Περί τις 260.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα ανακουφιστούν με την εφαρμογή τού μέτρου της επιδότησης ενοικίου (αναδρομικά από 1-1-2019), με ποσά που θα κυμαίνονται από 70 ευρώ (για τα μονομελή νοικοκυριά) μέχρι 210 ευρώ (για πολυμελείς οικογένειες), ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν προβλεφθεί.
Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να διατεθεί συνολικά είναι 304 εκ. ευρώ και μαζί με τα 200 εκ. ευρώ που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων (για 180.000 νοικοκυριά), ενισχύει τα νοικοκυριά που έχουν περισσότερο ανάγκη με μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη σημαντικού μέρους της δαπάνης για στέγη.
Τα μέτρα αυτά, που γίνεται σήμερα εφικτό να ληφθούν, έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή δανείων του ΟΕΚ ή για τη διαγραφή υπολοίπου οφειλών, οι οποίες εκκρεμούσαν για δεκαετίες και αφορούσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες δικαιούχων εργατικής κατοικίας. Σήμερα τους έχουν δοθει οριστικά παραχωρητήρια, ενώ έχουν λυθεί και ζητήματα τακτοποίησης – νομιμοποίησης, τα οποία είχαν σωρευτεί από κενά και παραλείψεις στη λειτουργία του ΟΕΚ, ιδίως τα χρόνια της παρακμής μέχρι την κατάργησή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λυθεί προβλήματα που δεν επέτρεπαν την παράδοση εκατοντάδων εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους στην Κέρκυρα, την Καρδίτσα, την Ελευσίνα, ενώ το προσεχές διάστημα θα παραδοθεί σημαντικός αριθμός κατοικιών σε Γιαννιτσά και Γρεβενά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον ΟΑΕΔ, όπου έχει μεταφερθει΄η ευθύνη για τα ζητήματα των πρώην ΟΕΚ, έχει αρχίσει η μελέτη για ένα νέο πλαίσιο άσκησης συνολικότερης στεγαστικής πολιτικής, με τη αξιοποίηση των διαθέσιμων για το σκοπό αυτό αποθεματικών.
Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη πολιτική στο πεδίο της λαϊκής στέγης, είναι ακόμη πολλά. Φαίνεται, όμως, ότι η ανάκγη αυτή έχει συνειδητοποιηθεί και τα μέτρα που ήδη παίρνονται, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet