Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, και παρά το ό,τι η συμμαχία φαίνεται να διαλύεται, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως ο κύριος αντίπαλος τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μας είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα ισχυρό προοδευτικό ανάχωμα στο δεξιό ρεβανσισμό της ΝΔ», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης στο News24/7. Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Πέμπτη τόνιζε πως «η Αριστερά του κ. Τσίπρα είναι μια αλλοτριωμένη Αριστερά, η οποία για να παραμείνει έστω και μια μέρα παραπάνω στην εξουσία παίρνει μαζί της ακόμα και αυτούς τους βουλευτές. Μέσα σε αυτούς είναι και ο κ. Παπαχριστόπουλος, που θα κάνει την πέμπτη του μεταγραφή σε κόμμα».

Κινήσεις

Ωστόσο, έπειτα από τις πολλές αποχωρήσεις στελεχών που δεν είχαν αναφορά μόνο στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως κι άλλες συνιστώσες έχουν πρόβλημα με την πολιτική που παράγει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην 4η Συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε ο γραμματέας των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», κ. Χάλαρης: «Η προκήρυξη του έκτακτου συνεδρίου μας είναι ένα βήμα αναγκαίο μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις […] Παρά ταύτα μας προβληματίζει και μας ανησυχεί για λόγους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς. Δεν μας αφορά ένα κακέκτυπο συνέδριο που να θυμίζει συνέδρια άλλων εποχών, όταν ο χώρος μας άγγιζε ποσοστά της τάξης του 40% και άνω, όπου κυριαρχούσαν οι μάχες για την επικράτηση των μηχανισμών και όχι αυτές των ιδεών. Διαδικαστικά […]οφείλουμε να πάμε σε ένα συνέδριο […] με βάση το εσωκομματικό «θεσμικό καθεστώς» που ισχύει σήμερα: με αναλογική εκπροσώπηση όλων των συλλογικοτήτων που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής». Αργότερα στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «δεν εξυπηρετεί την κεντροαριστερά ο εσωστρεφής περιορισμός της σε ένα μικρό και συγκεντρωτικό σχήμα. Μια τέτοια προοπτική εγκαταλείπει ευρύτατες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου προς τα μεν αριστερά, βορά του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα δε δεξιά, έρμαιο της ΝΔ. Κινδυνεύει δε να μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε απλό πολιτικό παρακολούθημα και κυβερνητικό συμπλήρωμα των δύο βασικών μονομάχων».

Πρόταση νόμου για την οικονομική ανάκαμψη

Με αφορμή την εκδήλωση στη Χίο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορική πορεία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε τις κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά και τα άλλα μείζονα θέματα, ενώ δεν απέφυγε να υπενθυμίσει την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου. Προς το τέλος, θέλησε να ταυτίσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ με το κόμμα που ίδρυσε ο Παπανδρέου: «Έχουν περάσει είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο του ταξίδι. Κι όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου μας εμπνέει ακόμη. Με την επιστημοσύνη, το θάρρος, την περηφάνια του, τη διορατικότητα και τις ιδέες του, είναι ακόμη παρών, δίπλα στους δίκαιους αγώνες του δημοκρατικού λαού μας για Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Δίπλα στη δική μας προσπάθεια για καλύτερες μέρες, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα».
Ακόμα, κατάργηση της ψηφισμένης μείωσης του αφορολόγητου, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, προσδιορισμό κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας, προτείνει το Κίνημα Αλλαγής με πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από την επικεφαλής Φώφη Γεννηματά και τα μέλη της ΚΟ της ΔΗΣΥ, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.
Σε σχέση με το έκτακτο συνέδριο ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανέφερε πως «τα κόμματα δεν θα καταργηθούν, αλλά θα κάνουν ένα βήμα πίσω ως προς τη λειτουργία των οργάνων τους για να μπορέσουμε να μιλάμε για ένα κόμμα με σαφές πολιτικό αφήγημα και μήνυμα που δεν θα θολώνει από παράπλευρες τοποθετήσεις. Την Κυριακή 3 Μαρτίου θα εκλεγούν 3.500 σύνεδροι. Μοναδικοί συνιδρυτές του ΚΙΝΑΛ είναι οι 212.000 πολίτες που εξέλεξαν ηγεσία από τη βάση».
Τέλος, το σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Βόλο και Καρδίτσα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet