«Οι κινήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μάλλον σπασμωδικές. Για παράδειγμα, όρισε τα 7.500 ευρώ το χρόνο ως ακατάσχετο όριο για τους λογαριασμούς των αγροτών (το δικό τους αίτημα ήταν για 12.000). Αυτό πράγματι καλύπτει τη μεγάλη μάζα των αγροτών, αφού περίπου το 85% λαμβάνει επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ. Αυτά τα μέτρα, όμως, είναι ασπιρίνες, δεν λύνουν το πραγματικό πρόβλημα της αγροτιάς», σχολιάζει στην «Εποχή» ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, συντάκτης του «ΑγροΝέα».
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απολύτως δικαιολογημένες, αφού «το τρίτο μνημόνιο το πλήρωσαν κυρίως οι αγρότες, σε αντίθεση με τα δύο πρώτα που έπλητταν τους αστούς». «Είναι λογικό να γίνονται τώρα οι κινητοποιήσεις, καθώς έχουν τελειώσει οι δουλειές τους, έχουν πάρει όλες τις δόσεις των επιδοτήσεων και από τον απολογισμό τους φαίνεται ότι δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα τη χρονιά που έρχεται».
Ταυτόχρονα, όμως, κρίνει πως κάποια από τα αιτήματα είναι δυστυχώς ουτοπικά, «δεν γίνεται να υπάρξουν κατώτατες τιμές σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, καλώς ή κακώς. Αντί αυτού, θα έπρεπε να υπάρξει διεκδίκηση για την εξασφάλιση εισοδήματος, που είναι δυνατόν να γίνει βάσει νομικού και οικονομικού πλαισίου και να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους». Αντίστοιχα και για το αίτημα αφορολόγητου πετρελαίου επισημαίνει πως είναι μία απολύτως δίκαιη διεκδίκηση, αλλά στην περίπτωση των εφοπλιστών, που φέρνουν ως παράδειγμα οι αγρότες, έγινε γιατί «οι εφοπλιστές μπορούν να πάρουν το πλοίο τους και να πάρουν από αλλού πετρέλαιο. Ο αγρότης αντίθετα είναι δεμένος εδώ με τη γη».

Αναγκαία η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

Βασικό ζητούμενο για τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των αγροτών και η οικονομική τους δυνατότητα, είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που συζητείται πολλά χρόνια. «Αν δεν υπάρξουν αγορές αγροτών και η δυνατότητα μεταποίησης των προϊόντων τους από τους ίδιους, δεν θα αλλάξει κάτι πραγματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες παράγουν τον πραγματικό πλούτο, αλλά τους παίρνουν τα λεφτά οι έμποροι και οι μεσάζοντες. Αυτό έγινε με πολιτική παρέμβαση, αφού δεν υπάρχει καθεστώς που να τους επιτρέπει να πουλάνε την παραγωγή τους. Από το 2014 που προβλέφθηκε, ακόμα δεν έχει γίνει κάτι, γιατί δεν εκδόθηκαν οι απαραίτητες εφαρμοστικές ποτέ. Τους είχαν υποσχεθεί ακόμα ότι θα μπορούσαν να κάνουν μεταποίηση, αλλά επίσης δεν έγινε κάτι. Έτσι ο αγρότης συνεχίζει να είναι υποκείμενο εκβιασμού, γιατί τα προϊόντα του είναι ευπαθή. Αν δεν τα πουλήσει μέσα σε κάποιες μέρες, τα πετάει. Αν άλλαζε αυτό το καθεστώς, οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν με αυτό τον τρόπο απευθείας χρηματοδότηση για τις δουλειές τους (καλλιέργειες κτλ) και δεν θα χρειάζονταν να κυνηγούν δάνεια από τις τράπεζες».

Αναγνώριση της αγροτικής τάξης

Δεύτερον, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, προκειμένου να υπάρξει επίλυση στα αγροτικά προβλήματα είναι καίριας σημασίας να αντιληφθεί η πολιτεία ότι πρόκειται για μια διαφορετική κοινωνία από την αστική. «Δεν γίνεται να ακολουθείται η ίδια λογική στη φορολογία των αγροτών και των αστών. Δουλεύουν διαφορετικά, με διαφορετικές συνθήκες, όλη η οικογένεια μαζί, με διαφορετικό κίνδυνο δουλειάς κτλ. Στην περίπτωση των αγροτών θα έπρεπε η οικογένεια να θεωρείται φορολογική μονάδα. Όλο το σημερινό μοντέλο είναι λάθος, καθώς στηρίζεται πάνω στην ιδιωτική οικονομία, ενώ στους αγρότες ταιριάζει η κοινωνική, συνεταιριστική οικονομία».
Προκειμένου αυτή να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον συντάκτη αγροτικών θεμάτων, πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη εμβάθυνση που να προωθηθεί από την πολιτεία, με προσφορά σχετικής ειδίκευσης στα πανεπιστήμια, τη διεξαγωγή μελετών από το ΕΚΚΕ, όπως και επιστημονική στήριξη για την καλύτερη εκτροφή ζώων και καλλιέργεια. Αντίστοιχα επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανωμένου συνδικαλιστικού και επιχειρηματικού οργάνου από τους αγρότες, με γενικές συνελεύσεις, συνέδρια κτλ, ώστε οι διεκδικήσεις τους να είναι πιο συντονισμένες και να προωθείται καλύτερα η δυνατότητα διαλόγου με την πολιτεία.

Τζ. Α.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet