Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Η κερένια κούκλα




«Η κερένια κούκλα», το κορυφαίο «αθηναίικο μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που έφερε ένα διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα, γίνεται όπερα από τον διακεκριμένο συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου. Όπερα σε δύο πράξεις ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του πάντα ανήσυχου Σίμου Κακάλα
Ο Σίμος Κακάλας ζωντανεύει τη δραματική ιστορία του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, δημιουργώντας ένα γοητευτικό, ατμοσφαιρικό και απόκοσμο σύμπαν από γκόθικ στοιχεία, κινηματογραφικές εικόνες, ρεαλιστικές μάσκες και αναμνήσεις από μια Αθήνα άλλης εποχής. Εκεί, ο Θάνατος και η Ζωή χάνουν τα ευδιάκριτα όριά τους, παίρνοντας τη μορφή του ήλιου, της αποκριάς, του φεγγαριού, της αμυγδαλιάς, του μωρού, της θάλασσας και του ίδιου του Χρηστομάνου.
«Η κερένια κούκλα» είναι το δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου (1867-1911), το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Πατρίς» το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα. Στις φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας, «στη σκιά της Ακρόπολης και παρά τον βράχον του Φιλοπάππου», ο λυρικός, συγκινησιακά παρεμβατικός λόγος του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου ξετυλίγει ένα κοινότοπο αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων, σαν να ήταν οι τραγικοί ήρωες ενός αρχαίου δράματος.
Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, «εντάσσεται» για πρώτη φορά στο λυρικό ρεπερτόριο. Πρόκειται για τη δεύτερη παραγγελία νέας όπερας πάνω σε έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μετά το Ζ. Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης του εξαιρετικού συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble. Ο Κέννυ ΜακΛέλλαν υπογράφει τα σκηνικά, η Κλαιρ Μπρέισγουελ τα κοστούμια, η Μάρθα Φωκά τις μάσκες και ο Παναγιώτης Λαμπής τους φωτισμούς.
Το ρόλο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου ερμηνεύει ο Αρκάδιος Ρακόπουλος, της Βεργινίας η Θεοδώρα Μπάκα, του Νίκου ο Γιάννης Καλύβας και της Λιόλιας η Στελίνα Αποστολοπούλου. Μαζί τους, οι καταξιωμένοι πρωταγωνιστές Τζούλια Σουγλάκου, Σοφία Κυανίδου, Λυδία Αγγελοπούλου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Λυδία Ζερβάνου, Διονύσης Τσαντίνης, Γιάννης Φίλιας, Δημήτρης Ναλμπάντης και Κωστής Μαυρογένης.
Στις 7, 8, 15, 16, 17, 21, 22, 23 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 18 και 25 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ.

 

Η γοητεία της βραζιλιάνικης μουσικής




Δύο διαφορετικές πλευρές της βραζιλιάνικης μουσικής σε μία βραδιά. Η κλασική εκδοχή της μέσα από ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας αλλά και η άλλη εκδοχή της μέσα από μια γεμάτη συναίσθημα λαϊκή αστική μουσική του 19ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος ο Νίκος Ζάρκος, ένας νεαρός κιθαριστής με πλούσια δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα, παρουσιάζει συνθέσεις διάσημων βραζιλιάνων συνθετών, παλαιότερων αλλά και σύγχρονων, όπως οι Villa Lobos, Egberto Gismonti, Paulo Bellinati, Radamés Gnattali, Edino Krieger, Sergio Assad.
Μετά το ρεσιτάλ του Νίκου Ζάρκου, στη σκηνή ανεβαίνει το συγκρότημα De sol à sol που σημαίνει κυριολεκτικά «από ήλιο σε ήλιο» και μεταφορικά «ασταμάτητα». Από αυτό τον ισπανικό ιδιωματισμό εμπνεύστηκαν το όνομα του συγκροτήματός τους οι μουσικοί Βασίλης Γιασλακιώτης (σούρντο), Ericsson Lapa (παντέιρο), Πάρις Περυσινάκης (μαντολίνο), Λευτέρης Χαβουτσάς (κιθάρα) και Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο). Το μουσικό στίγμα των De sol à sol συνδυάζει τη βραζιλιάνικη μουσική με αναφορές σε ήχους του προηγούμενου αιώνα, όπως το choro ή chorinho, με μελωδίες που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο.
Tο choro (μικρό κλάμα, μικρός θρήνος) γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ακριβώς όπως το τάνγκο στην Αργεντινή, η αμπανέρα στην Κούβα και το ράγκταϊμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, προέκυψε από τις επιρροές μουσικών στιλ και ρυθμών που προέρχονται από την Ευρώπη και την Αφρική. To πρόγραμμα της βραδιάς συμπληρώνουν μουσικές από αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες.
Η βραδιά εντάσσεται στον κύκλο Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα.
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 7 ευρώ.

 

Τα μυστικά του ελαφρού τραγουδιού




Ο Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, παλιοί φίλοι και συνεργάτες, σας προσκαλούν σε μια βραδιά με μουσικές και τραγούδια που θα σας μυήσουν στα μυστικά του ελαφρού τραγουδιού. Τραγούδια πολύ γνωστά και αγαπητά απ’ όλη την γκάμα του παλιού ελληνικού τραγουδιού (Γιαννίδης, Χιώτης, Αττίκ, Σουγιούλ), ερμηνευμένα και παιγμένα σαν σε μια «τρίτη εκτέλεση».
Οι δύο δημιουργοί φωτίζουν την αθέατη πλευρά των τραγουδιών, αυτήν που, ίσως, δεν υποψιαζόμαστε: του ρομαντισμού και, ταυτόχρονα, του ρεαλισμού που τα συντηρούν ζωντανά μέχρι τις μέρες μας. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός, τραγουδιστής και εικαστικός με πολύπλευρη παρουσία στις τέχνες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, τόσο στο θέατρο πρόζας όσο και στο μουσικό θέατρο. Το ρεπερτόριό του ως τραγουδιστή περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια από την ελληνική οπερέτα και το ελαφρό τραγούδι.
Την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 9μμ, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Λεωνίδας Καβάκος - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών




Οι τέσσερις - κορυφαίες στον προγραμματισμό της ΚΟΑ - συναυλίες υπό τον Λεωνίδα Καβάκο «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά», μία σύμπραξη που έχει θεμελιωθεί στη βάση ενός κοινού συστήματος αξιών, ταξιδεύουν σε διαφορετικές πόλεις, ώσπου να παρασύρουν στο ρυθμό τους όλη την Ελλάδα. Πέρυσι ξεκίνησαν από την περιφέρεια αλλά φέτος το ταξίδι ξεκινά αντίστροφα για να ολοκληρωθεί στα Γιάννενα, τη Βέροια και τα Τρίκαλα.
Το πρόγραμμα σε Αθήνα και περιφέρεια διαφοροποιείται στο δεύτερο μέρος. Ξεκινώντας από το κατά γενική ομολογία πιο δημοφιλές Κοντσέρτο για βιολί του Μότσαρτ, το ευρηματικό και πολύχρωμο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.3 σε σολ μείζονα, Κ.216 και συνεχίζοντας με τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ.31 σε ρε μείζονα «του Παρισιού», K. 297 - έργο ταυτόσημο με τη μετάβαση του Μότσαρτ στην ωριμότητα. Η συναυλία της Αθήνας ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Πρώτη Συμφωνία του Μπραμς, δημιουργία - σταθμό στην πορεία του προς την καταξίωση που έχει χαρακτηριστεί ως «η Δέκατη του Μπετόβεν». Ενώ οι συναυλίες σε Γιάννενα, Βέροια και Τρίκαλα κλείνουν με την πανηγυρικού χαρακτήρα Έβδομη του Μπετόβεν.
Για μια ακόμα φορά ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει αφιλοκερδώς, παραχωρώντας την αμοιβή του υπέρ των μεγάλων αναγκών της Ορχήστρας, με τα έσοδα των συναυλιών να δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς συγκινώντας τους πολλούς φίλους της λόγιας μουσικής σε όλη τη χώρα.
Οι συναυλίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την πολύτιμη στήριξη των – αναφερόμενων κατά πόλη: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας, Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων, Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Eνότητα Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.
Στην Αθήνα, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 45 έως 12 ευρώ και 7ευρώ (εκπτωτικό). Στις 7.45μμ:Eισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.
Στα Γιάννενα: την Τετάρτη 13 Μαρτίου, 8.30μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών - αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας». Τιμή εισιτηρίων: από 10 ευρώ.
Στη Βέροια: την Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 9μμ, στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας. Τιμές εισιτηρίων: 25ευρώ.
Στα Τρίκαλα: την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων. Τιμή εισιτηρίων: 25 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet