Πενήντα έξι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης και 226 σοβαρά κρούσματα καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ από την 1η Οκτώβρη μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας αρκετά τα περσινά νούμερα (42 νεκροί από 1η Οκτώβρη μέχρι 19 Μαΐου 2018).
Η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι πέρυσι επικράτησε ο τύπος γρίπης Β και σε μικρότερα ποσοστά οι υπότυποι γρίπης A(H1N1) )pdm09 και A(H3N2), σε αντίθεση με φέτος που η πλειοψηφία των κρουσμάτων (περίπου 80%) αφορούν τον πιο επικίνδυνο υπότυπο H1N1. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει στην «Εποχή» ο Τάκης Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, δεν υπάρχει λόγος για πανικό, αλλά για πρόληψη, αφού «ο αριθμός των δηλωμένων κρουσμάτων δεν στοιχειοθετεί κατάσταση επιδημίας». Σημειώνεται ότι επιδημία θεωρείται όταν τα ποσοστά των κρουσμάτων ξεπερνούν τα αναμενόμενα για την εποχή. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το 2013-2014, που υπήρχε πάλι έξαρση του H1N1, οι θάνατοι ήταν 145, δυστυχώς κινούμαστε στα συνηθισμένα ποσοστά αυτών των περιστάσεων. «Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί δεν ξέρουμε πόσοι μπορούν ακόμα να προσληφθούν το επόμενο διάστημα», συμπληρώνει ο Τάκης Γεωργακόπουλος.

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί

Το θλιβερό είναι ότι πολλά κρούσματα και θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι ασθενείς είχαν εμβολιαστεί. Από τα 226 φετινά κρούσματα, μόνο τα 29 είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο. «Κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κτλ, όσα μέτρα προφύλαξης κι αν πάρουν, δεν αρκούν για να μη νοσήσουν. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ασυζητητί. Όσος κι αν είναι ο φόβος για το εμβόλιο και τις παρενέργειές του κτλ, δεν συγκρίνεται με το όφελος. Τα σημερινά εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν απειροελάχιστες παρενέργειες», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΠΥ.
Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι παγκοσμίως χαμηλά, αν και απ’ ό,τι φαίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας τα χαμηλά ποσοστά δεν οφείλονται τόσο σε κάποιο αντιεμβολιαστικό κίνημα (επικίνδυνη διεθνής μόδα των τελευταίων ετών), όσο σε αμέλεια. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπιστοσύνη στα εμβόλια (2018), στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική άνοδος από το 2015 και μετά στη θετική γνώμη των πολιτών, κατατάσσοντάς την στις 4 πρώτες της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, το 92,8% θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι σημαντικά για τα παιδιά, το 84,5% ότι είναι ασφαλή και το 76,4% ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε και στο ποσοστό που θα έπρεπε. «Το ποσοστό εμπιστοσύνης αυξήθηκε, αλλά το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι όσο υψηλό χρειάζεται.

Συστηματική προσπάθεια για εμβολιασμό

Για φέτος μπορούμε να πούμε ότι η εμβολιαστική καμπάνια είχε μεγάλη έκταση κι ήταν αποτελεσματική, καθώς από τα 2.200.000 αντιγριπικά εμβόλια που είχαν εισαχθεί, σχεδόν έχουν ήδη γίνει όλα» σημειώνει στην «Εποχή» ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Σημειώνεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ και οι πολίτες να το κάνουν δωρεάν, με μηδενική συμμετοχή, στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η αγορά να διοχετευθεί με άλλα 50.000 εμβόλια κατά της γρίπης, και δεν τίθεται θέμα έλλειψης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τονίζοντας πως «ακόμα και τώρα, αυτές τις 2 εβδομάδες, όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μετά από αυτό το διάστημα, δεδομένου ότι το εμβόλιο για να δημιουργήσει ανοσία, χρειάζεται 10-15 μέρες, δεν θα έχει και τόσο νόημα. Εννοείται βέβαια ότι αυτό δεν ισχύει και για τα μέτρα προφύλαξης, που συνεχίζουμε κανονικά και πάντα να τα ακολουθούμε».
Άνοδος έχει σημειωθεί και στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών επαγγελματιών. Το 2017-2018, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, εμβολιάστηκε το 24,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 40,2% στα κέντρα υγείας. Τα ποσοστά για το 2016-2017 ήταν αντίστοιχα 18% και 34,6%, ενώ του 2009-2016 κυμαίνονταν σε 4,4-13% και 16,8-33% αντίστοιχα. «Πρώτη φορά έχουμε τόσο συστηματική προσπάθεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Φροντίσαμε να δοθούν δωρεάν εμβόλια σε όλα τα νοσοκομεία για τη διευκόλυνση των εργαζομένων, βγήκαν αφίσες, σποτ, ορίστηκε άτομο σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας για σχετική ενημέρωση, υπήρξε συνεχής επικοινωνία της συντονιστικής επιτροπής εμβολιασμού με τους επαγγελματίες υγείας σε όλες τις μονάδες, προτείναμε οι ιατρικοί σύλλογοι να στείλουν mail στα μέλη τους για να εμβολιαστούν κ.ά. Κάθε χρόνο τα ποσοστά ανεβαίνουν και αυτό είναι αισιόδοξο. Η δική μου φιλοδοξία, όμως, όπως και ο ευρωπαϊκός στόχος, είναι να φθάσουμε το 70%, και είμαστε ακόμα μακριά από αυτό. Οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν έχουν μόνο δικαίωμα να εμβολιαστούν, αλλά και υποχρέωση να το κάνουν, προκειμένου να προφυλαχθούν και οι ίδιοι, αλλά και οι ασθενείς τους», περιγράφει ο Γιάννης Μπασκόζος στην «Εποχή».
Παρόλ’ αυτά, όπως σημείωσε και ο ίδιος, τα ποσοστά απέχουν κατά πολύ από το στόχο του 75% που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ειδικές ομάδες, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόληψη για τη γρίπη. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Τάκη Γεωργακόπουλο, στο ότι «αρκετοί υγειονομικοί έχουν μια αντιεμβολιαστική διάθεση, επειδή γνωρίζουν τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν για να μην νοσήσουν και νιώθουν ότι δεν είναι ανάγκη. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να γίνει κανόνας, θα πρέπει να ηγηθούν στην προσπάθεια εμβολιασμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, με το προσωπικό παράδειγμα».

Πολιτική αντιπαράθεση

Το ζήτημα πάντως της γρίπης έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και θέμα κριτικής και αντιπολίτευσης. Η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα που σημείωνε πως «ελλιπής, δυστυχώς, αποδεικνύεται η προετοιμασία του υπουργείου Υγείας στην προφύλαξη και αντιμετώπιση του ιού της γρίπης. Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, η κυβέρνηση ολιγώρησε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η απόλυτη ανεπάρκεια σχεδιασμού με τις ελλείψεις στα εμβόλια να είναι πλέον εμφανείς στα φαρμακεία».
«Όπως δεν βγήκαμε να θριαμβολογήσουμε ότι πέρυσι είχαμε τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων, έτσι και φέτος δεν αποδεχόμαστε ότι ευθύνη για την έξαρση της γρίπης έχει η πολιτεία. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει το θλιβερό προνόμιο ακόμα και το θέμα της γρίπης να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, σε υψηλό επίπεδο μάλιστα φθάνοντας στη Βουλή. Είναι κατάπτωση της αντιπολίτευσης να πιάνεται από τους θανάτους των συμπολιτών μας από την γρίπη για να κάνει φθηνή κριτική. Κατά τη γνώμη μου είναι τελείως αδικαιολόγητο, είναι η εποχική έξαρση της γρίπης, συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Κάθε θάνατος είναι σημαντικός για εμάς, αλλά ο αριθμός δεν δικαιολογεί ούτε πανικό, ούτε ψεύτικες ειδήσεις ότι είναι πολύ μεγάλος ή μεγαλύτερος από άλλες χώρες, τη στιγμή που στη Γαλλία οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1.200, και στη Ρουμανία τους 100», απαντά ο Γιάννης Μπασκόζος.
Αντίστοιχη ανακοίνωση με την ΝΔ εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για ελλιπή ενημέρωση, «απόκρυψη θυμάτων της γρίπης», όπως και ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας».
«Η ΠΟΕΔΗΝ καλά κάνει και ανησυχεί, όπως κάθε υγειονομικός φορέας, αλλά πιστεύω ότι η ΠΟΕΔΗΝ επιχειρεί να αξιοποιήσει τους λόγους ανησυχίας της για πολιτικούς λόγους. Δεν γίνεται να λέγεται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τον H1N1. Από το 2009 δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει, την επικινδυνότητα του ιού κτλ. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να γίνουν αρωγοί σε αυτή και τα ΜΜΕ, με συζητήσεις για τα εμβόλια, ώστε να καταπολεμηθεί ο φόβος και να προστατευθούν οι ζωές. Η κοινωνία θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ακόμα πιο έντονα, γιατί δυστυχώς ακόμη υπάρχει αρνητισμός στις ιατρικές οδηγίες», καταλήγει ο Τάκης Γεωγρακόπουλος.

Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet