Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr


«Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός»


Μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση με ανιδιοτελή συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και με σκοπό τη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.
Ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε το εξαιρετικό έργο του Αριστοφανικού ποιητή Γεώργιου Σουρή - ο οποίος είχε προταθεί πέντε φορές για το βραβείο Νόμπελ - σε μια μουσικοαφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το θάνατό του. Πρόκειται να μας παρουσιάσει το νέο μουσικό έργο του, βασισμένο στην ποίηση του Γ. Σουρή, πλαισιωμένος από πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ερμηνευτών και ηθοποιών, όπως οι: Μυρτώ Αλικάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Μαίρη Βιδάλη, Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Νικολέττα Καρρά, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Λουδάρος, Μπέττυ Μαγγίρα, Μιχάλης Μαρίνος, Δήμητρα Ματσούκα, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Παναγιώτης Πετράκης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Νικήτας Τσακίρογλου, Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Αντιγόνη Ψυχράμη, NiVo Νίκος Βουρλιώτης, συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας και δύο χορωδιών, σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Μακαλιά. Συμμετέχουν 10μελής ορχήστρα με τον δεξιοτέχνη βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, η Μικτή Χορωδία του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου και η Χορωδία Παλαιού Φαλήρου «Ανδρέας Λαζάρου», υπό τη διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου. Σύντομη ομιλία από τον καθηγητή Κώστα Γεωργουσόπουλο. Οι δεκάδες συντελεστές θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς, με σκοπό τη στήριξη των δράσεων της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Από την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την εκδήλωση αποσπάσαμε τις εξής δηλώσεις:
Πασχάλης Τόνιος: «Ο λόγος που με ώθησε να μελοποιήσω τον Γεώργιο Σουρή ήταν, αφενός, ο σεβασμός που αισθάνομαι για το ιστορικό αυτό πρόσωπο και το σημαντικό και άκρως επίκαιρο ποιητικό του έργο, γραμμένο με την αιχμηρή, γενναία και πνευματώδη του πένα, με το ιδιαίτερο και χαρισματικό αυτοσαρκαστικό του χιούμορ. Αφετέρου, η κοινωνική ευθύνη που ένιωσα ως δημιουργός, μελετώντας τον, αφού η διαχρονική ποίησή του φωτίζει κριτικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Γεώργιος Σουρής προσέφερε το σαρκαστικό μα και προφητικό του σπόρο για να θρέψει και να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του, τους συνανθρώπους του. Αυτό το έργο τρόχισε και φλόγωσε επίμονα τη συνείδησή μου...»
Γρηγόρης Βαλτινός: « Πριν από κάποια χρόνια, είχαμε και εμείς ασυνόδευτα παιδιά, στις δικές μας πρόσφυγιές. Από τη Σμύρνη, ακόμη και από τη πρόσφατη δικτατορία. Κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να μετουσιώσουμε τη φτωχή μας τέχνη σε κάτι χρήσιμο για τους συνανθρώπους, νιώθω ευλογημένος!
Θα πω όμως κάτι για τον Σουρή που μου κάνει τρομερή εντύπωση, και είναι ταυτόχρονα εξοργιστικό αλλά και παρήγορο. Εξοργιστικό γιατί διαβάζω τα σατυρικά του ποιήματα και αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο. Θα έπρεπε να είχαν μπει στο χρονοντούλαπο αυτά τα γραπτά. Το παρήγορο όμως είναι, πως συνεχίζουμε και επιβιώνουμε με την ελπίδα πως αυτή τη φορά κάτι μπορεί να αλλάξει!»
Μαιρη Βιδάλη: «Ως μάνα, το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Οι συμμετοχές μας συμβολίζουν τη συμπαράσταση μας σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της προσφυγιάς. Ο δεύτερος λόγος της συμμετοχής μου είναι ο Πασχαλης Τόνιος, τον οποίο εκτιμώ και βρίσκω εξαίρετο σε κάθε δουλειά που καταπιάνεται. Πιστεύω πραγματικά πως έχει αδικηθεί ως συνθέτης και ερμηνευτής και πως το υπουργείο θα έπρεπε να αναλάβει να μοιράζει στα σχολεία cd με τις μουσικές που γράφει.»
Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά: «Μας συγκινεί η στήριξή σας στην καθημερινή προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες και να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μόνα τους στη χώρα μας. Περισσότερα από 3.700 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 2.200 από αυτά διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, λόγω έλλειψης επαρκών θέσεων σε δομές φιλοξενίας. Τα παιδιά αυτά έχουν χάσει τους γονείς τους ή έχουν χωριστεί από αυτούς, λόγω πολέμου ή βίαιων συγκρούσεων στις χώρες καταγωγής τους».
Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213100). Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 50 ευρώ.

Δέσποινα Αρκουλάκη

 

«Γράμμα από την Πόλη»


Με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Νταρυά Τυρκάν στην πολίτικη λύρα

Εκατό χρόνια πριν, δύο αγαπημένοι φίλοι από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Tanburi Cemil Bey και ο Έλληνας Κεμεντζής Βασιλάκης σκόρπιζαν τα μαγικά τους ακούσματα στους πολύβουους μεϊχανέδες της Πόλης και κατέγραφαν το αποτύπωμά τους στο χρόνο μέσα από το καινούργιο και συναρπαστικό τότε μέσο, το φωνόγραφο, διασώζοντας τις συνθέσεις τους από τη λήθη.
Έναν αιώνα μετά, ο Νταρυά Τυρκάν (Derya Turkan) και ο Σωκράτης Σινόπουλος, δύο δεξιοτέχνες της πολίτικης λύρας που εδώ και είκοσι χρόνια διαγράφουν παράλληλες διαδρομές στις μουσικές σκηνές του κόσμου, παίρνουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τότε οι δύο μαΐστορες της λαϊκής πολίτικης μουσικής και συνεργάζονται ως ντούο στο πρότζεκτ «Γράμμα από την Πόλη», το οποίο έχουν παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία σε συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική. Οι διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί, που έχουν εκδώσει μαζί δύο δίσκους, μας προσκαλούν να ακούσουμε δικές τους συνθέσεις και να αφουγκραστούμε έναν νοσταλγικό διάλογο ανάμεσα σε δύο πολίτικες λύρες εμπνευσμένο από τις μουσικές της Κωνσταντινούπολης.
Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Α. Τριάντη. Tιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).

 

Μίκης Θεοδωράκης, «Τα Λυρικά»


H συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, σε ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, είναι μια νέα απόδοση των Λυρικών, σε πρώτη εκτέλεση για συμφωνική ορχήστρα, στην οποία ερμηνεύουν ο Σπύρος Κλείσσας, η Δήμητρα Σελεμίδου και η Μπέττυ Χαρλαύτη, η οποία τα ερμήνευσε ως επιλογή του συνθέτη και στην εμβληματική παράσταση στο θέατρο Μπάντμιντον πριν τρία χρόνια.
Τα Λυρικά, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, ο μοναδικός κύκλος τραγουδιών του συνθέτη ο οποίος δεν έχει ηχογραφηθεί, παρά μόνο σε ζωντανή συναυλία με τον ίδιο επί σκηνής, αποτελεί μια από τις πιο εσωτερικές στιγμές στη συνθετική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης στο δεύτερο μέρος της συναυλίας οι τρεις σολίστες, θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια από την εργογραφία του συνθέτη, σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη για συμφωνική ορχήστρα.
Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Θέατρο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3612461). Τιμές εισιτηρίων: από 7 έως 25 ευρώ.

 

O βιρτουόζος ακορντεονίστας Ρισάρ Γκαλιανό


Οι εξερευνήσεις στον αχαρτογράφητο μουσικό κόσμο του ακορντεόν –ένα όργανο τόσο οικείο αλλά και τόσο μακρινό ταυτόχρονα–, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο, με την πρώτη εμφάνιση του σπουδαίου βιρτουόζου ακορντεονίστα, μπαντονεονίστα και συνθέτη Ρισάρ Γκαλιανό (Richard Galliano). Ο πολυβραβευμένος διεθνής σολίστ από τη Γαλλία, που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 ηχογραφήσεις καθώς και πολυάριθμες συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες και μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τζαζ, της κλασικής μουσικής και του γαλλικού τραγουδιού, συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και του ερμηνευτή, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη Σουίτα μπαλέτου από την ταινία «La Strada» του Νίνο Ρότα, τις Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones portenas) του Άστορ Πιατσόλα (σε διασκευή για ακορντεόν και ορχήστρα του Γκαλιανό) και μια δική του σύνθεση, το Κοντσέρτο για μπαντονεόν και ορχήστρα Madreperla. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 12 έως 45 ευρώ, 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet