Με αστυνομική επιχείρηση έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Οι εικόνες αστυνομικών να μπαίνουν με μία σκάλα στον κατειλημμένο χώρο μας γέμισαν θλίψη και οργή. Σαφώς η κατάληψη δεν είχε κάποια ευρεία κοινωνική νομιμοποίηση, όμως το πανεπιστημιακό κίνημα είναι αυτό που όφειλε να έχει την πρωτοβουλία αντίδρασης και όχι εισαγγελείς και αστυνομία. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την αντίδραση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Δικαιωμάτων, όπως και την απάντηση του συντονιστή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Χρήστου Μαντά.
«Καταδικεστέα» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ και προσθέτει «η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται. Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκή κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, δήλωσε πως πρέπει «τις κρίσιμες αυτές στιγμές να επικρατεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα», προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται να έχουμε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν και με διαφορετικούς τρόπους. Οι δυνάμεις καταστολής, που στο παρελθόν έχουμε βρεθεί σε διαφορετικές όχθες, που εκφράζουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία και ο διάλογος, δεν μπορεί να παρεμβαίνουν σε μια διαδικασία ενός διαφορετικού παραδείγματος που θέλουμε να έχουμε στα ζητήματα που αφορούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με αυτή την έννοια πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί δρόμοι επίλυσης, τέτοιοι που να μην αναπαράγουν φαύλους κύκλους».
Την Παρασκευή αντιπροσωπεία του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούση, δηλώνοντας τη διαφωνία της για τη σημερινή επέμβαση της Αστυνομίας, σκοπός της οποίας ήταν η εκκένωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια πολυήμερη, σαφώς μειοψηφική, αλλά ειρηνική κατάληψη. Ακόμα ανέφερε το περιστατικό αστυνομικού της ομάδας ΔΕΛΤΑ που εμφανίστηκε με ενσωματωμένες κάμερες στο κράνος του τονίζοντας ότι είναι πλέον επείγουσα η δραστική αντιμετώπιση ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που συνδέονται συστηματικά με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ανεξαρτήτως αν αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας που τους είχε ανατεθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ερευνήσει το συμβάν και βεβαίωσε ότι η χρήση κάμερας δεν αποτελεί εντολή του Αρχηγείου.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet