Εκδήλωση του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ 

 

 

 

 

 

 

 


Κάθε χρόνο τον Ιούνιο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα τα τελευταία δίσεκτα χρόνια, περιμέναμε οι καθηγητές/τριες, τις καταστάσεις των μαθητών που έρχονταν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μου πείτε τι το ενδιαφέρον έχει μια κατάσταση με ονόματα όσων παιδιών τελειώνουν το δημοτικό και έρχονται στο γυμνάσιο ή από το γυμνάσιο πηγαίνουν στο λύκειο. Κι όμως έχει ενδιαφέρον ο αριθμός των μαθητών. Διότι από τους αριθμούς αυτούς εξαρτάται αν θα παραμείνουν οι καθηγητές στις οργανικές θέσεις τους ή με τη μείωση των τμημάτων θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο για όπου υπάρχουν περισσότερα παιδιά.
Η μείωση των μαθητών τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για το δημογραφικό πρόβλημα και την αντιμετώπισή του.
Για το θέμα αυτό ομιλήτριες ήταν οι υπουργοί, Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Παπάζογλου, συντονίστρια του τμήματος φεμινιστικής πολιτικής, παρουσία του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση.
Αναφέρθηκε ότι τα ποσοστά γεννήσεων είναι από τα πιο χαμηλά στη χώρα μας την τελευταία επταετία αλλά και στις άλλες μεσογειακές χώρες, σε αντίθεση με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Τα παιδιά στην Ελλάδα ανά ζευγάρι είναι στο 1,3%,αν και η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ χώρα πολυτεκνική σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε.
Το κοινωνικό κράτος απαξιώθηκε, το φαινόμενο της υπογεννητικότητας εντάθηκε. Η συντηρητική παράταξη είναι υποκριτικό ότι υποστήριζε την πολυτεκνία, ούτε υπήρχε δημογραφική πολιτική. Υπήρχε η αντίληψη ότι η πρόνοια ήταν πεταμένα λεφτά, ότι η πρόνοια είναι για τους φτωχούς ενώ η πρόνοια είναι για όλους. Δίνονταν 200 επιδόματα από 120 πηγές, χωρίς έλεγχο.
Σήμερα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα βάσει της οποίας χαράσσονται οι πολιτικές. Επειδή υπάρχουν πολλά είδη οικογένειας η κοινωνική πολιτική μας έχει επίκεντρο το παιδί. Θεσμοθετήθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία και παράλληλη στήριξη για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δίνονται οι γονικές άδειες και στους δύο γονείς ενώ παρά την κρίση, η σχολική εγκατάλειψη περιορίστηκε, η αναλογία δάσκαλου/μαθητή είναι 1/9,5.Υπάρχει εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων.
Υπάρχουν ψυχολόγοι στα σχολεία, μπήκαν 153 χιλιάδες σχολικά γεύματα κάθε ημέρα στα δημοτικά σχολεία που θεωρείται η πιο πετυχημένη πρόνοια για το παιδί. Με την επιδότηση ενοικίου ωφελούνται τα νέα ζευγάρια.
Συκοφαντείται το φεμινιστικό κίνημα ότι ευθύνεται για την υπογεννητικότητα. Η αυτοδιάθεση όμως του σώματος δεν αντιστρατεύεται τη μητρότητα και η ισότητα των φύλων διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Το δημογραφικό μπορεί να επιλυθεί με πολιτικές συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Και το κράτος με τα μέτρα που παίρνει υποβοηθάει τους νέους να αποφασίσουν για τη ζωή τους .

Γιούλα Τσουμπού, εκπαιδευτικός, μέλος του συντονιστικού
του τμήματος Φεμ. Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet