή μας πώς η εκκλησία μπορεί να αποκρούσει την προσπάθεια που γίνεται να την προσεταιριστούν πολιτικοί χώροι και να τις προδιαγράψουν το ρόλο της, είχε επισημάνει: «Όντως κάποιοι πολιτικοί χώροι προσπαθούν να ελέγξουν την εκκλησία διότι διαισθάνονται ότι η εκκλησία είναι επικίνδυνη για αυτούς. Με την έννοια ότι η εκκλησία δεν υπηρετεί τον άνθρωπο γιατί έχει κάποιο άλλο στόχο. Ενώ οι σχηματισμοί αυτοί ασκούν μια –κακώς εννοούμενη– πολιτική, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το λαό για να κερδίσουν την εξουσία.»
«Η εκκλησία εκτιμά τους αγώνες και τις θυσίες που οι άνθρωποι κάνουν με ειλικρίνεια», μας είπε όταν τον ρωτήσαμε τι μήνυμα στέλνει με την παρουσία του σε εκείνη την εκδήλωση. «Τιμή και αναγνώριση σε αυτούς που αγωνίζονται για αγαθά μέγιστα όπως είναι η ελευθερία.»
Δεν παρέλειπε να συμμετέχει σε διαφορετικές εκδηλώσεις και να διακηρύσσει ότι «σήμερα η θρησκευτική βία, η βία στο όνομα της θρησκείας, για την υπεράσπιση της καθαρότητας και αυθεντικότητάς της κάνει απειλητικά την εμφάνισή της και βρίσκεται στο κέντρο της δημόσιας ζωής σε όλο τον κόσμο. Στο όνομα του Θεού διαπράττονται τα χειρότερα, τα ειδεχθέστερα εγκλήματα σήμερα, αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και δυνάμεις πολιτικές που χρησιμοποιούν τις θρησκείες για δικό τους στόχο.»
Σε εκδήλωση με θέμα «Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, μόνο θύματα» είχε πει: «Είμαστε μια χώρα που έχει ζήσει την εμπειρία του ναζισμού. Αν ξαναγυρίσουμε σε αυτή, έχουμε μπει στο χώρο της σχιζοφρένειας».

Ζ.Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet