Μέχρι πότε θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», να βρίσκονται στις πλατείες και τους δρόμους, έως τις διακοπές του καλοκαιριού; Ή έως και το τέλος της πενταετίας; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν τους πολιτικούς αναλυτές και ανησυχούν την εξουσία. Ανησυχίες που εκφράζονται πια και δημόσια.
Η απάντηση είναι δύσκολη. Το σίγουρο είναι πως τα «Κίτρινα Γιλέκα», παρά τη σχετική κάμψη συμμετοχής στις διαδηλώσεις, δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν τον αγώνα. Χθες Σάββατο, βρέθηκαν και πάλι στους δρόμους του Παρισιού και σε πάνω από 50 πόλεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Η κυβέρνηση και τα μίντια αναφέρουν πως ο κόσμος έχει κουραστεί και συνεπώς έχουν αποδυναμωθεί οι κινητοποιήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αντιστροφή της κοινής γνώμης, το 52% των Γάλλων θα ήθελαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» να σταματήσουν τη δράση τους (διαδηλώσεις, μπλοκάρισμα δρόμων κ.λπ.), ενώ αντίθετα το 38% εκτιμά ότι τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Και 15η, 16η και 17η πράξη

Οι πιο εμβληματικές μορφές του κινήματος παρά τις εσωτερικές τριβές, τις διαφωνίες για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής του κινήματος, τάσσονται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων. «Θα υπάρξει μια 15η πράξη, 16η και 17η πράξη... Όλος ο κόσμος θα αποφασίσει να βγει στους δρόμους και σε κάθε περίπτωση δεν θα παραιτηθούμε...», επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ερίκ Ντρυέ (Erik Drouel). Ένας άλλος, ο Μαξίμ Νικολί, τονίζει πως το κίνημα δεν θα σταματήσει τόσο γρήγορα, προσδοκώντας ότι θα κατορθώσει να κερδίσει όλο και περισσότερα αιτήματα.
Αυτός ο προβληματισμός διαπερνά όλο το κίνημα και είναι φυσικό μετά από τόσες εβδομάδες κινητοποιήσεων να αναζητούν ευκαιρίες, ώστε να δοθεί μια νέα πνοή στο κίνημα. Η Πρισίλα Λουντόσκι (Prisseilla Ludosky είπε: «παραμένω αισιόδοξη για τις κινητοποιήσεις (...) και η αισιοδοξία μου αυτή θα επιβεβαιωθεί το Σάββατο». Και συνέχισε, «εμείς όμως δεν πρέπει να περιοριστούμε σε αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων. Θα πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στα μεγάλα εργοστάσια που καταβάλουν ελάχιστο φόρο. Με τη φορολόγησή τους θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης (...)».

Για μια νέα στρατηγική

Ο Ερίκ Ντρουέ, που αναζητά μια νέα στρατηγική, αναφέρει πως «πολλοί μας επισημαίνουν πως δεν ακούμε όσα μας λένε (...) και συνεχίζουμε τον ίδιο τρόπο. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι περισσότερο των από πάνω (...) αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπ΄ όψει μας! Γιατί εγώ θεωρώ πως έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση, όπως με μια μαφία»!
Τέλος, η Ίνγκριντ Λαβαβασέρ, η οποία θα παρευρεθεί και αυτή στις κινητοποιήσεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, παρά την αποδοκιμασία της από μια ομάδα των «Κίτρινων Γιλέκων» την περασμένη Κυριακή στη γιορτή που οργανώθηκε στο Παρίσι για τους τρεις μήνες των κινητοποιήσεων. Αφορμή για την αποδοκιμασία της στάθηκε η δήλωση της για τη συμμετοχή της επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές. Η ίδια, τελικά, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας μέσω facebook ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από την ευρωλίστα της «Συσπείρωσης, Πρωτοβουλία των Πολιτών» (RIC). Θα συνεχίσει, όμως, να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα για να καταδείξει, πως «η μη τιμωρία για τις βίαιες προσβολές κατά των γυναικών έχουν παρέλθει».

Μάλλον δύσκολη η ευρωλίστα

Οι γνωστές μορφές των «Κίτρινων Γιλέκων», Ερίκ Ντρουέ, μαζί με Νικόλ και Πρίσσιλα Λουντόσκι, είχαν ασκήσει έντονη κριτική μόλις έκανε γνωστή την πρόθεσή της να είναι υποψήφια. Η ίδια απάντησε πως «οι ισχυροί θέλουν να μας φοβίσουν, όπως εξάλλου κάνουν και τώρα που βρισκόμαστε στους δρόμους. Να μας κρατήσουν μακριά από τους χώρους εξουσίας! Γιατί είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε πραγματικά να τους ταρακουνήσει». Η παραίτησής της, μάλλον, ήταν αναπόφευκτη με τις διαδοχικές παραιτήσεις και άλλων υποψηφίων. Από το περασμένο Σάββατο με επιστολή της προετοίμαζε το έδαφος. Ανέφερε πως θα πρέπει «να μάθω να παίζω ένα παιχνίδι που δεν μου είναι οικείο».
Μετά από αυτή την εξέλιξη η παρουσίαση ευρωλίστας των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι προβληματική.

Η αστυνομική βία

Παρά τις αδυναμίες του και τον τεράστιο αστυνομικό και το δικαστικό μηχανισμό που έχει κινητοποιηθεί από το κράτος κατά των «Κίτρινων Γιλέκων», το κίνημα συνεχίζει. Ένα κίνημα ανομοιογενές που έφερε στην επιφάνεια το κοινωνικό αναβρασμό. Ένα κίνημα που βρέθηκε αντιμέτωπο με μια κυβέρνηση αποφασισμένη να μην δώσει καμία απάντηση στα κοινωνικά αιτήματα που θέτουν. Αιτήματα που αντανακλούν τη γαλλική κοινωνία και την αντίθεσή της.
Η Γαλλία ζει σήμερα μια κατάσταση σύγχυσης λόγω της δράσης των στοιχείων της άκρας δεξιάς με τις έκνομες πρακτικές της. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, επιχείρησε μέσω της TV να συσκοτίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, συγχέοντας τη δράση τους με αυτή των «Κίτρινων Γιλέκων». Το κίνημα, όμως, έχει αποδείξει ότι κρατάει αυτά τα στοιχεία σε απόσταση. Πολιτικά και φυσιολογικά οι ομάδες της άκρας δεξιάς έχουν κρατηθεί στο περιθώριο, όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες στη Λυών, το Παρίσι, την Τουλούζη και το Μπορντό. Όσο διαρκεί το κίνημα, τόσο περισσότερο περιορίζεται η αρχική δύναμη των εξτρεμιστικών στοιχείων της δεξιάς. Ενώ, από την άλλη, παρατηρείται μια σύγκλιση των «Κίτρινων Γιλέκων» με τα συνδικάτα (Μασσαλία, Παρίσι), τα κοινωνικά κινήματα, τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες, τους χωρίς χαρτιά και τους αλληλέγγυους με τους μετανάστες. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι το μεγάλο μέρος των «Κίτρινων Γιλέκων» όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τα αντισημιτικά συνθήματα που γράφτηκαν στις 9 Φεβρουαρίου, ούτε με τις καταστροφές των ιστορικών μνημείων και τη βεβήλωση του πορτραίτου της Σιμόν Βέιλ. Ούτε, βέβαια, με τον προπηλακισμό το περασμένο Σάββατο κατά του φιλόσοφου και ακαδημαϊκού Αλέν Φινκιελκρότ.

Ο Μακρόν στο δρόμο του...

Η κυβέρνηση Μακρόν, όμως, αφού καταδίκασε τις αντισημιτικές ενέργειες, βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου κατά των ταραξιών. Στην ουσία ένα νόμο που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών. Ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 10 της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που εγγυάται το δικαίωμα της διαδήλωσης. Με το νέο νόμο η πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης μεταφέρεται στην αρμοδιότητα του αστυνομικού τμήματος.
Το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και μέσα στο κυβερνητικό κόμμα. Για πρώτη φορά 50 βουλευτές του δεν το ψήφισαν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, την αυταρχική εκτροπή, ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ, Φαμπιέν Ρουσέ, πρότεινε σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, πολιτικές συνδικαλιστικές να προχωρήσουν στη συγκρότηση μιας «επιτροπής για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών».

16η Μαρτίου, ημέρα κλειδί

Ο Μακρόν μέσα από τον «εθνικό διάλογο» προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για τα ουσιαστικά προβλήματα, οικονομικά, φορολογικά και κοινωνικά, επιδιώκοντας, κυρίως, να αυτοπροβληθεί. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο να τα πετύχει. Έτσι, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εξαναγκάζονται να μεταθέτουν τα προβλήματα για μετά τις ευρωεκλογές, όπως το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και την ανεργία. Οι πολίτες, που συνεχίζουν να παίρνουν μέρος κάθε Σάββατο στις κινητοποιήσεις, προγραμματίζουν να παρέμβουν πιο αποφασιστικά. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μεγάλη κινητοποίηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, την επομένη μετά τον τερματισμό της «εθνικής διαβούλευσης».

Μ. Κοβάνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet