Κύκλο προβολών διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Πρίμο Λέβι

 

Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης και των 100 χρόνων από τη γέννηση του Πρίμο Λέβι, σε πολλές ιταλικές πόλεις διοργανώνονται προβολές ταινιών, παρουσιάσεις και αναγνώσεις βιβλίων, για το ναζισμό και τη γενοκτονία των Εβραίων.

Στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Instituto Italiano di Cultura) διοργάνωσε έναν κύκλο προβολών με τρεις ταινίες: «La tregua» (Η ανακωχή), 1997, του Φραντσέσκο Ρόζι, μεταφορά του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Πρίμο Λέβι, συγκλονιστική μαρτυρία της περιπλάνησης στην Ευρώπη μιας ομάδας κρατουμένων μετά την απελευθέρωση τους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το «Il giardino dei Finzi Contini» (Ο κήπος των Φίντζι Κοντίνι), 1970, του Βιτόριο ντε Σίκα, μεταφορά στην οθόνη του μυθιστορήματος του Τζόρτζο Μπασάνι που εξιστορεί τις περιπέτειες μιας οικογένειας εβραίων πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένεια της Μ. Πιπέρνο το 1938. Δεξιά η τρίχρονη Μαρίνα.

Το ντοκιμαντέρ «L’ inizio della fine. Il deserto che fiorisce» (Η αρχή του τέλους. Η έρημος που ανθίζει) των Μαρίνα Πιπέρνο (Marina Piperno) και Λουίτζι Φατσίνι (Luigi Faccini), που θα προβληθεί την Τρίτη 29/1 (στις 7μμ, στην οδό Πατησίων 47), αποτελεί μέρος του «Diaspora, ogni fine è un inizio» (Διασπορά, κάθε τέλος είναι μια αρχή) ενός σχεδόν 5ωρου ντοκιμαντέρ, προσωπική αναζήτηση της Μαρίνα Πιπέρνο, σε τρεις χώρες, των εκτοπισμένων συγγενών της, μετά την επιβολή των φυλετικών νόμων, το 1938, στην Ιταλία. Η Μαρίνα Πιπέρνο γεννημένη, το 1935, στη Ρώμη, υπήρξε η μοναδική, από το 1961 και για πολλές δεκαετίες, γυναίκα παραγωγός κινηματογράφου στην Ιταλία, επενδύοντας σε ντοκιμαντέρ αντιπληροφόρησης, για παράδειγμα, τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Αφρική, ή σε ταινίες πολύτιμων δημιουργών, όπως αυτές του Τσέζαρε Τζαβατίνι, ενώ το Ολοκαύτωμα, η δική της εμπειρία των φυλετικών διωγμών, ήταν πάντοτε στο κέντρο της ζωής της και της δουλειάς της. Στη διάρκεια του πολέμου κρυβόταν με την οικογένειά της στα υπόγεια φιλικών σπιτιών στη Ρώμη, ενώ πολλοί συγγενείς της πέθαναν στο Άουσβιτς και άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, η Μαρίνα Πιπέρνο με τον σύντροφό της στη ζωή και τις κινηματογραφικές περιπέτειες, Λουίτζι Φατσίνι, ξεκίνησε το ταξίδι μνήμης, διάρκειας τελικά τριών χρόνων: Στην Αμερική, καταρχάς, όπου η 2η και η 3η γενιά συγγενών της ανακαλούν το αδιανόητο παρελθόν των προγόνων τους αλλά και τη νοσταλγία τους για μια πατρίδα που οι ίδιοι δεν γνώρισαν. Στην Ιταλία, στη συνέχεια, όπου συγκέντρωσε τις μαρτυρίες των πιο οικείων της οικογένειάς της. Τέλος και στο Ισραήλ, αναζητώντας τα ίχνη συγγενών της που είχαν καταφύγει εκεί πριν από τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους. Το φιλμ απαρτίζεται από έξι κεφάλαια και στην Αθήνα θα δούμε αυτό το τελευταίο, το ταξίδι στο Ισραήλ (στα ιταλικά, με αγγλικούς υπότιτλους). Tην παρουσίαση θα κάνει ο Stefano Gino Bindi, καθηγητής στο ιταλικό σχολείο Αθηνών.

 

Σ.Ξ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet