Να διαμορφώσουμε μια νέα ταυτότητα στην περιοχήΤην Τετάρτη 30-1-2019, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης οι «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», δημοτική κίνηση του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Μπιλίνη, πραγματοποίησαν εκδήλωση με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με θέμα το νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες του. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, μεταξύ αυτών υπουργοί, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί. Σήμερα παρουσιάζουμε μια συνέντευξη με τον Μπάμπη Μπιλίνη που δίνει το όραμα της κίνησης για το δήμο.

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Ζούνης

Είστε υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου με τη ριζοσπαστική δημοτική κίνηση «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή». Πείτε μου δυο λόγια για την κίνηση.
Είμαστε μια κίνηση ενεργών πολιτών, που λειτουργούμε με δημοκρατικές διαδικασίες και αναπτύσσουμε δράσεις που στόχο έχουν την ανατροπή της απραξίας και της διαχειριστικής λογικής και διεκδικούμε την ενεργό συμμετοχή μας στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Είμαστε μια ζωντανή κίνηση που δημιουργήθηκε το 2010 και εξελίσσεται παρακολουθώντας τις αλλαγές στο θεσμικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Αποφασίζουμε συναινετικά, σπάνια μπαίνουμε σε διαδικασίες ψηφοφορίας, γιατί έτσι φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Λειτουργούμε με εβδομαδιαία συνέλευση και στην πράξη μέσα από τη δράση βελτιώνουμε τις αποφάσεις μας και τις παρεμβάσεις μας.

Νέες δυνατότητες με τον Κλεισθένη

Στις εκλογές του Μαΐου πάμε με νέο θεσμικό πλαίσιο, τον «Κλεισθένη», ο οποίος αλλάζει αρκετά πράγματα στους καλλικρατικούς δήμους, όπως ο δικός σας, με κορυφαία αλλαγή τον εκλογικό νόμο. Ποια η γνώμη σας για το νέο θεσμικό πλαίσιο;
Όπως σωστά είπατε, εμείς είμαστε ένας καλλικρατικός δήμος. Δημιουργήθηκε από την ένωση των δήμων Μοσχάτου και Ταύρου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ένωση αυτή και η αδυναμία να στηριχθεί οικονομικά και διοικητικά με χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης από τη σημερινή διοίκηση του δήμου, δημιούργησε απογοήτευση και «κοινωνική αρρυθμία», με την έννοια ότι δεν έγινε όσμωση των δυο περιοχών, έτσι ώστε όλοι να νιώθουν ένα ενιαίο σώμα, με όραμα και κοινή στρατηγική, που απαντά στα πολλαπλά προβλήματα του δήμου μας. Ήταν μια τεχνική ένωση που δεν απαντούσε στην ιστορική, πολιτισμική, χωροταξική κ.λπ. ενότητα του δήμου, όπως ο ίδιος ο νόμος όριζε. Αποτέλεσμα, η συμμετοχή στις εκλογές στον πρώην δήμο Ταύρου να είναι κάτω του 50%, που δείχνει την πλήρη απογοήτευση των πολιτών. Ο Κλεισθένης έρχεται και δίνει νέες δυνατότητες, με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, αλλά και τη δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των κινήσεων, ρευμάτων κ.λπ. μέσω της απλής αναλογικής.

Είστε ένας άνθρωπος που ασχολείται ενεργά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή κ.λπ. Ο δήμος σας αντιμετωπίζει τέτοια πολλαπλά προβλήματα από πλημμύρες, αναξιοποίητους χώρους, χωροταξικά ζητήματα, διαχείριση απορριμμάτων. Αρκούν οι παρεμβάσεις που γίνονται από την περιφέρεια;
Οι πλημμύρες αφορούν το Μοσχάτο. Το σπίτι μου έχει πλημμυρίσει δυο φορές. Ναι, με τα έργα της περιφέρειας το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται. Επίσης γίνονται και έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπλαση της περιοχής, που προβλέπονταν από τις μελέτες για τα ολυμπιακά έργα. Θα προτιμούσα οι μελέτες να είναι σύγχρονες και να λαμβάνουν υπόψιν και τις κλιματικές αλλαγές. Πάντως, μεσοπρόθεσμα δίνουν λύσεις. Όμως υπάρχουν δύο περιοχές. Υπάρχει και ο Ταύρος. Οι δυο περιοχές είχαν διαφορετική οικονομική δραστηριότητα, πριν γίνει η κατάρρευση με την κρίση...

Η σύνδεση Μοσχάτου-Ταύρου 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς σκέφτεστε να προχωρήσει η όσμωση των δύο περιοχών; Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε;
Το Μοσχάτο είναι μια αστική περιοχή, όπως διαμορφώθηκε μετά τη δεκαετία του ΄60, και οικονομικά στηρίχθηκε κυρίως στην οικοδομή. Ο Ταύρος ήταν μια εργατούπολη, στριμωγμένη στις παρυφές της Αθήνας. Ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους υπήρχε μια βιοτεχνική περιοχή, που μετά τη δεκαετία του ΄80 κατέρρευσε. Μετά την οικονομική κρίση δε, απαξιώθηκε τελείως. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, έτσι ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ο χώρος αυτός να γίνει ο συνδετικός κρίκος των δυο περιοχών. Η παρουσία της κεντρικής λαχαναγοράς στις παρυφές του δήμου μας, που ανήκει στο δήμο Ρέντη – Νίκαιας, δίνει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες αναπλάσεις και παρεμβάσεις στο συνολικό χώρο, να διαμορφώσουμε μια νέα ταυτότητα στην περιοχή. Σε αυτές τις παρεμβάσεις περιλαμβάνω και την οδό Πειραιώς. Η σύνδεση της Αθήνας με το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και του Φαληρικού Όρμου, που αποτελούσε το πρώτο αρχαίο λιμάνι, μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε κάθε περιοχή ξεχωριστά να έχει τη δική της ιστορική, πολιτισμική, χωροταξική, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα και ταυτόχρονα να αποτελούν ένα αρμονικά δεμένο χωροταξικό σύνολο. Στο δήμο μας περνούσαν τα μακρά τείχη της αρχαίας Αθήνας και υπάρχουν τα ίχνη τους ακόμα, τα οποία μπορούν να αναδειχθούν.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των έργων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ευρέθη ο χώρος που οι Αθηναίοι ενταφίασαν τους ηττημένους μετά το Κυκλώνειο άγος. Το διεθνές περιοδικό «Αρχαιολογία» κατατάσσει αυτή την ανακάλυψη του 2016 στις πρώτες δέκα του κόσμου. Μιλάμε για τους δεσμώτες του Φαλήρου. Τέλος, όταν τέθηκε στην Ευρώπη το ερώτημα πότε αρχίζει η ιστορία της Ευρώπης, η μία άποψη που μειοψήφησε, ήταν όταν οι Αθηναίοι μετά τη Μάχη του Μαραθώνα παρέταξαν στο Φαληρικό Όρμο τα πλοία τους και ανάγκασαν τους Πέρσες να φύγουν.

Δημιουργία οράματος

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, ποιες είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα πάρετε;
Δυο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι η δημιουργία του οράματος για την περιοχή, με βασική επιδίωξη όλοι οι δημότες να νιώσουν ότι έχουν κοινό στόχο που τους περιλαμβάνει και τους αφορά όλους. Το δεύτερο είναι η ιεράρχηση των παρεμβάσεων, έτσι ώστε οι δημότες να αντιλαμβάνονται ότι με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προχωρά η προσπάθεια για ανασύνταξη σε όλα τα επίπεδα. Στο κοινωνικό, το πολιτιστικό, στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του δημότη, στα τεχνικά έργα κ.λπ. Όλα αυτά επιδιώκοντας να εμπνεύσουμε τους δημότες μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή τους. Θέλουμε ενεργούς δημότες. Αυτό είναι και το στοίχημα. Αυτά ως γενική μας αρχή. Ειδικότερα, θα διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο Φαληρικό Όρμο, καθώς επίσης και τα παραλειπόμενα από τα ολυμπιακά έργα της ανάπλασης στην περιοχή περί τον Κηφισό, που δεν έχουν προχωρήσει και που χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών. Υπάρχει περιοχή στον Ταύρο που είναι ακόμα εκτός σχεδίου και δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής αυτής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, προτεραιότητα θα δώσουμε στη λύση του προβλήματος με τα απορρίμματα, με βάση τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, τότε εκτός από το οικονομικό κόστος να πληρώνουμε την ταφή στην «αυλή» του γείτονα, υπάρχει και ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά στην αδυναμία να μαζεύουμε τα απορρίμματα, με το αντίστοιχο κόστος υγείας. Είμαστε πάρα πολύ πίσω στον τομέα αυτό και μάλιστα όταν υπάρχει η χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής.
Θέλω να σταθώ επίσης σ΄ ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον Ταύρο και έχει να κάνει με τις εργατικές κατοικίες, που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ΄60-΄70 από την Εργατική Εστία. Τα συγκροτήματα αυτά παλιώνουν επικίνδυνα. Χρειάζεται συντήρηση και ανάπλαση. Πρέπει να βρεθεί λύση. Εκεί κατοικούν άνθρωποι που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Η τελευταία πολυκατοικία που έγινε από την Εργατική Εστία είναι ηλιακή. Τροφοδοτεί τους ενοίκους με ηλιακή ενέργεια για θέρμανση-ψύξη. Δεν υπάρχει σχέδιο συντήρησης και τώρα είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα, όταν δεν έχεις ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας και λειτουργίας των έργων που υλοποιείς. Στο χώρο του Ταύρου, επίσης, υπάρχουν χώροι του δημοσίου, όπως ο παλαιός ΕΟΜΜΕΧ και τα Σφαγεία, που πρέπει να αξιοποιηθούν, να ενταχθούν σ΄ ένα σχέδιο ανασύνταξης και ανάπλασης της περιοχής. Σας είπα μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και που με ένα οργανωμένο σχέδιο θα πρέπει να αξιολογηθούν και να τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίησή του. Ένα τέτοιο σχέδιο υπερβαίνει τους κατοίκους. Χρειάζεται ο δήμος σε συνεργασία με την πολιτεία να το οργανώσουν και να το υλοποιήσουν.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet