Η ακύρωση βράβευσής της έδωσε αφορμή για να αναδειχθούν σημαντικές πτυχές του αγώνα της 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από όταν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς προσκάλεσε την Άντζελα Ντέιβις για την ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε κατάμεστο θέατρο, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.
Η εμπνευσμένη ομιλία της, με τίτλο «Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας», τελείωσε με την έκκληση προς το κοινό να εντείνει και να υποστηρίξει τον αγώνα κατά της κατοχής της Παλαιστίνης: «Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τον πόλεμο των έξι ημερών και 70 από την Νάκμπα το 1948. Ωστόσο, ο Παλαιστινιακός λαός δεν έχει παραιτηθεί. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, άρα να την αναγνωρίσουν σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, με κάνει να θέλω να πω «ο Ντόναλντ Τράμπ δεν είναι ο δικός μου πρόεδρος». Η πρόκληση αυτή πρέπει να απαντηθεί με ανανέωση της υποστήριξης στο παγκόσμιο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Μποϊκοτάζ, αποεπένδυση, κυρώσεις, ελευθερία και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.»

Οι τρεις αυτές λέξεις: μποϊκοτάζ, αποεπένδυση, κυρώσεις, το περίφημο BDS, είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα για την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Από το 2005 ξεκίνησε ένας παρόμοιος αγώνας ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση και το κίνημα αυτό εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον σε αυτόν που αποκαλούμε δυτικό κόσμο. Είναι ένα από τα όπλα ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού που έχουν καταργηθεί.
Το φθινόπωρο, το Ινστιτούτο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπίρμινχαμ της Αλαμπάμα ανακοίνωσε ότι θα βραβεύσει την Άντζελα Ντέιβις με το βραβείο Fred Schuttlesworth, που έχει ονομαστεί έτσι στη μνήμη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αυτό το όνομα. Ο συμβολισμός έχει τη σημασία του γιατί η Α. Ντέιβις γεννήθηκε εκεί.
Μερικούς μήνες μετά, έπειτα από ψηφοφορία που προκάλεσαν μέλη του Ινστιτούτου αποφασίστηκε η απόσυρση του βραβείου και η ακύρωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για αυτόν το μήνα (17.2.2019) .
Λέγεται ότι η υποχώρηση του Ινστιτούτου οφείλεται σε μια επιστολή που έλαβαν, η οποία ισχυρίζεται ότι η πρόσφατη ανοικτή και δημόσια (outspoken) υποστήριξη του BDS ενάντια στο Ισραήλ αναστατώνει τον ισραηλινό λαό και, συνεχίζει η επιστολή, δεν θεωρούμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να έχει ανοσία στην κριτική αλλά το BDS παραβλέπει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και επικεντρώνεται αποκλειστικά στο Ισραήλ το μόνο εβραϊκό κράτος του κόσμου και υπενθυμίζει ότι η Α. Ντέιβις υποστήριζε το κίνημα των μαύρων πανθήρων και το κομμουνιστικό κόμμα.

Διαχωρισμός που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω

Η Α. Ντέιβις απαντά: Ναι, ενθαρρύνω το κίνημα BDS, γιατί όλοι αυτοί που ενεργοποιούνται στο κίνημα, τα δέκα περίπου τελευταία χρόνια, έχουν σχετική επιτυχία στο να υποστηρίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η υποστήριξη για το δίκαιο των Παλαιστινίων έχει αναπτυχθεί σε κολλέγια και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, ιδίως φοιτητικές οργανώσεις μαύρων φοιτητών έχουν αγκαλιάσει την υπόθεση αυτή. Γνωρίζουμε ότι στην εξέγερση του Ferguson το 2014, οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές ήταν οι πρώτοι που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και με αυτές τις ενέργειες βοήθησαν να ανaπτυχθεί η παγκόσμια υποστήριξη στο κίνημα black lives matter.
Το 2011, η Α. Ντέιβις ταξίδεψε στην Παλαιστίνη μαζί με μια αποστολή εγχρώμων και ιθαγενών φεμινιστριών και περιγράφει ότι η εμπειρία ήταν αποκαλυπτική, πέρα από κάθε φαντασία για ό,τι περίμενε να δει. Στη Χεβρώνα (πόλη στην παλαιστινιακή πλευρά που έχουν καταλάβει κυρίως έποικοι), ορισμένοι πεζόδρομοι αλλά και αυτοκινητόδρομοι ήταν απαγορευμένοι για τους Παλαιστίνιους. Ο διαχωρισμός στην Αλαμπάμα των παιδικών της χρόνων δεν εμπόδιζε τους μαύρους να διασχίζουν τις οδικές αρτηρίες. Έτσι, θεωρεί ότι η κατάσταση διαχωρισμού των φυλών στο Ισραήλ είναι χειρότερη από ό,τι ήταν στα παιδικά της χρόνια στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και από την εβραϊκή κοινότητα

Επίσης, υποστηρίζει ότι η εβραϊκή κοινότητα δεν είναι μονολιθική. Η κίνηση «Εβραϊκή φωνή για την ειρήνη» ( Jewish voice for peace) καταδίκασε την απόφαση του Ινστιτούτου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πάνω από 650 διανοούμενοι υπέγραψαν δήλωση ενάντια στην απόφαση αυτή. To JWP ενεργοποιήθηκε ενάντια στη κατάργηση της βράβευσης με αποφασιστικότητα. Ενημέρωσε κινήματα σε όλο τον κόσμο και κατόρθωσε να υπογράψουν διαμαρτυρία για αυτή την απόφαση πάνω από 18.000 ενεργοί πολίτες, ζητώντας από το Ινστιτούτο να επαναφέρει την απόφαση του για τη βράβευση. Στην επιστολή που έστειλε, ανάμεσα σε άλλα, δηλώνει ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη, προσβλητική και γιατί υποδηλώνει ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Παλαιστίνιους είναι προσβλητική για την εβραϊκή κοινότητα. Είμαστε μια εβραϊκή οργάνωση αφοσιωμένη στο δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ισότητα για όλους τους λαούς, Παλαιστίνιους / Εβραίους. Μοιραζόμαστε την εμπνευσμένη αφοσίωση της καθηγήτριας Άντζελα Ντέιβις για το αδιαίρετο της δικαιοσύνης και πιστεύουμε ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για κοινωνική δικαιοσύνη για όλους άρα και για τους Παλαιστίνιους.
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων και των συζητήσεων αυτών, η Α. Ντέιβις δήλωσε ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε για το τι είναι ο αντισημιτισμός, τη σχέση μεταξύ του αντισημιτισμού και ρατσισμού, τη διαφορά μεταξύ της κριτικής στο κράτος του Ισραήλ και της κριτικής της κατοχής της Παλαιστίνης και του αντισημιτισμού.
Σε μια συνέντευξη της λέει: Βεβαίως όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να κριτικάρουμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά αυτή την περίοδο . Αλλά κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι με το να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνουμε κριτική σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ!
Η στάση αυτής της αδιάκοπα μαχόμενης αγωνιστρίας και φεμινίστριας ας είναι ένα παράδειγμα για το πώς και με τι συνέπεια δίνονται οι αγώνες.

Ελέγκω Μανουσάκη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet