Του Άρη Νάβας

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να οδηγήσει την Ισπανία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Απριλίου λυγίζοντας μετά από ένα οκτάμηνο κάτω από τις πιέσεις του ισπανικού και καταλανικού εθνικισμού, μετά την αποτυχία του να περάσει από την βουλή “τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας”, όπως τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos Ιρένε Μοντέρο.
Ο Σάντσεθ απέρριψε τις προτάσεις στελεχών του κόμματός του, αλλά και ηγετικών στελεχών της Αριστεράς, όπως του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, για διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο προδικάζοντας την άνοδο της δεξιάς και της ακροδεξιάς το επόμενο διάστημα στον απόηχο της διαδήλωσης που πραγματοποίησαν τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα την προηγούμενη Κυριακή στη Μαδρίτη. Η τριπλή συμμαχία ακύρωσε κάθε προγραμματισμένη διαμαρτυρία εναντίον του “προδότη” Σάντσεθ μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.

Άνετη πλειοψηφία της δεξιάς-ακροδεξιάς

H πρόσφατη δημοσκόπηση της Celeste Tel για τον Φεβρουάριο δείχνει μια άνετη πλειοψηφία των τριών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων, με το 51,2%, με το Λαϊκό Κόμμα στο 23,1%, τους “Πολίτες” στο 19,2% και το φασιστικό Vox στο 8,9%, παρόλο που οι σοσιαλιστές θα έρχονταν πρώτοι με το 23,7% και το Unidos Podemos θα περιοριζόταν στο 15,8% και τα υπόλοιπα μετριοπαθή και αριστερά εθνικιστικά και μη κόμματα να περιορίζονται στο 6,5%.

Ο ρόλος της Αριστεράς στην οχτάμηνη δημοκρατική διακυβέρνηση

Το Unidos Podemos είχε έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο κατά τη διάρκεια της οχτάμηνης κυβέρνησης του Σάντσεθ προωθώντας μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών μέτρων και το διάλογο ανάμεσα στους καταλανούς εθνικιστές και τους σοσιαλιστές, με τον Ιγκλέσιας και ηγετικά στελέχη της καταλανικής Αριστεράς να επισκέπτονται τους φυλακισμένους καταλανούς ηγέτες.
Η Μοντέρο έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι “η πιο χρήσιμη ψήφος για να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων είναι αυτή στο Unidos Podemos” και ότι “το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα είχε παρουσιάσει τα μέτρα που προώθησε χωρίς το Unidos Podemos”, εκτιμώντας ότι χάρις στην Αριστερά ο κατώτατος μισθός έφθασε στα 900 ευρώ το μήνα.
Το Unidos Podemos φαίνεται να έχει θέσει ως προεκλογικό στόχο να συσπειρώσει τον κόσμο του και να ενεργοποιήσει και να πείσει τις εκατοντάδες χιλιάδες αριστερών πολιτών που απέχουν πλέον από τις εκλογικές διαδικασίες. “Το Unidos Podemos αποτελεί εγγύηση για την ήττα της δεξιάς και της ακροδεξιάς, την υπεράσπισης και διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων και ενός πραγματικού διαλόγου με την Καταλονία”, τόνισε η Μοντέρο σε συνέντευξη Τύπου θέτοντας ως στόχο για το Unidos Podemos “να βγει από τις εκλογές ως η μεγαλύτερη δύναμη του προοδευτικού και δημοκρατικού μπλόκου” και να κυβερνήσει με τους σοσιαλιστές και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
“Πολλές φορές μας είπαν πως είμαστε νεκροί και πως έχουμε βουλιάξει. Όπως συμβαίνει όμως με τις δημοσκοπήσεις, ξέρουμε ότι η μόνη έρευνα που αξίζει είναι η ψήφος στην κάλπη”, συμπλήρωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidos Podemos και τρίτη στην ιεραρχία του Podemos.

Η απουσία του πατέρα... Ιγ��λέσιας

Η Μοντέρο ξεκαθάρισε επίσης ότι ο σύντροφος της Πάμπλο Ιγκλέσιας θα επιστρέψει στην πολιτική ζωή στα τέλη Μαρτίου, όταν θα τελειώσει η άδεια πατρότητας. “Θέλουμε μια φεμινιστική και υπεύθυνη Ισπανία και, σαν άνδρας, πρέπει να αναλάβει το 50% των καθηκόντων της φροντίδας των παιδιών”, τόνισε η Μοντέρο, συμπληρώνοντας ότι “έχουμε φανταστεί την Ισπανία που θέλουν εκατομμύρια Ισπανών, έφθασε η ώρα οι άνδρες να αναλάβουν την ευθύνη με τις συντρόφισσες τους για την φροντίδα των παιδιών”, εκτιμώντας ότι ο Ιγκλέσιας αποτελεί “παράδειγμα” στην ανάληψη της φροντίδας των παιδιών του.
Ο Ιγκλέσιας πάντως θα είναι παρών στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις 12 Απριλίου.

Ερεχόν και Γιαμαθάρες

Ο Ινίχο Ερεχόν την προηγούμενη ημέρα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έδειξε την απαραίτητη σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης υπογραμμίζοντας ότι “θα ψηφίσω τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και το Podemos, που είμαι μέλος και ίδρυσα”, χωρίς να αφήσει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Αριστερά πρέπει να πάει ενωμένη στη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Ο Ερεχόν μαζί με τη δήμαρχο της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα υπογράμμισαν ότι δεν στοχεύουν να μετατρέψουν τα ψηφοδέλτια για το Δήμο και την Περιφέρεια της Μαδρίτης “Περισσότερο Μαδρίτη” σε εθνικό κόμμα, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στις υπάρχουσες δυνάμεις του Unidos Podemos.
O πρώην συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γιαμαθάρες και ο πρώην δικαστικός Γκαρθόν αποφάσισαν την κάθοδο της ομάδας τους Actua στις βουλευτικές εκλογές, υπολογίζοντας ότι θα κερδίσουν τις ψήφους μετριοπαθών πολιτών της Ενωμένης Αριστεράς που είναι κατά του Podemos, ενώ θα συμμετάσχουν και στις ευρωεκλογές σε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Αυτοδιοικητικές - περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου αναμένεται ότι θα προδικάσουν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Το Unidos Podemos με τις εσωτερικές διεργασίες στα κόμματά του φαίνεται ότι θα έχει ένα προφίλ για την αλλαγή της Ευρώπης, περιορίζοντας στο εσωτερικό του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας τις θέσεις για έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ, ενώ στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα δοθεί η μάχη για να διατηρούν οι αριστερές δημοτικές αρχές σε όλες τις μεγάλες ισπανικές πόλεις, όπως της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια, της Θαραγκόθα, της Α Κορούνια κλπ., όπως και η διατήρηση της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές στις περιφερειακές αρχές της Βαλένθια και της Καστίλης Λα Μάντζα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet