Του Ρένου Γεωργίου


Ως νέος Χουάν Γκουαϊντό, ο Νίκος Δένδιας αυτοανακηρύχθηκε επικεφαλής του καραμανλικού στρατοπέδου της Νέας Δημοκρατίας και παίρνει από τώρα θέση στο βατήρα εκκίνησης για τις μετεκλογικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας μάλιστα διπλό κουλουάρ. Το ένα ρεύμα εκκίνησης του το δίνει η εικόνα που θέλει να παρουσιάζει σήμερα, με σημείο αναφοράς την ομιλία του κατά της Χρυσής Αυγής από το βήμα της Βουλής. Το άλλο, μπορεί να συμπυκνωθεί στην παλαιότερη δήλωση του ότι «δεν πρέπει να χαριστεί ο Ιωάννης Μεταξάς στη Χρυσή Αυγή», που είναι δύσκολο να ξεχάσει κάποιος, όπως δεν ξεχνάει τη φωτογραφία με τον Μάκη Βορίδη που κρατάει το τσεκούρι.
Με τη λογική ότι «χωρίς το κέντρο κυβέρνηση δεν γίνεται» δείχνει να βαδίζει πλέον η Νέα Δημοκρατία, η οποία αφού επί τρία χρόνια έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε κάθε ακροδεξιό, τώρα στελέχη της βλέπουν ότι πήραν αυτό που είχαν να πάρουν από αυτό το χώρο, αλλά ούτε τα κουκιά φθάνουν, ούτε ο «σιχαμένος», για τους ακροδεξιούς, χώρος του κέντρου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί στα χέρια των ανταγωνιστών. Το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αν η κίνηση προς την κεντροδεξιά, καραμανλικούς και ψηφοφόρους που δεν θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν τους πείθει η Φώφη, έγινε προγραμματισμένα και με βάση ένα σχέδιο, ή ήταν πρωτοβουλία εκείνων που δεν θέλουν να αφήσουν το κόμμα στα χέρια του Σαμαρά. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα που βρίσκεται γύρω του, που βλέπει τις εξελίξεις σαν από το μπαλκόνι του έκτου ορόφου. Δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει και οι φωνές φθάνουν στους πρωταγωνιστές σαν άναρθρες κραυγές.
Ο Νίκος Δένδιας είτε είδε τον κενό χώρο και προσπαθεί να τον κατακτήσει, είτε, σε συνεννόηση με όσους έχουν απομείνει στην ομάδα Καραμανλή, παίρνει τη θέση που δεν φρόντισε να αξιοποιήσει, και βαδίζει προς την αποστρατεία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε κάθε περίπτωση, το ηγετικό προφίλ, που επί χρόνια καλλιεργούσε ο Νίκος Δένδιας, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να καρπίσει και αυτό το δείχνει με τη σκληρή θέση που δείχνει να κρατά απέναντι στον ακροδεξιό χώρο, τον οποίο, όμως, ιδεολογικά τουλάχιστον και όχι πρακτικά, δεν έχει απαρνηθεί. Σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, λίγες μέρες μετά την παρέμβασή του εναντίον της Χρυσής Αυγής και στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέλησε να διαφοροποιηθεί από την ακροδεξιά τάση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για κόμμα που «δεν είναι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς». Παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενίσχυσε αυτή την τάση, ενώ προειδοποίησε ότι αν η εν λόγω τάση γίνει κυρίαρχη στη ΝΔ, θα τη συρρικνώσει σε «κομματίδιο».
Τα σενάρια ηγεσίας

Σε κάθε αλλαγή σκηνικού υπάρχουν πάντα άτομα τα οποία δεν καταλαβαίνουν το νέο ρόλο τους ή τον θεωρούν σημαντικότερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Στελέχη που συγκαταλέγονται στην ονομαζόμενη καραμανλική τάση, άρχισαν ήδη να κάνουν λάθη. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είτε με δημοσιογράφους, είτε με συναδέλφους τους, ακόμα και από άλλα κόμματα, αφήνουν τεχνηέντως να πλανάται, και με τον τρόπο αυτό βάζουν βραδυφλεγείς βόμβες στο εσωτερικό του κόμματος, ότι αν στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με μικρό ποσοστό, «με 1%» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, θα θέσουν ευθέως θέμα ηγεσίας και θα απαιτήσουν την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο, παρατηρητές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό για τη ΝΔ. Μπορεί το κόμμα με νέο αρχηγό, στην προκειμένη περίπτωση τον Νίκο Δένδια, να αποκτήσει νέα δυναμική, αλλά θα χάσει μερίδα των ψηφοφόρων που συσπειρώθηκαν στη διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η νέα δυναμική είναι απαραίτητο στοιχείο αν δει κάποιος την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα μάτια των ψηφοφόρων, με το πεσμένο ηθικό και τις φυγόκεντρες τάσεις, λόγω της ανυπόληπτης ηγετικής ομάδας του, με τα πολλά λάθη τόσο στο επίπεδο της τακτικής, όσο και στον επικοινωνιακό τομέα. Από την άλλη, όμως, αν οι εκλογές γίνουν τελικά το φθινόπωρο και μετά τις ευρωεκλογές το κόμμα αλλάξει αρχηγό, θα χάσει όλο εκείνο το κομμάτι που με κόπο κατάφεραν να «μπετονάρουν» οι άνθρωποι που έβαλαν, προσωρινά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι τώρα τον συμβουλεύουν να αφήνει να διαρρέουν ονόματα υποψηφίων, για όλα τα ψηφοδέλτια, στα οποία εκπροσωπούνται όλες τις τάσεις του κόμματος και παράλληλα ηρεμούν τόσο τους αγανακτισμένους με την ανικανότητα της ηγεσίας ψηφοφόρους, όσο και τους χορηγούς για την ανακαίνιση του πολιτικού σκηνικού.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet