Ο εβραίος παίκτης του Ηρακλή που πέτυχε το πρώτο γκολ της Εθνικής Ελλάδος



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον Απρίλιο του 1929, η Εθνική Ελλάδος έδωσε τον πρώτο της επίσημο αγώνα με αντίπαλο τη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας.  Είχε προηγηθεί η βαριά ήττα με 9-0 από την Σουηδία στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 1920, αλλά -καθώς δεν είχε συσταθεί ακόμη η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- ο αγώνας με τους Σουηδούς θεωρείται «ανεπίσημος». Το 1926 συστάθηκε η ΕΠΟ και τρία χρόνια μετά διοργανώθηκε το ματς με την Β’ Ιταλίας για το οποίο η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» ανέφερε: «…ο αγώνας θα αποτελέσει σημαντικό σταθμόν εις την ιστορίαν του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι για πρώτη φοράν εμφανίζεται επί του γηπέδου πραγματική εθνική ομάς σχηματισθείσα από ωργανωμένην ποδοσφαιρικήν ομοσπονδίαν». Περισσότεροι από 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και η κόρη του Μπενίτο Μουσολίνι, Ίντα. Το ματς θεωρείται ιστορικό γιατί σημειώθηκε το πρώτο γκολ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας.  Σκορερ ένας Εβραίος της Θεσσαλονίκης, ο Αλμπέρτο Ναχμία, που πέτυχε στο 60ο λεπτό του ματς το γκολ της ισοφάρισης. «Σήμερα το απόγευμα εν τω Παναθηναικώ γήπεδω η Εθνική ομάς της Ιταλίας ενίκησε την ημετέραν δια τερμάτων 4 έναντι ενός. Το πρώτο ημιχρόνιον έληξε με 1 – 0 υπέρ των Ιταλών. Κατά το δεύτερο ημιχρόνιον οι Ιταλοί επέτυχον έτερα 3 τέρματα έναντι ενός των ημετέρων επιτεύχθεν δια του Ναμία. Διαιτητής του αγώνος ήτο ο Ούγγρος κ. Καν», θα γράψει την επόμενη μέρα η εφημερίδα «Μακεδονία».

Ένας πολυαθλητής!

Ο Αλμπέρτος Ναχμία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1905 και πριν ενταχθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, υπήρξε ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα στελέχη της ομάδας στίβου του «γηραιού». Υπήρξε κορυφαίος δρομέας των 100 μέτρων, 400 μέτρων με εμπόδια και σκυταλοδρομίας 4x100, ενώ έφτασε σε επίπεδο που του επέτρεψε να προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 στους οποίους δεν συμμετείχε μόνο λόγω της άρνησης της Ομοσπονδίας Στίβου να συμπεριλάβει αθλητές από την Μακεδονία στην αποστολή για οικονομικούς λόγους. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή και αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της βασικής ενδεκάδας του  «Γηραιού», που εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας. Ο Ναχμία θεωρείτο από τους κορυφαίους δεξιοπόδαρους εξτρέμ εκείνης της εποχής. Τον Φεβρουάριο του 1929, διοργανώθηκε δοκιμαστικός αγώνας στην Αθήνα για τη σύνθεση της Εθνικής Ομάδας, που θα αγωνιζόταν στον πρώτο διεθνή της αγώνα. Ο Ναχμία πήρε τη θέση ως φυσική επιλογή. Ο Τύπος της εποχής έγραφε: «Είνε πολύ καλός, ο μόνος ενδεδειγμένος για την θέσιν του έξω δεξιά της εθνικής μας ομάδος». Δυο χρόνια νωρίτερα  σε ψηφοφορία του αθηναϊκού περιοδικού «Αθλητισμός» είχε συμπεριληφθεί στην πρώτη εξάδα των παικτών που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε μια μελλοντική Εθνική Ομάδα. Ήταν η χρονιά που ο Ναχμία οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης. Επίσης, ήταν σκόρερ στον αγώνα της Μικτής Θεσσαλονίκης με την Μικτή Αθηνών το 1930 που έληξε με νίκη 2 – 1 υπέρ της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα. ο Ναχμία αγωνιζόταν με την φανέλα της Μακαμπή Θεσσαλονίκης όταν αυτή αγωνιζόταν με ξένες ομάδες. Το 1936 επιλέχθηκε ως ένας από τους 19 σημαντικότερους αθλητές της Θεσσαλονίκης για να τρέξει στην πρώτη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ολυμπία στο Μόναχο. Τα εβραϊκά σωματεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας μποϊκοτάρισαν την λαμπαδηδρομία  και ο Ναχμία πήρε μέρος ως αθλητής του ΠΑΟΚ.

Στον πόλεμο…

Με την ιταλική εισβολή το 1940 ο Αλμπέρτο Ναχμία στρατεύθηκε και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, όπου και τραυματίσθηκε. Μετά τον πόλεμο, τα ίχνη του χάθηκαν. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς. Οι ναζιστές εξόντωσαν τη συντριπτική πλειονότητα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Φήμες της εποχής τον φέρνουν μετά τον πόλεμο να έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ άλλες να εκτελείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το πιο πιθανό είναι να μετανάστευσε στη Γαλλία, καθώς η εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’ το 1969 είχε δημοσιεύσει κάρτα που έστειλε στους φίλους του Ηρακλιδείς με ευχές για το «νέο έτος»…

Μάκης Διόγος

Πηγές: «Γυμναστικός Σύλλογος Μακαμπή Θεσσαλονίκης. 1908 -2010. Έλληνες Εβραίοι αθλητές και αθλήτριες. Η συμβολή της Θεσσαλονίκης». Έκδοση του Δήμου Θεσσαλονίκης που επιμελήθηκε ο καθηγητής Νίκος Ζάικος, Μουσείο ποδοσφαίρου Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet