Στις 23.1.2019 πέθανε – ανεπάντεχα και πολύ νωρίς – ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Hans-Peter- Koch.
Στο πρόσωπό του δεν χάσαμε μόνο έναν συνοδοιπόρο στον αγώνα για Ειρήνη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη με τους Φτωχούς και Αδύνατους, αλλά και έναν αξιαγάπητο φίλο και σύντροφο.

Συνδικαλιστής, δημοσιογράφος, πολιτικός

Την περίοδο που ζούσε στο Αμβούργο, ως πολύ δραστήριος συνδικαλιστής, αγωνίστηκε για τα θέματα της εξαρτημένης εργασίας, λόγο για τον οποίον οι συνάδελφοί του τον εξέλεξαν επικεφαλής του Συνδικάτου στην πολυεθνική Unilever.
Ως διπλωματούχος δημοσιογράφος έζησε για κάμποσα χρόνια στην La Palma, ώστε να αφοσιωθεί στη συγγραφή και τον αναστοχασμό του. Το 1993 επιστρέφει στο Αμβούργο, όπου συγγράφει κυρίως Ταξιδιωτικούς οδηγούς (Νορβηγία, Λα Πάλμα, Τεσσίν, κ.α). Είχε δε την εξαιρετική δυνατότητα να χρωματίζει με τέτοιο τρόπο τις χώρες, τα μέρη και τους πολιτισμούς που επισκεπτόταν, ώστε ο αναγνώστης να νιώθει έντονη την έλξη και την επιθυμία να τα επισκεφτεί.
Το 1997 μετακομίζει στην Κωστάντζα όπου πολύ γρήγορα δραστηριοποιείται στην τοπική Επιτροπή Ειρήνης, αναλαμβάνοντας τη μεταφορά και την διοργάνωση στην πόλη, της περίφημης «έκθεσης της Βέρμαχτ». Ως γιός κυνηγημένου από τους Ναζί και επιζήσαντα από στρατόπεδο συγκέντρωσης, θεώρησε πολύ σημαντική τη συμμετοχή του στον αγώνα κατά του Ρατσισμού, του αποκλεισμού και της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής. Δράση που δεν σταμάτησε ούτε όταν στοχοποιήθηκε από ακροδεξιές οργανώσεις, δεχόμενος έντονες απειλές, συκοφαντίες και κατηγορίες.
Από νωρίς εμπλέκεται και δραστηριοποιείται στην Τοπ��κή Αυτοδιοίκηση της Κωστάντζας, το 2007 συνιδρύει την περιφερειακή οργάνωση του ‘‘Die Linke‘‘ με το οποίο θα είναι επανειλημμένα υποψήφιος. Το 2014 εκλέγεται με το Die Linke στο Τοπικό Κοινοβούλιο της Κομητείας της Κωστάντζας, μέλος του οποίου ήταν μέχρι πρόσφατα. Εκεί, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι μιλάνε για έναν δίκαιο και εμπεριστατωμένο Περιφερειακό Σύμβουλο.
Το 2007 ήταν συνιδρυτής, Συντάκτης και Εκδότης της online-εφημερίδας seeMOZ: «Κριτική, αντιθετική, πληροφοριακή..», όπως η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται. Κυρίως στη δική του δράση και δημοσιογραφική ικανότητα οφείλεται το γεγονός της μεγάλης αναγνώρισης και αναγνωσιμότητας της εφημερίδας στην περιοχή. Εξ αιτίας του έγινε must η καθημερινή ανάγνωσή της από τους συντάκτες των τοπικών εφημερίδων. Έχει δίκιο ο Διευθυντής του Μουσείου της Κωστάντζας, ο Ιστορικός Tobias Engelsing, όταν τον περιγράφει ως «έναν θαρραλέο πολιτικό δημοσιογράφο, ο οποίος εμπλούτισε το αντιθετικό περιοδικό seeMoZ με το μεγάλο θεματικό εύρος των κειμένων του. Προσωπικά σεμνός, τοποθετούσε το πρόσωπό του πίσω από το θέμα του, δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του μεγαλοσχολιαστή, ούτε αυτοερωτευμένο συγγραφέα αλληθωρούντων ρεπορτάζ».

Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Ελλάδα της κρίσης

Γνωριστήκαμε το 2013 όταν αριστεροί και αριστερές διοργάνωσαν εκδήλωση Αλληλεγγύης για την Ελλάδα της κρίσης στην Κωστάντζα. Από εκείνη την εκδήλωση προέκυψε μια πολύ δραστήρια Επιτροπή Αλληλεγγύης ψυχή της οποίας ήταν μέχρι τέλους ο Hans-Peter. Από τότε επισκεπτόταν συστηματικά την Ελλάδα, ανέπτυξε δεσμούς με την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το «Κοινωνικό Ιατρεία Φαρμακείο Αθήνας». Πήρε συνεντεύξεις από τους υπουργούς Θεανώ Φωτίου και Ανδρέα Ξανθό.
Αποτέλεσμα αυτής της αλληλέγγυας σχέσης, δεν ήταν μόνο η ενίσχυση του ΚΙΦΑ και της ΑγΟ από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης της Κωστάντζας» με πάνω από 110.000 ευρώ. Τα ψύχραιμα άρθρα και οι αντικειμενικές δημόσιες παρεμβάσεις του την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όαση μέσα στην καθοδηγούμενη από τον Σόιμπλε και την πολιτική του, δημόσια πολιτική συζήτηση στην Γερμανία.
Με τίμησε προσωπικά με τη βαθιά του φιλία. Βίωσα προσωπικά την αλληλεγγύη του. Συναντηθήκαμε τελευταία φορά στις 9 Δεκεμβρίου στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος στην Κωστάντζα με θέμα: «Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των μνημονίων». Ήταν η τελευταία του δημόσια παρουσία.
Θα τον αποχαιρετίσουμε με μια εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στην Κωστάντζα. Ο σύντροφος Hans-Peter Koch μας λείπει. Θα μου λείψει.

Γιώργος Χονδρός, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΣ ΑγΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet