Η σκληρή διαπραγμάτευση, υπό την παρακολούθηση των δανειστών, μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, που από την 1η Φεβρουαρίου θα αντικαθιστούσε το νόμο Κατσέλη, έληξε με ένα διευρυμένο καθεστώς προστασίας, αλλά και με ενισχυμένο το ρόλο των τραπεζών κατά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Τα ρεπορτάζ φωτιάς με τις τρομοκρατικές αποκαλύψεις για χαμηλότερα και από 100.000 ευρώ όρια προστασίας κατέρρευσαν, καθώς το όριο στο επίπεδο των 250.000 ευρώ είναι ελαφρά μόνο μικρότερο από τα 280.000 που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη.
Η διευρυμένη προστασία που επιτεύχθηκε, ωστόσο, γίνεται υπό όρους και έναν αυστηρό προέλεγχο από τις τράπεζες που αποβλέπει στο ξεκαθάρισμα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η ρύθμιση προβλέπει ότι όποιος δανειολήπτης μπει στη ρύθμιση δεσμεύεται στους όρους που με αυτόματο τρόπο θα καθοριστούν και θα αρχίσει αμέσως να αποπληρώνει τις δόσεις με πολύ μικρή ελαστικότητα. Η κοινωνική προστασία που παρέχει ενισχύεται και με το ότι για πρώτη φορά ο νόμος καλύπτει και την πρώτη κατοικία επαγγελματιών.
Για την πορεία των τραπεζών, ωστόσο, πιο σημαντικό αναμένεται να είναι το σχέδιο εγγυήσεων που διαμορφώνεται από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η πρόταση, η οποία ενσωμάτωσε και μέρος της αντίστοιχης της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στην αρμόδια υπηρεσία στις Βρυξέλλες. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες προβλέπεται να διαμορφώσουν ένα θετικό περιβάλλον για τις τράπεζες αποκρούοντας και την κινδυνολογία της ανακεφαλαίωσής τους.
Αυτό αναμένεται να καταγραφεί και στις αγορές. Ωστόσο, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί δραστικά μόνο αν επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτό το έδαφος θα διευκολύνουν και τους δανειολήπτες τα μέτρα που προβλέπονται και στη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet