Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου απαρτιζόμενου, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο και τους βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκο Παπαδόπουλο και τους εκπροσώπους των αγροτών όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο Πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού κ.ά. δεν υπήρξε καμία κατάληξη.

Η στάση της κάθε πλευράς

Το μεν υπουργείο ισχυρίζεται ότι έχουν δοθεί λύσεις σε σοβαρά προβλήματα χωρίς να έχουν λυθεί όλα, αλλά υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός για να προχωρήσει στη λύση και των υπόλοιπων αιτημάτων ζητώντας όσα συζήτησαν να αξιολογηθούν με σύνεση και ειλικρίνεια, καθώς πρόκειται για βασικά συστατικά για να προχωρήσει ο διάλογος που συνεχίζεται καθημερινά. Όπως δήλωσε στην «Εποχή» ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης «η ηγεσία του υπουργείου έχει ως κύριο πολιτικό μέλημα τη μικρομεσαία αγροτιά, τη στήριξη του εισοδήματός της, τη διασφάλιση της επιβίωσής της και τη συνέχιση της παραγωγής».
Επίσης σε δελτίο τύπου που εξεδόθη μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις – και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις» και παρουσιάζει αναλυτικά τις απαντήσεις που δόθηκαν σε κάθε αίτημα ξεχωριστά.
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντί τους ενώ την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές και βιομηχάνους και δεν ικανοποίησε κανένα από τα βασικά τους αιτήματα». Από τη συνάντηση είχαν αποχωρήσει νωρίτερα οι εκπρόσωποι του Προμαχώνα, με τον Στέργιο Λίτο πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας να δηλώνει ότι «οι Σερραίοι αγρότες μετά από πέντε ώρες κοροϊδίας και ψέματος, αποχωρούμε. Ραντεβού στις κάλπες».

Οι απαντήσεις στα αιτήματα

Συγκεκριμένα τώρα το υπουργείο είχε απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών στη συζήτηση που είχε γίνει στις 14 Δεκεμβρίου του 2018 ως εξής:
• Στο θέμα των ανοιχτών και μειωμένων τιμών στο βαμβάκι: Το φαινόμενο της πρακτικής των «ανοιχτών τιμών» είναι μη αποδεκτό. Την εποπτεία της εφαρμογής του νόμου έχει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος που συμμετέχουν παραγωγοί και μεταποιητές με πλειοψηφία των παραγωγών 51%. Αν η οργάνωση δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό της, το ΥΠΑΑΤ θα επανεξετάσει τη λειτουργία της
• Πετρέλαιο κίνησης: Στρατηγική μας είναι να απαντήσουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής με συνδυασμό μέτρων. Το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας θα προβούμε σε κινήσεις μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αγροτών.
• Ετήσιο ακατάσχετο: Οι αγρότες έχουν 1.250 ευρώ για κάθε μήνα όπως όλοι. Επεξεργαζόμαστε ρύθμιση για την προστασία στους λογαριασμούς που υπόκεινται σε κατάσχεση για ποσά από τις επιδοτήσεις.
• Απώλεια εισοδήματος: Το 2018 δώσαμε ενισχύσεις 60 εκατ. ευρώ για ορισμένα προϊόντα όπως αιγοπρόβειο γάλα, ροδάκινα, και καπνό και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τη στήριξη και άλλων προϊόντων μέσα στο 2019
• Ελαιοκομία: Έγινε αίτημα στην ΕΕ για στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών λόγω κλιματικών συνθηκών. Επίσης είμαστε στη διαδικασία ανανέωσης του νομικού πλαισίου της δακοκτονίας μετά από πενήντα χρόνια.
• Εγγυητικές επιστολές εμπόρων: Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων και προϋποθέσεων ώστε να καλύπτεται πλήρως ο παραγωγός σε περίπτωση πτώχευσης.
• Φορολογία: Έχουμε θεσμοθετήσει αφορολόγητο εισόδημα ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα εξαντλήσουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που αφήνει η έξοδος από τα μνημόνια έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να εφαρμόσουμε δικαιότερες πολιτικές. Ήδη για τους συνεταιρισμένους αγρότες καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος και για τους συνεταιρισμούς τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας. Επίσης μελετάμε την αλλαγή του φορολογικού νόμου 4172/2013 ώστε να καταστεί πιο δίκαιος.
• Ασφαλιστικός νόμος: Μειώσαμε για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών τις ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον 3863/10 ενώ αυξήθηκαν οι συντάξεις και κάναμε το σύστημα βιώσιμο. Επίσης η μείωση 33% των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις.
• ΕΛΓΑ: Διασφαλίσαμε την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, ήδη έχει καταβληθεί όλο το ποσό στους λογαριασμούς των αγροτών. Επίσης διασφαλίζουμε τον δημόσιο ανταποδοτικό χαρακτήρα του και δεν θα ανοίξουμε την κερκόπορτα της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού είναι στη βούληση του υπουργείου για το επόμενο διάστημα και ήδη έχει δρομολογηθεί.
•Δασικοί χάρτες: Έχουν δοθεί λύσεις. Όπου χρειάστηκε δόθηκε παράταση και σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση δεν τίθεται σε κίνδυνο καθώς υπάρχουν τα εργαλεία που παρέχει η νομοθέτηση.
• Κατασχέσεις και «κόκκινα δάνεια»: Με αυτή την κυβέρνηση κανένα αγροτεμάχιο δεν έχει κατασχεθεί και ούτε πρόκειται. Έχουμε σε εφαρμογή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει μέχρι και 100% κούρεμα σε τόκους και πανωτόκια και μέχρι 60% κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο.
• ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια: Δεν υπάρχει συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και έχουν εξαγγελθεί μειώσεις στο φόρο μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Έχουμε αυξήσει τις πύλες ΟΣΔΕ υπάρχει σχεδιασμός να αυξηθούν και δεν υπάρχει επιβάρυνση
• Πληρωμές: Μέσα στο χρόνο θα γίνουν οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης, το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης κ.ά. Ακόμα εξοφλούνται και εκκρεμότητες παλιότερων ετών. Συνολικά μέσα στον Δεκέμβρη θα εκταμιευτούν 1,5 δισ. ευρώ.
• Κτηνοτροφία: Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθέτημα που λύνει πάγια προβλήματα και κατάργηση της πολυνομίας που ισχύει για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Καταβλήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα συν επιπλέον ενισχύσεις.
• Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα: Στις αρχές του 2019 θα δημοπρατηθούν έργα εγγειοβελτιωτικά, θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ.
• Κοινή Αγροτική Πολιτική: Δίνουμε αγώνα για τη διατήρηση του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027 στα επίπεδα του 2014-2020.
• Άδειες διήμερων αποσταγματοποιών: Το καθεστώς βελτιώθηκε φέτος περισσότερο ικανοποιώντας το αίτημά τους και ταυτόχρονα καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.
• «Αγροτοδικεία»: Σχετικά με την «ποινικοποίηση των αγώνων. Θυμίζουμε την ψήφιση του 4356/15 και το άρθρο 28 που ψηφίσαμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, το υπουργείο έχει ανοιχτές πόρτες και έχουμε επιλύσει μια σειρά από μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Νέα μέτρα

Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης 14/2/19 ανακοινώθηκαν επίσης τα εξής:
• Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από τρίτες χώρες.
• Εισαγωγή της φέτας ΠΟΠ στα «Σχολικά Γεύματα» [153.000 μερίδες για το 2019-2020, 300.000 μερίδες για το 2020-2021 και 600.000 μερίδες για το 2021-2022]. Επίσης ανακοινώθηκε διανομή ΠΟΠ τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.
• Μείωση του κόστους στα λιπάσματα και θα ακολουθήσει στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.
• Ψηφίστηκε τροπολογία που βελτιώνει της εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 μέρες.

Νέες συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής για την δακοκτονία

Τέλος, το υπουργείο κατά πληροφορίες της «Εποχής» έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες και προκαταρκτικές εργασίες ώστε φέτος το έργο της δακοκτονίας να ξεκινήσει έγκαιρα για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (ν. 3852/10) και καλεί για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος από τις Περιφέρειες που έχουν την ευθύνη. Αφού εξαίρει το σημαντικό ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας για τις τοπικές οικονομίες και κυρίως για περιοχές λιγότερο ευνοημένες, ορεινές και ημιορεινές που έχουν χαμηλό εισόδημα από άλλες καλλιέργειες, τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης από τον δάκο των παραγόμενων προϊόντων από την ελιά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του δάκου πολύ νωρίτερα. Το 2018 οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, χωρίς να είναι ακραίες, ήταν ασυνήθιστες και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των εχθρών της ελιάς (δάκο και γλυοσπόριο) πολύ νωρίτερα. Έτσι έγκαιρα έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες οι αναγκαίες πιστώσεις και μάλιστα αυξημένες σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, έχει εγκριθεί και έχει γίνει η κατανομή του αναγκαίου προσωπικού για την δακοκτονία τέσσερις μήνες νωρίτερα και αυξημένο σε σχέση με το 2018, έτσι ώστε έγκαιρα να υπάρξει η εφαρμογή του προγράμματος.

Ετικετάρισμα αγροτικών προϊόντων σε σχέση
με την Βόρεια Μακεδονία

Το υπουργείο ετοιμάζεται για τον διάλογο που θα γίνει μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της ΕΕ με τη συνεισφορά του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης και θα αφορά προϊόντα πέραν του ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) που καλύπτει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που η Βόρεια Μακεδονία έχει δεσμευτεί να ακολουθεί, όπως τα αμπελοοινικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά και όλα τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Πέτρος Ζούνης

 

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ ΣΤΗΝ «Ε» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέλημά μας η μικρομεσαία αγροτιά

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως κύριο πολιτικό μέλημα τη μικρομεσαία αγροτιά, τη στήριξη του εισοδήματός της, τη διασφάλιση της επιβίωσής της και τη συνέχιση της παραγωγής. Και αυτό το αποδεικνύει και τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με:
1) Θέσπιση τριών αφορολογήτων ορίων, που έχουν ως αποτέλεσμα το 90% των αγροτών να μη πληρώνουν καθόλου φόρο, στους οποίους περιλαμβάνονται όλοι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί.
2)Διασφάλιση των συντάξεων των αγροτών και ταυτόχρονα  πολύ μι��ρές  εισφορές για την πλειονότητά τους. Το Φθινόπωρο του 2018 προχωρήσαμε σε επιπλέον μείωση 33% των συνταξιοδοτικών εισφορών.
3)Τον Δεκέμβριο του 2018 νομοθετήσαμε την προστασία των επιδοτήσεων του Α’ Πυλώνα  έως του ποσού των 7.500 ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι μας και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγή.
4) Τέλος, για τη βασική κατά τη γνώμη μας μορφή οργάνωσης, που θα δώσει στη μικρομεσαία αγροτιά διέξοδο, νομοθετήσαμε νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Το φθινόπωρο δε του 2018 καταργήθηκε για τους συνεταιρισμένους αγρότες το τέλος επιτηδεύματος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet