Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι προτάσεις των βουλευτών του κυβερνητικού σχήματος υπερψηφίστηκαν με απόλυτη έως συντριπτική πλειοψηφία.
Έκπληξη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καν το ότι ο κ. Μητσοτάκης -παρά το γεγονός πως η Κ.Ο. της ΝΔ συνέβαλε ασμένως στο να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής-, απέφυγε να απαντήσει στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας: «Σας προκάλεσα να πάρετε θέση λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και ότι θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου… Εσείς δεν το σηκώσατε το γάντι…», είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, υπονοώντας τα περί ύπαρξης μυστικής συμφωνίας Μητσοτάκη-Γεννηματά, σε ενδεχόμενη συγκυβέρνησή τους, να οριστεί ΠτΔ ο κ. Βενιζέλος: «Μην μοιράζετε θέσεις, γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ…».
Η δήλωση της εκπροσώπου κ. Μαρίας Σπυράκη ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να προταθούν στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης» (τόσο δεσμευτική όσο και η …αγανακτισμένη δήλωση του κ. Λοβέρδου, «Είναι δυνατόν να μας λένε ότι συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ για να εκλέξουμε τον κ. Βενιζέλο;», δηλαδή καθόλου…) δεν αποκαθιστά στο ελάχιστο την αξιοπιστία του εκπροσωπούμενου. Διότι ο εκπροσωπούμενος, δηλ. ο κ. Μητσοτάκης, εξακολουθεί να μην απαντά στην πρόκληση – εισπράττοντας το καυστικό σχόλιο του πρωθυπουργού: «Μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας…».

Γιατί δεν μπορεί να δεσμευτεί

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να δεσμευτεί, για δύο σοβαρούς λόγους – και ένα παιδαριώδες επιχείρημα: «Ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και δεν θα τηρήσει το λόγο του», όπως ισχυρίστηκε σε μεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή η κ. Μπακογιάννη με εκείνο το υπεροπτικό ύφος που την καθιέρωσε ως πολιτική περσόνα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν θέλει να φανεί συναινετικός με κάποιον τον οποίο έχει υβρίσει με απερίγραπτους χαρακτηρισμούς και ψευδολογίες ο ίδιος και το περιβάλλον του – και εξακολουθούν να το κάνουν βάσει σχεδίου διάβρωσης του ηθικού πλεονεκτήματος του Αλ. Τσίπρα και, κατ’ ακολουθία, της Αριστεράς. Όταν θα κάμει την αποτίμηση η κάλπη, θα είναι αργά για να αλλάξουν τους επιτελικούς σχεδιασμούς τους και τη γραμμή πλεύσης του μιντιακού πλέγματος που τους στηρίζει καλλιεργώντας ακραία διχαστικό κλίμα.
Ο δεύτερος λόγος ακούει στο όνομα Προκόπης Παυλόπουλος.
Όταν, αρχές του περασμένου καλοκαιριού, είχε καταστεί σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να μπει η λύση του Μακεδονικού στην τελική ευθεία, κ. Σαμαράς, με μια σκληρή δήλωσή του, εγκαλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα». Πριν περάσουν 24 ώρες, ο στρατηγός ε.α. Φράγκος Φραγκούλης κάλεσε από ραδιοφώνου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να παραιτηθεί άμεσα και να προκηρυχθούν εκλογές», προκειμένου να μην κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία…
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ μιλούσαν για σχέδιο συνενοχοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Μακεδονικό, με στόχο όχι την αποτροπή της λύσης, η οποία φαινόταν ήδη να πλησιάζει άφευκτα, αλλά για να μην μπορεί να προταθεί από τη ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος για μια δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα το 2020. Ακούγονταν από τότε σενάρια περί υποστήριξης από την ΝΔ υποψηφιότητας προσώπου που θα προωθούσε τη μελλοντική συγκυβέρνηση με την «κεντροαριστερά» – όχι ακόμη του κ. Βενιζέλου…
Μια αναδρομή σε δημοσιεύματα πρωιμότερα της δήλωσης του κ. Σαμαρά περί «ανιστόρητης σύμπλευσης» βεβαιώνει για του λόγου το αληθές. Το σχέδιο αποτροπής μιας νέας υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου πάει σε βάθος χρόνου.

Δεν πρέπει να επανεκλεγεί

Τον Μάιο του 2018, με αφορμή την άρνηση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να θέσει βέτο στο διορισμό ενός υπουργού, ο επιφυλλιδογράφος ημερήσιου φύλλου ταυτισμένου κάποτε με το συντηρητικό Κέντρο, που σήμερα συγχρωτίζεται με την αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλούσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι δεν ακολούθησε «το παράδειγμα των ιταλών ομολόγων του, να αποδοκιμάσει, δηλαδή, κεντρικές πολιτικές και αντιευρωπαϊκές επιλογές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ζητώντας, μ’ άλλα λόγια, από τον ΠτΔ να παραβιάσει το γράμμα του Συντάγματος και το πνεύμα του Πολιτεύματος της προεδρευόμενης –και όχι προεδρικής— Δημοκρατίας που είναι η Ελληνική. Η συνέχεια και το τέλος του λιβελλογραφήματος δε αφήνει καμιά αμφιβολία για τη στόχευση: ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν πρέπει να επανεκλεγεί, για τον ειδεχθή λόγο ότι υπήρξε ο «αποτυχημένος πολιτικός, που επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα αφενός για να προσεγγίσει το καραμανλικό στρατόπεδο και αφετέρου για να έχει στο Προεδρικό Μέγαρο έναν άνθρωπο του χεριού του».
Γλώσσα διχαστική, που διαρκώς εκτραχύνεται. Φτάνοντας σήμερα, προχθές, να απειλεί απροσχημάτιστα από τη συχνότητα γνωστής «λίμπεραλ» αντιπολιτευτικής ιστοσελίδας: Η χώρα ζει τα τελευταία λίγα χρόνια τη μεγαλύτερη διχόνοια από εποχής χούντας, με αποκλειστικό υπεύθυνο την κυβέρνηση, που καλλιεργεί ένα καθημερινό κλίμα εμφύλιου σε όλα τα επίπεδα ... Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι απλός θεατής στα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος της χώρας και του λαού. Με την ανοχή του είναι συνένοχος.
Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη ακούγεται ευκρινέστατα να μιλά μέσα από κενά δοχεία.

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet