Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Συναντήσεις με το Ergonω Ensemble


Στο πλαίσιο της δημιουργικής και καινοτόμας συνεργασίας της με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble η Μουσική Βιβλιοθήκη υποδέχεται τον καλλιτεχνικό διευθυντή του συνόλου Αλέξανδρο Μούζα και τον διευθυντή ορχήστρας Μίλτο Λογιάδη, σε μια γνωριμία με θέματα γύρω από τη μουσική, όπως είναι η οργάνωση και την παραγωγή, αλλά και ο ρόλος του μαέστρου στη μουσική εκτέλεση. Συγκεκριμένα ο συνθέτης και παραγωγός Αλέξανδρος Μούζας στην εισήγησή του με θέμα «Η οργάνωση και παραγωγή ενός μουσικού γεγονότος» (3.30 - 5μ.μ.), θα αναλύσει τις διαδικασίες και τις καλές πρακτικές που διέπουν την οργάνωση και παραγωγή μιας μουσικής εκδήλωσης: από τα πρακτικά ζητήματα που οφείλει ο συνθέτης και εκτελεστής να γνωρίζει, μέχρι τα θέματα που σχετίζονται με οικονομικές συμφωνίες, νομικές προδιαγραφές και πνευματική ιδιοκτησία.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης θα μιλήσει με θέμα «O ρόλος του μαέστρου στη μουσική εκτέλεση» (5 - 7μ.μ.). Ο γνωστός διευθυντής ορχήστρας, θα μας μιλήσει για την εργασία του μαέστρου κατά την προετοιμασία, τις δοκιμές και εκτέλεση ενός μουσικού έργου.
Για τρίτη χρονιά φέτος, το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble υποδέχεται μουσικούς και μουσικόφιλους με σκοπό τη μύησή τους στα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα.
Την Τετάρτη 22 Απριλίου, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

«Διότι δεν συνεμορφώθην»

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας, ο Μανώλης Μητσιάς με τη γεμάτη μνήμες εκφραστική φωνή του και ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συνεργάζονται και παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα, τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα αλλά και ελαφρά τραγούδια, αφού οι λογοκριτές των συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μια ερωτική μπαλάντα, αν οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μια «Νίκη», σε μια «Αναστασία»!
Καθώς μάλιστα το σκοτάδι της χούντας απλωνόταν όλο και περισσότερο, η λογοκρισία θέριευε. Πολλά αμιγώς λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι ρεμπέτες, οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες συλλήβδην ως λούμπεν, μοιχοί ή χασισοπότες. Έτσι, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, εμφανίζονταν στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας και τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη. Φυσικά και οι αντίστοιχοι στιχουργοί από τον Κώστα Βίρβο και την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ως τους μεγάλους ποιητές μας, Νίκο Γκάτσο και Γιάννη Ρίτσο και τους νομπελίστες μας, Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, όπως επίσης και κάθε Σοβιετικός, Ρώσος ή φυλετικά συγγενής. Έτσι λοιπόν κομμένος από το ραδιόφωνο ο Τσαϊκόφσκι, κομμένος ο Προκόφιεφ, αλλά κομμένος και ο Ντβόρζακ. Ό,τι δηλαδή δεν… «συμμορφωνόταν προς τας υποδείξεις».
Τραγούδια και μουσική, στίχοι και λόγια φορτωμένα με μνήμες, από τους «Μοιραίους» του Μίκη Θεοδωράκη και του Κώστα Βάρναλη, τον «Δρόμο» του Μάνου Λοΐζου και της Κωστούλας Μητροπούλου, το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του Χρήστου Λεοντή και του Κώστα Βίρβου, το επικό «Ζαβαρακατρανέμια» του Γιάννη Μαρκόπουλου και το «Σάββατο απόγιομα» του Νότη Μαυρουδή και του Γιάννη Κακουλίδη, έως το «Φίλοι κι αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ήρθατε σαν κύματα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Νίκου Γκάτσου αλλά και τραγούδια… υπεράνω υποψίας, όπως το «Πέταξ’ ένα πουλί» του Κώστα Κλάββα και του Αλέξη Αλεξόπουλου, ακόμη και το «αθώο» «She loves you» των Beatles!
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς, Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά).
Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 14, 25, 35 και 50 ευρώ. Ειδικές τιμές: 7,5 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) και 9,5 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

Η Σταχτοπούτα

Το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για έξι μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα, και σε σκηνικά και κοστούμια του θρύλου της γαλλικής μόδας Κριστιάν Λακρουά. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Τη χορογραφία ερμηνεύουν οι Α’ χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ.
Το 1898 o 73χρονος Στράους πείστηκε να συνθέσει μουσική για ένα μπαλέτο, που θα παρουσιαζόταν στην Αυτοκρατορική Βασιλική Αυλική Όπερα της Βιέννης, όπως ονομαζόταν τότε η μετέπειτα Κρατική Όπερα της πόλης. Η υπόθεση του Άλμπερτ Κόλμαν, ψευδώνυμο του Καρλ Κόλμπερτ, επελέγη μετά από διαγωνισμό, στον οποίο συγκεντρώθηκαν 700 σενάρια και αποτελεί εκσυγχρονισμένη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Ο Στράους δεν έζησε αρκετά ώστε να ολοκληρώσει τη μουσική. Τη σύνθεση αποπεράτωσε ο Γιόζεφ Μπάγερ, συνθέτης μπαλέτων που ήταν διάσημα εκείνη την εποχή.
Η παρούσα παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης παρουσιάστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του Γιόχαν Στράους του νεότερου, σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλα, τότε διευθυντή του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και σήμερα διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μπαλέτο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στις 24, 25, 26, 28, 29, 30 Απριλίου, στις 8μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Α. Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: 15, 30, 40, 60 ευρώ. Παιδικό & φοιτητικό 10 ευρώ.

Ένα τραγούδι για τον Παναγιώτη

Ο Παναγιώτης είναι 4,5 ετών και εδώ και περίπου έναν χρόνο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Νοσηλεύεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ακολουθώντας μια σειρά από οδυνηρές θεραπείες. Η οικογένειά του, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται -απόρροια τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και των αντικειμενικών περιορισμών της ασθένειας- προσπαθεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητούς πόρους ώστε να ταξιδέψει με τον μικρό Παναγιώτη σε εξειδικευμένα κέντρα ιατρικής φροντίδας στο εξωτερικό, επιζητώντας την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση· έτσι ώστε ο Παναγιώτης να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα υγείας του και να βγει νικητής.
Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τις ευχές μας, τις φωνές μας, τα τραγούδια μας και τις μουσικές μας. Σας καλούμε κοντά μας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου στις 9μ.μ., στο «Άλικο» (Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή τηλ. 210-325 3272), ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε ένα χρηματικό ποσό για την οικονομική και ηθική ενίσχυση της οικογένειας του μικρού Παναγιώτη. Στο χώρο, εκτός από τις συναυλίες θα υπάρχει και μικρό μπαζάρ χειροτεχνίας για τον ίδιο σκοπό. Τα έσοδα τόσο της συναυλίας όσο και του μπαζάρ θα αποδοθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας.
Θα εμφανιστούν οι: (Παρασκευή 24 Απριλίου) Γεωργία Βεληβασάκη, Δημήτρης Βεριώνης, Ευγενία Καρλαύτη, Ναταλί Ρασούλη, Μάνος Πυροβολάκης, Johnny Vavouras And The Cadillacs. (Σάββατο 25 Απριλίου) Γιώργος Αετόπουλος, Τέτη Κασιώνη, Ρεμπετιέν, Σταύρος Παπασταύρου, Φώτης Σιώτας, Μιχάλης Τσαντίλας.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θωμάς Ανδρέου, Νέστορας Δημόπουλος, Χρήστος Ζελελίδης, Χρήστος Ηλιόπουλος, Αρετή Κοκκίνου, Όμηρος Κομνηνός, Κατερίνα Σιαμά, Άλκηστη Ραυτοπούλου, Αθηνά Τσαρνά, Βύρωνας Τσουράπης κ.ά.
Οργάνωση: Δημήτρης Βεριώνης & Χώρος Πολιτιστικών Δρώμενων «Άλικο».
Η είσοδος είναι 8 ευρώ.


 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet