Του Ρένου Γεωργίου

Η καλύτερη ομάδα πολιτικού σχεδιασμού δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει να αποδείξει ότι τα στελέχη και η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται τόσο μακριά και είναι τόσο αποξενωμένα από τη μεγάλη πλειοψηφία της λαϊκής βάσης της, όσο το κάνουν οι ίδιοι. Οι ας τις ονομάσουμε «ιδεολογικές διαφορές», έχουν μετατραπεί σε προσωπικές αντιδικίες και διεκδικήσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε ούτε ο πολιτικός λόγος, που διαφοροποιεί το ακροδεξιό από το αποκαλούμενο κεντροδεξιό τμήμα της, όπως θεωρούν τον εαυτό τους οι «Καραμανλικοί», ούτε η πολιτική πρακτική να έχουν πλέον διακριτά στοιχεία.

Το “θα” του Βουλγαράκη

Μετά την απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως αρχηγού του κόμματος, κυρίως μετά τις εμφανίσεις του στη Βουλή και τις αντιπαραθέσεις του με τον πρωθυπουργό, αλλά και τις επανειλημμένες ατυχείς δηλώσεις του για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους θέματα, τα νεοδημοκρατικά στρατόπεδα οργανώνονται για την επόμενη ημέρα και τα στελέχη του διεκδικούν, είτε για τον εαυτό του το καθένα είτε για τον χώρο που θέλουν να εκπροσωπήσουν καλή θέση στον βατήρα εκκίνησης.
Μετά τον Νίκο Δένδια που θα ήθελε να ηγηθεί του καραμανλικού στρατοπέδου, αυτή την εβδομάδα παρών δήλωσε και ο Γιώργος Βουλγαράκης με την ανακοίνωση του ότι «θα» θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου στον δήμο Αθηναίων. Αυτό το «θα» όμως ερμηνεύεται με δύο διαφορετικούς τρόπους από τον κόσμο της ΝΔ.
Εξαιρετική απάντηση «για να τρίξουν τα δόντια στον Κυριάκο» το θεωρεί η παλιά γενιά των ΟΝΝΕΔιτών που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο περιθώριο. «Αφού ο Κυριάκος θέλει να προωθεί στις θέσεις των στελεχών του κόμματος 40ρηδες θα πρέπει να του δείξουμε ότι κι εμείς οι 60ρηδες δεν έχουμε μπει στο περιθώριο» αναφέρει παλιό στέλεχος της, από την περίοδο που οι Μεϊμαράκης και Βουλγαράκης, οι επονομαζόμενοι τότε «Ντοράκηδες», είχαν αναλάβει τα ηνία της νεολαίας του κόμματος. Αν και οι δύο τους θεωρούντο άνθρωποι του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ποτέ δεν έκοψαν τις επαφές με το Καραμανλικό στρατόπεδο. Μετά την «τιμητική αποστράτευση» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς την ευρωβουλή, ο Γιώργος Βουλγαράκης είναι αυτός που μπορεί να πάρει την έως τώρα θέση του, ως εκπρόσωπος των Καραμανλικών, και ίσως αργότερα κάτι περισσότερο. Δεδομένο θεωρείται στον χώρο αυτό, ότι η υπόθεση Βατοπεδίου και η φράση «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» που είχε πει ο Γιώργος Βουλγαράκης, έχει ξεχαστεί, ή «τέλος πάντων το κοινό αδιαφορεί για τέτοιες λεπτομέρειες».

Για τους μη κατοίκους του δήμου

Σύμφωνα με πηγή της «Ε», η διάθεση του Γιώργου Βουλγαράκη είχε εκφραστεί εδώ και αρκετό καιρό, πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά δεν ενισχύθηκε από κανένα. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούσαν ότι «ο Γιώργος κάνει πλάκα», καθώς είχε απομακρυνθεί από τις εσωκομματικές διεργασίες. Σημαντικό γεγονός για τη μη προώθηση της υποψηφιότητας του, τότε, είναι ότι δεν έχει «καμία απολύτως σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε τονίζοντας τη φράση: «δεν γνωρίζονται». Όλες οι επαφές έως τώρα γίνονται μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το σενάριο που προωθεί το περιβάλλον του Γιώργου Βουλγαράκη είναι ότι εκτός από τους δικούς του ψηφοφόρους στοχεύει στην ίδια κοινωνική ομάδα με τον Παύλο Γερουλάνο, η οποία δεν κατοικεί μέσα στα σύνορα του δήμου Αθηναίων αλλά έχει εκεί τα εκλογικά δικαιώματα της. Και λόγω του όποιου μηχανισμού της ΝΔ και λόγω των προσωπικών επαφών του ο Γιώργος Βουλγαράκης μπορεί να ενεργοποιήσει αυτή την ομάδα πολύ καλύτερα από τον Γερουλάνο.
Ο κύκλος Βουλγαράκη θεωρεί ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών εκτός από τον Κώστα Μπακογιάννη, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα κινηθούν σε μονοψήφιο αριθμό ποσοστών και σε αυτή την περίπτωση, έστω και με μικρή διαφορά μπορεί να έρθει δεύτερος. Αν γίνει κάτι τέτοιο στον δεύτερο γύρω «όλα παίζονται». Εκτός, βέβαια, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα ο Ηλίας Κασιδιάρης, κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει επίσημα, οπότε όλα θα εξεταστούν από την αρχή.
Υπάρχουν βέβαια και οι κακεντρεχείς στη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι αναφέρουν ότι ο Γιώργος Βουλγαράκης θέλει να «αγοράσει» την έδρα στην Αθήνα με απόσυρση την τελευταία στιγμή και ηχηρή δήλωση υπέρ του Μπακογιάννη. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του, θεωρούν ότι η ανακοίνωση περί υποψηφιότητας δεν είναι παρά ένα χαρτί εκβιασμού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με διεκδικούμενη την υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Στην θεωρητική, ακόμα, ερώτηση «μα πού θα πάει, η Α Αθήνας είναι πηγμένη» η απάντηση που δίνουν είναι «μα δεν υπάρχει μόνο η Α Αθήνας. Μετά την οριστικοποίηση της θέσης του Κεφαλογιάννη στο ευρωψηφοδέλτιο, στο Ηράκλειο μόνο ο Αυγενάκης είναι βέβαιος». Οι ίδιοι άνθρωποι υπολογίζουν ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ θα εκλέξει στο Ηράκλειο τρεις βουλευτές, από ένα που έχει σήμερα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet