Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της έρευνας των συνεργατών της Attac για τις ανακρίβειες που προβάλλονται σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, επαναλαμβανόμενες μονότονα από τα συστημικά μέσα, αποκρούονται δύο σημαντικοί ισχυρισμοί: ότι η συνταγή τής λιτότητας δεν είχε επιπτώσεις στην υγεία ή και τις δυνατότητες επιβίωσης του πληθυσμού, καθώς και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την υποταγή της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών.

7ο ψέμα: Η συνταγή της λιτότητας δεν είναι θανατηφόραΤι έχουν πει επίσημα χείλη:


 «Στο νου μου έχω τα μικρά παιδιά της Νιγηρίας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθεια από τα παιδιά της Αθήνας» (Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ). «Πρέπει όλοι να αφήσουμε τη βολή μας» (Γ. Παπανδρέου).

Γιατί αυτό είναι λάθος

Αντί για μείωση των δαπανών που αφορούσαν τη «βολή», η τρόικα επέβαλε τη μείωση κατά 40% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καλύπτεται πάνω από το ¼ του πληθυσμού ως προς τις δαπάνες περίθαλψης και τα δημόσια νοσοκομεία να ξεχειλίζουν, την ίδια ώρα που υποβάλλονταν σε αφαίμαξη. Η δημοσιονομική λιτότητα οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση.
Η φυματίωση, η σύφιλη έκαναν πάλι την εμφάνισή τους. Τα κρούσματα Έιτζ πολλαπλασιάστηκαν λόγω έλλειψης μέσων πρόληψης. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική εφημερίδα «The Lancet», αναφέρει: η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008 και 2010, υποσιτισμός των παιδιών κατά 19%. Με τις περικοπές στον προϋπολογισμό κονδυλίων που αφορούν την ψυχική υγεία οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% από το 2007 ως το 2011.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Γιατρών του Κόσμου, «ένα από τα μέτρα λιτότητας ήταν το εισιτήριο 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο δημόσιο νοσοκομείο, που επιβάρυνε υπέρμετρα συνταξιούχους με την κατώτερη σύνταξη, γιατί επισκέπτονται συχνά τα δημόσια νοσοκομεία. Η επιβάρυνση γίνεται μεγαλύτερη, καθώς η λιτότητα υποχρεώνει τους γιατρούς να ζητούν από τους ασθενείς να αγοράζουν οι ίδιοι γάζες ή σύριγγες, που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία».
Τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ μαζί με τους άλλους δύο της τρόικας, θα έπρεπε να ξέρει η κ. Λαγκάρντ ότι έχουν κάνει την Ελλάδα να μοιάζει σε ορισμένους τομείς με την Αφρική. Μια καταστροφή έχει συντελεστεί στον τομέα της υγείας. Αν τα πράγματα δεν έχουν γίνει ακόμα πολύ χειρότερα, οφείλεται στην ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης, που περιόρισαν τις απώλειες από την έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Ήδη η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσλάβει πάνω από 3.000 γιατρούς και νοσηλευτές στα κενά που δημιούργησε η πολιτική της λιτότητας.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η λιτότητα σκοτώνει. Όσοι επιβάλλουν αυτή την πολιτική, είναι ένοχοι εγκλημάτων κατά της ζωής στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία.

8ο ψέμα:  Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα έχει υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών


Τι έχουν πει επίσημα χείλη:

«Υπογράφοντας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Γιούρογκρουπ, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδειχθεί τελικά τους όρους της τρόικας. Κι αυτό είναι ένα σκληρό μάθημα για τους λαϊκιστές της άκρας αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς» (Ερίκ Λε Μπουσέ).

Γιατί αυτό είναι λάθος

Η νέα ελληνική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει μέτρα που είχε ζητήσει η τρόικα στα τέλη του 2014, όπως δεκάδες χιλιάδες νέες απολύσεις στο δημόσιο, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ…
Οι συνταγές αυτές έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Ελλάδα και έχουν οδηγήσει στην καταστροφή. Μέσα σε 5 χρόνια το 1/3 των επιχειρήσεων έκλεισε, η ανεργία αυξήθηκε κατά 42%, οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, διπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, πρότεινε: 1. Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και του χρέους.  2. Ένα εθνικό σχέδιο άμεσης επέμβασης: μέτρα για τους πιο φτωχούς, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. 3. Δημοκρατική αναδιοργάνωση του κράτους: μέτρα κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, επαναπρόσληψη απολυμένων στο δημόσιο. 4. Ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης: σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας, εισαγωγή κοινωνικών και οικολογικών κριτηρίων στην οικονομία.
Μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να απαλλαγεί από το στόχο των υπερβολικών πλεονασμάτων, που προβλεπόταν στο μνημόνιο που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης πήρε νέα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών που δεν είχαν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και την κανονική διατροφή. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα αποκατασταθούν. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή καταπολεμούνται με νέους νόμους. Οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες τού δημοσίου διευκολύνονται να αποπληρώσουν με εκπτώσεις και 100 δόσεις τα χρέη τους. Οι μικροϊδιοκτήτες διασώζουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν απαλλάχθηκε από τη λιτότητα. Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, οφείλουν να μην έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν θα αναθεωρηθούν. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να πληρώσει το σύνολο των οφειλών της. Η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναβάλλονται. Νέες πιέσεις πρόκειται να ασκηθούν τους επόμενους μήνες στην ελληνική κυβέρνηση.
Στην αμέσως επόμενη περίοδο η συλλογικότητά μας θα εξακολουθήσει να προτείνει στους πολίτες και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα νομικές, οικονομικές, κοινωνικές αναλύσεις, επιχειρήματα και εργαλεία κινητοποίησης εναντίον των σχεδίων των δανειστών, που θέλουν να υποβάλουν σε επώδυνες ρυθμίσεις τους πληθυσμούς.
Με τους συνεργάτες μας στις ευρωπαϊκές χώρες, με αφετηρία την Ελλάδα, θα εντείνουμε τη δράση τους με στόχο τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον αθέμιτο, παράνομο και μη διαχειρίσιμο, δηλαδή επονείδιστο χαρακτήρα μεγάλου μέρους των δημόσιων χρεών στην Ευρώπη.
Υποστηρίζουμε κι εμείς την πρόταση για διοργάνωση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το δημόσιο χρέος. Στη σκέψη μας κυριαρχεί ο θετικός αντίκτυπος που είχαν στο παρελθόν η διαγραφή του 60% του γερμανικού χρέους, καθώς και οι διαγραφές χρέους του Ισημερινού το 2008 και της Ισλανδίας το 2011.
Υποστηρίζουμε, επίσης, το δικαίωμα της Ελλάδας να μην υποκύψει στις απαιτήσει των δανειστών, σε περίπτωση που θα αρνούνταν να συζητήσουν τέτοιου είδους λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι από τη σκοπιά του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί από την τρόικα είναι παράνομα.
Είναι δικαίωμα των λαών που επί χρόνια γίνονται θύματα της λιτότητας και των μνημονίων, να αποφασίσουν για το μέλλον τους: εμείς θα θέτουμε στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα μέσα, που χρειάζονται για να κατανοηθεί το πρόβλημα και να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί όχι με τη συνηθισμένη επιβάρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων, αλλά με τη συμβολή εκείνων που πραγματικά ωφελήθηκαν από τη διόγκωση του χρέους.ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στη σύνταξη αυτού του κειμένου συνεργάστηκαν οι Ζαν Κλοντ Σαϊγί, Τομά Κουτρό, Αλέξις Κουκιέ, Πασκάλ Φρανσιέ, Μισέλ Ισόν, Πιερ Καλφά, Γκιγιόμ Παστιρό, Ανρί Στερντινιάκ και Σοφία Τζιτζίκου.
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet