O πάντα απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε με τα νεύρα των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και του αμερικανικού λαού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε. Φαινομενικά ξόρκιζε ένα δεύτερο συνεχόμενο shutdown του αμερικανικού δημοσίου (σε ελεύθερη μετάφραση στάση πληρωμών σε προσωπικό και υπηρεσίες), στην πραγματικότητα όμως με τις ενέργειές του και την πρωτόγονη πολιτική του αισθητική φλέρταρε έντονα μ’ αυτό το ενδεχόμενο (το οποίο όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε απομακρυνθεί οριστικά).
Ο Τραμπ επιμένει ότι πρέπει να κατασκευαστεί τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο θα «προστατεύει» τη χώρα από την είσοδο μεταναστών. Όμως δεν συμβιβάζεται μόνο μ’ αυτό. Επιθυμεί το έργο αυτό να είναι φαραωνικό, επιβλητικό, να αφήσει δηλαδή σ’ αυτό το δικό του στίγμα. Μόνο που το όνειρό του θα στοίχιζε στο αμερικανικό δημόσιο ένα ποσό μεγαλύτερο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κογκρέσο του είπε “μπάστα” και μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις περιόρισε το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα σε περίπου 1,5 δισ. Για ένα τείχος, επαναλαμβάνουμε.
Όμως ο Τραμπ δεν συμβιβάζεται. Ξέρει ότι η αμερικανική πολιτική παράδοση που θέλει τον εκάστοτε πρόεδρο να σέβεται τις αποφάσεις των νομοθετικών σωμάτων πρέπει να τηρείται σε γενικές γραμμές. Από την άλλη, απεργάζεται σχέδια να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνται εφαρμόζοντας τακτικές μεγάλου ρίσκου και αμφίβολης πολιτικής νομιμότητας.

Οι ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! 

Έτσι λοιπόν την Πέμπτη το βράδυ (ώρα Ελλάδας) τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν μαζικά την πληροφορία ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει-επιτέλους-τη συμφωνία με το Κογκρέσο (που θα αποτρέπει το 2ο shutdown) αλλά αμέσως μετά θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό. Γιατί αυτό; Μα για να μπορεί να σηκώσει χρήματα από το κρατικό ταμείο μόνο με τη δική του υπογραφή! Υπό μία έννοια, η επιλογή αυτή μπορεί να συνιστά και πρόοδο από την άποψη ότι σύμφωνα με το CNN τις προηγούμενες ημέρες ο Τραμπ σχεδίαζε να αποσπάσει κεφάλαια από τα κονδύλια του Πενταγώνου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών! Είπαμε, πάνω απ’ όλα το όνειρο του προέδρου.
Στις δηλώσεις του πάντως ήταν τυπικός: “Δεν θέλω να δω ένα shutdown. Μία διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα είναι ένα τρομερό πράγμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους. “Νομίζω ότι μια σειρά από σημαντικά σημεία επισημάνθηκαν στο τελευταίο shutdown, αλλά δεν θέλω να δω μια άλλη διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ίσως να το λέει διότι ξέρει ότι πράγματι ένα ενδεχόμενο δεύτερο shutdown θα του δημιουργούσε ένα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικό πρόβλημα. Το πρώτο shutdown κράτησε 35 ημέρες και άφησε χωρίς χρήματα τους δημόσιους υπαλλήλους σ’ όλη την αμερικανική επικράτεια κατά τη διάρκεια των εορτών. Επίσης, ακόμα και στο Λευκό Οίκο, παρατηρήθηκαν στιγμές απείρου κάλλους. Ο πρόεδρος, ας πούμε, δεξιώθηκε την κολεγιακή ομάδα φούτμπολ που κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα αλλά επειδή το προσωπικό του Λευκού Οίκου δεν προσήλθε στην εργασία του λόγω του shutdown ο Τραμπ φίλεψε τους νεαρούς παίκτες και τους προπονητές του μπέργκερς και τηγανητές πατάτες από τα τοπικά φαστ-φουντ της Ουάσιγκτον. Η είδηση, με το σχετικό φωτογραφικό υλικό, έκανε το γύρο του κόσμου.
Οι συνεργάτες του, ακόμα και οι στενοί, τον έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι δυνατόν να ρισκάρει ένα δεύτερο shutdown. Ακόμα και την Πέμπτη το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος είχε ευρεία σύσκεψη στο Λευκό Οίκο για το θέμα της συμφωνίας με το Κογκρέσο χωρίς να έχει λάβει την οριστική απόφαση να την υπογράψει. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η βουλή των Αντιπροσώπων αντιδρά

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονταν για νέα μάχη στη βουλή των Αντιπροσώπων. Μάχη νομική για την πρόθεση του Τραμπ να κηρύξει εθνική έκτακτη ανάγκη (χωρίς να υπάρχει πράγματι σοβαρός λόγος) μόνο και μόνο για να βρει κεφάλαια για το τείχος. Η πρόεδρος του Σώματος (και στέλεχος των Δημοκρατικών) Νάνσι Πελόζι ήταν έτοιμη να σηκώσει το γάντι: “Σαφώς και είμαστε έτοιμοι για νομικές προκλήσεις. Είναι μία επιλογή και αν χρειαστεί, θα την πάρουμε” τόνισε με αποφασιστικότητα.
Ο Τραμπ πάντως γενικότερα δεν πτοείται. Το Σαββατοκύριακο το πέρασε σε έπαυλη φίλου του στη Φλόριδα και αύριο ετοιμάζεται να απευθύνει βαρυσήμαντο λόγο στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Βενεζουέλας (μην ξεχνιόμαστε) ισχυριζόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος από τη “σοσιαλιστική απειλή”. Με δαύτον δεν πλήττει κανείς ποτέ.

Νίκος Γιαννόπουλος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet