Μια αξιέπαινη δράση με τη σύμπραξη του Καναλιού της ΒουλήςΜια… φανταστική ιδέα υλοποιεί εδώ και τρεις μήνες το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής. Πρόκειται για την πρωτοβουλία με το όνομα «Εθνικό Θέατρο απευθείας σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής», που αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο δυνατό τεχνολογικό τρόπο αλλά και κάθε πιθανή συνέργεια, φέρνει σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου τους πολίτες, ακόμη και στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας.

«Το μότο του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή χρονιά, είναι «Φαντάσου»», είχε επισημάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, κατά την υπογραφή του σχετικού συμφώνου συνεργασίας, στη 1 Νοεμβρίου 2018. «Όταν λες «φαντάσου« είναι σαν να προκαλείς το κοινό να φανταστεί τις πιο τρελές ιδέες να γίνονται πραγματικότητα. Έτσι μια τρελή ιδέα αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πραγματικότητα και επιτρέπει στο Εθνικό Θέατρο να δημιουργεί δεσμούς με το κοινό του, όσο μακριά και αν βρίσκεται» κατέληξε ο Σ. Λιβαθινός. «Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά η πιλοτική αυτή δράση θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, από τους Παξούς μέχρι το Καστελόριζο, ώστε όλοι οι κάτοικοι να μπορέσουν να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις μας». Παράλληλα, οι παραστάσεις που θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το Εθνικό θα καταγράφονται ώστε να μπορούν μετά από μερικά χρόνια να προβληθούν από το Κανάλι της Βουλής. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας δρομολογείται από το Κανάλι της Βουλής μια σειρά 16 ωριαίων επεισοδίων για την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

Για πρώτη φορά θέατρο

Η δράση υλοποιείται ήδη από τη 1 Δεκεμβρίου 2018, σε χώρους που επιλέγουν οι κατά τόπους Δήμοι, όπου σε απευθείας σύνδεση και με ελεύθερη είσοδο αναμεταδίδονται συγκεκριμένες παραστάσεις του Εθνικού, γεγονός που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος προγράμματος του Καναλιού της Βουλής, Κώστας Δήμος. «Υπήρχαν πολλά προβλήματα, όπως πνευματικών δικαιωμάτων, τα οποία τα ξεπεράσαμε γιατί θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Ενώ γίνεται προσπάθεια η δράση να υλοποιηθεί και σε σχολεία των φυλακών.»
Ήδη έχουν προβληθεί οι παραστάσεις «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, στην Αμοργό, στο Διδυμότειχο, στην Ικαρία, στη Λέρο, στη Λευκάδα, στην Ορεστιάδα και στη Χίο, με παρόντες 1.100 θεατές! Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 προβλήθηκε το έργο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στην Αμοργό, στους Παξούς, στην Ορεστιάδα, στους Φούρνους, στην Ικαρία -σε τρεις δημοτικές ενότητες, στα χωριά Άγιο Κήρυκο, Μάραθο και Άγιο Δημήτριο στις Ράχες. Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση των παιδιών, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό παρακολούθησε για πρώτη φορά θεατρική παράσταση.
Όπως έγραψε, με πολλή συγκίνηση, η δασκάλα Θεατρικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Φούρνων, Κατερίνα Τσιλικά: «Με το που ξεκίνησε η παράσταση, το θέαμα συνεπήρε μικρούς και μεγάλους σε τέτοιο βαθμό που ούτε οι δυο διακοπές λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών δεν πτόησαν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, που παρέμεινε για να το απολαύσει μέχρι τέλους. […] Ανυπομονούμε για την επόμενη σύνδεσή μας...»

Έπεται συνέχεια

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, προβλήθηκε το έργο των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον «Τίμων ο Αθηναίος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού και, χθες, 2 Μαρτίου το μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη «Απλή Μετάβαση». Ακολουθούν στις 16/03 η παράσταση του Μικρού Εθνικού «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» του Μαρκ Τουέιν, σε διασκευή της Τζέμα Κένεντι και σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, στις 30/03 ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στις 13/04 οι «Μικρές Ιστορίες για Αγρίους», στις 11/05 «Ο άνθρωπος που γελά», μια σύνθεση πάνω σε ιστορίες του Μπερνάρ Φριό από το Μικρό Εθνικό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου, και στις 30/05 η παράσταση «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.
Πάντα τέτοια ελπίζουμε!

Ζ.Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet