Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, με μεγάλη καθυστέρηση, αντιλήφθηκε ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος που έκανε κατά τη γέννηση του νέου φορέα. Όσοι συμμετείχαν σε αυτόν επί της ουσίας ίδρυσαν ένα νέο κόμμα και εξέλεξαν πρόεδρο, εν προκειμένω την Φώφη Γεννηματά.
Το πρόβλημα είναι πως αυτή τη θέση διεκδικούσαν πολλοί, ο κάθε ένας από αυτούς με διαφορετική ατζέντα. Ξαφνικά όμως, κομματάρχες παντός είδους είδαν πως σύντομα θα ήταν απλά εργάτες ενός μηχανισμού και όχι «ηγέτες».
Στο τραπέζι τότε έπεσε μια διαφορετική πρόταση η οποία έκρυβε μια μεγάλη παγίδα: οι κοινοβουλευτικές ομάδες να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους στη Βουλή έως τις επόμενες εκλογές. Η πρόταση υποστήριζε πως με αυτόν τον τρόπο το ΚΙΝΑΛ θα είχε διπλάσιο χρόνο στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Και κάπου εδώ έγινε η πρώτη λογική υπέρβαση: το ΚΙΝΑΛ δεν θα είχε διπλάσιο χρόνο αλλά το Ποτάμι και η ΔΗΣΥ θα εκπροσωπούνταν ανεξάρτητα.
Στην πρόταση αυτή είχε δει την παγίδα ο πλέον άπειρος της παρέας Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος και επέμεινε να διαλυθούν οι ΚΟ και να γίνει μια νέα ως ΚΙΝΑΛ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τις εσωκομματικές εκλογές είχε αντιληφθεί πως σύντομα θα έχανε τον τίτλο του προέδρου: δεν είχε τον απαραίτητο μηχανισμό για να παρέμβει ουσιαστικά στη διαδικασία, ενώ οι νοσταλγοί του κραταιού ΠΑΣΟΚ απλά επέλεξαν μια μετεξέλιξη του κόμματος στηρίζοντας στην κάλπη την πιο γνώριμη, κόρη του ιστορικού τους στελέχους, Φώφη.
Από την στιγμή που αποφασίστηκε οι ΚΟ να είναι ξεχωριστές, οι εξελίξεις ήταν προκαθορισμένες και η αποχώρηση του Ποταμιού θέμα χρόνου.
Το στρατηγικό λάθος της Φώφης είναι ότι δεν κατάλαβε εγκαίρως πως ήταν προσωρινή. Σε κάθε επίπεδο. Και δεν εμπιστεύτηκε όσους της έδειχναν τον άλλο δρόμο.
Σήμερα, επανέρχεται ομολογώντας το λάθος της και ζητώντας συγχώρεση. Αγνοεί (ή κάνει πως αγνοεί) πως η ανάληψη ευθύνης για τέτοια στρατηγικά λάθη γίνεται μόνο μέσω της παραίτησης. Αντί αυτού δρομολογεί ένα συνέδριο με μόνο στόχο να λεηλατήσει την ΔΗΜΑΡ, αφότου διέγραψε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, παραβλέποντας εδώ πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αλλά της ΔΗΣΥ η οποία είναι κόμμα εκλογικής συνεργασίας, κατά συνέπεια δύο ίσων. Και αυτό μάλιστα με δική της απόφαση όταν υπαναχώρησε έναντι του Ποταμιού. Και ομολόγησε πως από την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ τα όργανα του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν συνεδριάσει. Ομολόγησε δηλαδή έλλειψη δημοκρατίας με αποκλειστική της ευθύνη: ένα κοινοβουλευτικό κόμμα υπακούει σε αποφάσεις ενός εξωκοινοβουλευτικού σχηματισμού.
Εκτος και αν άθελά της παραδέχθηκε πως τα μέλη των οργάνων του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν σε θέσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ. Σε αυτή την περίπτωση η Φώφη Γεννηματά απλά ομολογεί εκείνο που χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα αναπόδεικτα όμως: επιχείρησε να διαλύσει άλλους σχηματισμούς για να επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Παπαϊωάννου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet