Οι τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ δεν λένε να σταματήσουν. Οι αποχωρήσεις στελεχών συνεχίζονται, ο υπουργικός διεμβολισμός του πρωθυπουργού φαίνεται να δημιουργεί νεύρα και ο Γιώργος Παπανδρέου μάλλον δεν έχει κατασταλάξει πολιτικά. Έπειτα από τις αποκαλύψεις Τσουκάτου για τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, την έξοδο της ΔΗΜΑΡ πιο πριν, φαίνεται πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει λάβει το μήνυμα. Χαρακτηριστική είναι μια αποστροφή του κ. Κεγκέρογλου σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο: «Για κάθε έναν που φεύγει, χίλιοι έρχονται». Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπες ότι «δεν μιλάμε με ένα κόμμα που έχει στην καρδιά του την ακροδεξιά […], είναι ένα βαθιά αντιδραστικό και όχι προοδευτικό κόμμα».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ τόνισε τα γνωστά: «Όλο και περισσότεροι πολίτες έρχονται σε μας. Για εμάς ο στρατηγικός στόχος είναι η ήττα των συντηρητικών πολιτικών. […]Είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές είτε τις εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ».

Ποτάμι

Στις 26 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο Αθηναϊς στον Κεραμεικό, γιορτάζει τα 5 του χρόνια το Ποτάμι, ενώ στην ίδια εκδήλωση «θα παρουσιαστεί το αντισυμβατικό ψηφοδέλτιο του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές», όπως γράφει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, ένα βίντεο για τα γενέθλια του κόμματος με κινούμενα σχέδια ετοίμασε η Σεβαστουπόλεως. Στο εν λόγω βίντεο το κόμμα Ποτάμι είναι μια βάρκα που πλέει σε ένα ποτάμι. Γεμίζει με κόσμο και αντιμετωπίζει την κακοκαιρία, ωστόσο σύντομα κάποιοι επιβάτες φεύγουν αρχικά προς μια πράσινη μαούνα, έπειτα προς μια μπλε και μετά προς μια κόκκινη. Το βίντεο στο τέλος δείχνει νέους επιβάτες να καταφθάνουν από τις όχθες.
Κάπως έτσι μάλλον θέλουν να περιγράψουν τη νέα προσπάθεια του κόμματος. Οι νέοι συνεπιβάτες μπορούν να είναι και οι 26 προσωπικότητες της χώρας που καλούν τους πολίτες –ανεξαρτήτως αν είναι οπαδοί ή ψηφοφόροι του Ποταμιού- να ενισχύσουν «μια ξεχωριστή φωνή που δεν δημαγωγεί και δεν λαϊκίζει και κυρίως δεν σιωπά μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους», ενώ φαίνεται πως έχουν συνυπογράψει το κείμενο περίπου 1.000 πολίτες.
Το κείμενο των 26 αναφέρει πως «σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν πολιτικοί φορείς που δεν έχουν αποκλειστικό γνώμονα τη νομή της εξουσίας. Πολιτικούς που μιλάνε καθαρά για το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και τολμούν να προτείνουν σύνθετες και πολλές φορές δύσκολες λύσεις. Αυτή την ανάγκη καλύπτει σήμερα το Ποτάμι. Στα πέντε χρόνια της παρουσίας του δεν δίστασε να υποστηρίξει ό,τι θεωρούσε πως υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Έτσι, καταψήφισε την κυβέρνηση στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας πιέσεις, απειλές και ένα συνεχές πολιτικό bullying. Αυτή η ξένη, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αντίληψη –να λες τα «ναι» και τα «όχι» χωρίς κομματικές παρωπίδες– πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει στη Βουλή. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε μια περίοδο οξύτατης πόλωσης και συνεχούς υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών ηθών. Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δεν είμαστε υποχρεωτικά οπαδοί ή ψηφοφόροι του Ποταμιού. Αλλά όλοι πιστεύουμε ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται. Μια ξεχωριστή φωνή που δεν δημαγωγεί και δεν λαϊκίζει. Και κυρίως δεν σιωπά μπροστά στον φόβο του πολιτικού κόστους». Υπογράφουν, ανάμεσα σε άλλους και άλλες οι Βασίλης Πεσμαζόγλου, Άννα Καραμάνου, Λίνα Παπαδοπούλου, Άννα Δαμιανίδη, Φώτης Νανόπουλος, Θάλεια Δραγώνα και ο Νίκος Μουζέλης.

Γέφυρα

Την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων επιχειρεί να αναδείξει η πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα», που συγκρότησαν πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της οικολογίας και των δικαιωμάτων.
Σε συνέντευξή Τύπου που οργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Polis Art Cafe, αναμένεται να παρουσιάσουν κείμενο - πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που υπογράφουν και υποστηρίζουν δεκάδες πολίτες από διάφορους κοινωνικούς χώρους. Η εκδήλωση της Δευτέρας θα είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζει η «Γέφυρα», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το κείμενο-μανιφέστο κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται οι υπογραφές. Τους στόχους της «Γέφυρας» θα αναλύσουν ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Νίκος Μουζέλης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Κωστής Παπαϊωάννου, η Μαρία Ρεπούση και η Φωτεινή Σιάνου. Τη συνέντευξη θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.
Η «Γέφυρα» τονίζει πως για να αντιμετωπιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός, απαιτείται η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου και στη χώρα μας, αποστέλλοντας σαφή μηνύματα κυρίως προς το Κίνημα Αλλαγής: «Να εγκαταλείψουν την πολιτική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ». «Καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τον εναγκαλισμό με τη δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ καλείται στο διάλογο και το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο.
Εκφράζονται διαφωνίες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για την περίοδο πριν το ’15 αλλά και για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, το κείμενο αναφέρει ότι «η ΝΔ ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και διολισθαίνει στον εθνικισμό και στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet