Το εμπάργκο που έχει επιβληθεί μετά την εκλογή Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας έχει φθάσει σε σημείο εξωφρενικό σήμερα. Για την ιστορία του εμπάργκο και τα αποτελέσματά του, σταχυολογούμε ορισμένες πληροφορίες κυρίως των δύο τελευταίων χρόνων από το βιβλίο του Ρομαίν Νίγκους.

Στις 24-8-2017 ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε έκτακτο διάταγμα, το 13808, με τον τίτλο «Επιβολή πρόσθετων κυρώσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Βενεζουέλα». Με το διάταγμα αυτό απαγορεύονται σχεδόν όλες οι συνδιαλλαγές με το κράτος της Βενεζουέλας και κυρίως με την πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και όλους τους οργανισμούς που εξαρτώνται από το κράτος της Βενεζουέλας. Ταυτόχρονα, έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα που κάνει υποχρεωτικές τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Έτσι το κράτος της Βενεζουέλας και η πετρελαϊκή εταιρία PDVSA απαγορεύεται να εκδώσουν νέους τίτλους για την αποπληρωμή του χρέους τους.
• Απαγορεύεται η πραγματοποίηση ανταλλαγών με τους τίτλους που έχουν εκδοθεί πριν την ισχύ του παρόντος διατάγματος.
•Απαγορεύεται η απόδοση των μετοχών ή των κερδών στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την πλευρά των οργανισμών που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Με την απαγόρευση αυτή θίγεται πρώτα απ΄ όλα η επιχείρηση CITGO θυγατρική της PDVSA, η οποία περιλαμβάνει τρία διυλιστήρια και 6.000 σταθμούς βενζίνης στο έδαφος των ΗΠΑ.
• Απαγορεύεται η αγορά ορισμένων ομολόγων και το χρέος της Βενεζουέλας.
Ο Λευκός Οίκος μετά την επικύρωση αυτής της διαταγής, διακήρυξε πως με όλες αυτές τις απαγορεύσεις θα αφαιρέσει από τον «δικτάτορα Μαδούρο» σημαντικές πηγές χρηματοδότησης. Με το διάταγμα 13808 συστηματοποιήθηκαν τα χτυπήματα κατά των δημόσιων επιχειρήσεων και εμπορικών χρηματοπιστωτικών ανταλλαγών με την Βενεζουέλα, ώστε να καταστραφεί η οικονομία της χώρας. Επ΄ αυτού αδιάψευστη μαρτυρία είναι η ομολογία του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Καράκας και την Κολομβία, Wiliam Brownfield, που είπε: «η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Ακόμα και αν αυτή επιφέρει τους ερχόμενους μήνες και χρόνια τη δυστυχία και τον πόνο στους βενεζουελάνους».
Αύγουστος 2017. Μετά τις πιέσεις της τράπεζας των ΗΠΑ, τη σκυτάλη πήρε η Euroclear, θυγατρική της αμερικανικής JP Morgan, η οποία πάγωσε τις συναλλαγές για το δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η εν λόγω θυγατρική κατακρατεί από τότε 1 δισ. 200 εκατ. δολάρια. Λεφτά που ανήκουν στη Μπολιβοριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Εμπόδια και στην υγεία

Οκτώβριος 2017. Η Βενεζουέλα αγόρασε εμβόλια και φάρμακα από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελβετική τράπεζα UBS, προς δόξα της ουδετερότητας της απέναντι στους νόμους των ΗΠΑ, απέρριψε την πληρωμή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τέσσερις μήνες η αποστολή των εμβολίων και έτσι να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά το δωρεάν δημόσιο σύστημα του υπουργείου Υγείας της Βενεζουέλας.
Νοέμβριος 3/11/2017. Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα θα αποπληρώσει περισσότερα από 74 δισ. δολάρια στους δανειστές τα τέσσερα επόμενα χρόνια. Παρά ταύτα, τα γραφεία αξιολόγησης αύξησαν τις πιθανότητες κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη τη δυνατότητα της χώρας να δανειστεί από τις αγορές χρήματος. Τον ίδιο μήνα στις 14/11/2017 η Standard and Poor΄s ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κατάσταση «μερικής στάσης πληρωμών», παρά την κανονική πληρωμή του χρέους της. Στις 15/11/2017, η Ντόιτσε Μπανκ, με την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας πραγματοποιούσε τις μεταβιβάσεις- συνδιαλλαγές, έκλεισε οριστικά τους λογαριασμούς της Τράπεζας της Βενεζουέλας, θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες.
Νοέμβριος 2017. Η Βενεζουέλα αγόρασε φάρμακα για την καταπολέμηση της μαλάριας (Premaquine Cloroquine) από την κολομβιανή εταιρεία BSN Medical. Η κυβέρνηση, όμως, της Κολομβίας εμπόδισε αυθαίρετα,χωρίς κανένα λόγο, την αποστολή.
Νοέμβριος 2017. Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές Paster, Abbot και Pfizer αρνήθηκαν να χορηγήσουν πιστοποιητικά για την εξαγωγή στη Βενεζουέλα. Έτσι έγινε αδύνατη η αγορά φαρμακευτικών συσκευασμάτων από αυτές τις επιχειρήσεις και κυρίως φαρμάκων για τους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα.

Εξώθηση σε στάση πληρωμών

Νοέμβριος 2017. Οι τράπεζες που παίζουν διαμεσολαβητικό ρόλο αρνήθηκαν να κάνουν πράξεις συναλλαγής με την Βενεζουέλα ύψους 39 εκατ. δολαρίων. Αυτό το ποσό προοριζόταν για την αγορά προϊόντων από 23 επιχειρήσεις για τις ημέρες των εορτών τέλος του χρόνου και την Πρωτοχρονιά.
29.1.2018. Η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής δήλωσε ότι: «Η καμπάνια κατά της Βενεζουέλας έφερε τους καρπούς της. Οι κυρώσεις που επιβάλαμε υποχρέωσαν την κυβέρνηση αυτής της χώρας να προχωρήσει στη στάση πληρωμών. Τόσο για το δημόσιο χρέος, όσο και γι΄ αυτό της PDVSA και εμείς μπορούμε να επιμείνουμε (...) για μια ολοκληρωμένη οικονομική της καταστροφή της Βενεζουέλας. Συνεπώς, η πολιτική μας αποδίδει, όπως και η στρατηγική μας και εμείς θα επιμείνουμε».
12.2.2018 Η Τράπεζα των ΗΠΑ επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και των επιχειρήσεών της. Η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και της PDVSA, που είχαν αρχίσει πριν τον Αύγουστο του 2017 διακόπηκαν.
2.3.2018 Οι ΗΠΑ ανανέωσαν για ένα χρόνο τα διατάγματα 13692 (Ομπάμα) και 13808 (Τραμπ), με τα οποία επιβάλλονται έξι συμπληρωματικά μέτρα, για να αποσταθεροποιηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βενεζουέλας. Η υπηρεσία δίωξης των χρηματοπιστωτικών εγκλημάτων των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα σε όλες τις τράπεζες ότι οι συνδιαλλαγές με την Βενεζουέλα είναι ύποπτες διαφθοράς. Αυτή η κατηγορία χωρίς να στηρίζεται πουθενά και χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, είχε σαν συνέπεια να φρενάρουν οι πληρωμές στις επιχειρήσεις διατροφής και τις φαρμακευτικές εταιρίες, καθιστώντας αδύνατες τις εισαγωγές. Ταυτόχρονα, με αυτά τα διατάγματα πάγωσε 1 δισ. 650 εκατ. δολάρια λεφτά της Βενεζουέλας.
19.3.2018. Ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε το έκτακτο διάταγμα 13808, που απαγορεύει όλους τους πολίτες και τους θεσμούς που πραγματοποιούν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με το βενεζουελιανικό κρυπτονόμισμα «Petro». Η απαγόρευση ισχύει ακόμα κι αν η διαπραγμάτευση είχε γίνει πριν με τις αγορές του κρυπτονομίσματος.

Απαγόρευση συναλλαγών

27.3.2018. Η κυβέρνηση του Παναμά δημοσίευσε μια λίστα των επιχειρήσεων της Βενεζουέλας ως ύποπτες –χωρίς αποδείξεις– για ξέπλυμα χρημάτων προερχόμενων από την τρομοκρατία.
19.3.2018. Ο γραμματέας της Τράπεζας των ΗΠΑ Steven Mnuchin συγκέντρωσε τους αντιπροσώπους Γερμανίας, Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Κολομβίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιαπωνίας κ.λπ. και τους ζήτησε «συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες των ανθρώπων της Βενεζουέλας να μετέχουν σε πράξεις διαφθοράς, οι ίδιοι και τα δίκτυά τους». Και κατέληξε: «Ο Ν. Μαδούρο δεν νομιμοποιείται να ζητάει πιστώσεις εξ ονόματος της χώρας του».
Μάιος 2019. Η Ιταλική Τράπεζα Sanpaulo μπλόκαρε χρήματα της Βενεζουέλας που μεταβιβάστηκαν για το ενοίκιο συμμετοχής της στη XVI Μπιενάλε αρχιτεκτονικής στη Βιέννη (...)
21.5.2018. Λόγω της επανεκλογής του Νιλολάς Μαδούρο στην προεδρία, ο Τραμπ πύκνωσε τις πιέσεις. Απαγόρευσε ακόμα σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να αποκτήσουν ιδιοκτησίες που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ.
25.6.2018. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση 2018-2019 που ποινικοποιεί δημόσιους λειτουργούς της Βενεζουέλας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο διατροφικό τομέα. Αυτό το μέτρο είναι αντίστοιχο με αυτό που αποφάσισαν οι ΗΠΑ ένα χρόνο πριν (9/11/2017), ώστε να καταστεί τελείως αδύνατη η προμήθεια τροφίμων από την κυβέρνηση της Βραζιλίας.
1.1.2018. Ο Τραμπ υπέγραψε ένα νέο διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί την Τράπεζα των ΗΠΑ να κατάσχει τις ιδιοκτησίες και τις εργασίες στο χρυσοφόρο τομέα της Βενεζουέλας, χωρίς να υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες και ποινές. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί η ανάκτηση από το κράτος της Βενεζουέλας των ορυχείων Orenoque, πρόκειται για την τέταρτη η περιοχή σε αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια κυνική διακήρυξη γι΄ αυτό το ζήτημα είπε: «εμείς οφείλουμε να εκφράζουμε ανοικτά την αγανάκτησή μας απέναντι σε αυτή την καταστροφή που προκαλείται στο περιβάλλον και στους ιθαγενείς».
9.11.2018. Η Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται να επιστρέψει στη Βενεζουέλα 14 τόνους χρυσού που της ανήκουν. Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από σφετερισμό ενός ποσού αξίας 55 εκατ. δολαρίων.

Και τέλος η αυτοανακήρυξη

Μετά από αυτά τι μένει; Η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου Χουάν Γκουαιδό. Κι αυτό μάλλον δεν θα επαρκέσει για να αλλάξει ο βενεζουελανικός λαός στάση. Θα ακολουθήσουν οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις με αεροπλάνα και κανόνια. Μπροστά σε αυτή την εφιαλτική προοπτική για το λαό της Βενεζουέλας, και γενικότερα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, η διεθνής αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που μπορεί να σταματήσει μια νέα αιματοχυσία.

Μ. Κοβάνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet