OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ανάγκη δημιουργίας προοδευτικής συμμαχίας τονίστηκε για ακόμα μια φορά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Κατά την εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, με θέμα «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», την περασμένη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είναι να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Θέτοντας ως κύριους στόχους αυτούς τους δύο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ομάδων και προσώπων που αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μεταφέροντας τη θετική εμπειρία του από την «Προοδευτική Συμμαχία» που έχει σχηματιστεί ανάμεσα στις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας, μίλησε ταυτόχρονα για την αρνητική εικόνα που έχει οικοδομήσει η ΕΕ λόγω των ανισοτήτων και του δημοκρατικού ελλείμματος που επικρατεί πολλές φορές, γεγονός από το οποίο επωφελείται η ακροδεξιά. «Γι’ αυτό και πρέπει να υποστηρίξουμε το σχέδιο μιας ριζικής αλλαγής της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολιτικές συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, ικανής να υπερασπίζεται τη δημοκρατία και να τηρεί τις συμφωνίες της Γενεύης για το προσφυγικό. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί, μόνο αν ισχυροποιηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Πρέπει, λοιπόν, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές να έχουμε την ευρύτερη προοδευτική συμμαχία», υπογράμμισε.
Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι κατά πόσο ολόκληρη η ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών θα ήταν όντως διατεθειμένη να δώσει μάχη κατά της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού. Η συμπόρευση για αλληλεγγύη στο προσφυγικό και ενάντια στον ακροδεξιό κίνδυνο είναι πιο εύκολη για τις τρεις δυνάμεις, η εναντίωση όμως στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για ένα τμήμα των Σοσιαλιστών όχι, αφού σε εθνικό επίπεδο ήταν δικές τους κυβερνήσεις που τις εφάρμοζαν και συνεχίζουν να το κάνουν.

Τα σενάρια για συνεργασίες στις βουλευτικές

Αντίστοιχα, μες στην εβδομάδα συνέχισε να καλλιεργείται με τοποθετήσεις στελεχών η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί συμμαχικό «προοδευτικό μέτωπο» και ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Το ζήτημα, εξάλλου, των συμμαχιών καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος στις συζητήσεις των οργάνων του κόμματος. Σε σύσκεψη των 53+ Αττικής, σήμερα Κυριακή, αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος συγκρότησης αυτών των συμμαχιών, ώστε να πρόκειται για συνεργασίες δυνάμεων σε προγραμματική βάση και όχι για το σχηματισμό ενός πολυσυλλεκτικού μορφώματος, που θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «προοδευτικές δυνάμεις» σε επίπεδο βουλευτικών το πιθανότερο είναι να αναζητηθούν σε πρόσωπα από τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΝΑΛ, και ίσως το Ποτάμι. Πιθανή είναι δε και η δημιουργία νέου κόμματος, που δεν θα ήταν αρνητικό στη δημιουργία ενός «προοδευτικού» μετώπου, από τις αναδιαρθρώσεις που σημειώνονται στο ΚΙΝΑΛ και τη ΔΗΜΑΡ, μετά από την αποχώρηση 31 στελεχών της δεύτερης από θέσεις ευθύνης του κινήματος, αλλά και 180 μελών του, που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, κατηγορούν την ηγεσία για δεξιό σφιχταγκάλισμα με τη ΝΔ και ότι δεν κατάφερε να δώσει ένα προοδευτικό στίγμα στο χώρο. Την Παρασκευή αποχώρησαν ακόμα δέκα μέλη των PES Activists (ομάδα νέων του ΚΙΝΑΛ με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται συζήτηση στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ, υπό τον τίτλο «Νέα Αρχή» (την ίδια μέρα δηλαδή με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ), με συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ και των «Μεταρρυθμιστών» του Σπύρου Λυκούδη.

Οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, έχει προχωρήσει αρκετά η εργασία των τοπικών οργανώσεων του κόμματος για συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων και σχημάτων, που έχουν ορίσει τους επικεφαλής τους και συνεχίζουν με τη στελέχωση των συνδυασμών τους. Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για σχήματα συνεργασίας με παρατάξεις και πρόσωπα από το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, με επικεφαλής είτε νυν δημάρχους, είτε νέους υποψήφιους. Το κύριο βάρος των συνεργασιών εστιάζεται σε προγραμματικές προϋποθέσεις και αρχές που θα διέπουν τις αυτοδιοικητικές κινήσεις, όπως η υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, του Κλεισθένη, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαχείρισης του μεταναστευτικού βάσει της αλληλεγγύης, αλλά και της εναντίωσης στις ιδιωτικοποιήσεις των λειτουργιών των δήμων.
Σε κάποιες περιπτώσεις που οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς επηρεάζονται από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οι δυσκολίες για συνεργασία είναι υπαρκτές ή και ανυπέρβλητες, αποτρέποντάς την, όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου. Υπάρχουν, μάλιστα, και περιπτώσεις που ενώ η επίσημη παράταξη του ΚΙΝΑΛ έχει προχωρήσει σε συνεργασία, θα κατέβει και αντίπαλο ψηφοδέλτιο, με την υπόγεια υποστήριξη της ηγεσίας του. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και δήμοι όπου πρόσωπα από το συγκεκριμένο χώρο προτίμησαν την κάθοδό τους με τα συνεργατικά ψηφοδέλτια, αντί αυτών του επίσημου ΚΙΝΑΛ.

Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet