Η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που εκφράστηκε με διάφορους τρόπους από στελέχη της, ότι προσδοκά τη σύναψη συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της επόμενης Παρασκευής την 24η Απριλίου, μπορεί να μη δρομολόγησε και την άμεση σύναψή της, όμως ξαναέφερε στο προσκήνιο το ελληνικό πρόβλημα με θετικότερους όρους. Μάλιστα τέθηκε στο διεθνές προσκήνιο όπως όλοι είδαμε στους δέκτες μας την Παρασκευή, παρά τις διαστρεβλωτικές παρεμβάσεις των ελλήνων τηλεπαρουσιαστών, να συμβαίνει στην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη.
Η προειδοποίηση- ενημέρωση ότι εφόσον δεν θα ξαναρχίσει η απαιτούμενη ροή ρευστότητας, τότε η κυβέρνηση θα κρίνει και θα αναγκαστεί να επιλέξει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πληρώσει, δεν πέρασε απαρατήρητη. Έγινε κατανοητό ότι αυτό είναι μια άκρως μη επιθυμητή κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση στην οποία, όμως, ωθείται η χώρα από τους εταίρους - δανειστές. Μάλιστα, χωρίς σοβαρή αιτία, αν στόχος πράγματι είναι η υπέρβαση της κρίσης και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πολιτικοποίηση της διαφοράς

Όμως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, είναι καθαρά πολιτικό, ιδεολογικό και απ’ αυτό απορρέει και η διαφωνία. Το τόνισε αυτό ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του στο Reuters με απόλυτη καθαρότητα: «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων, στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές τού Ιανουαρίου». Και με την ευκαιρία δεν έκρυψε, παρ’ όλα αυτά, τη αισιοδοξία του: «Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει».
Οι τελευταίες ζυμώσεις μετέφεραν τις ημερομηνίες για πιθανή συμφωνία πέραν της 24ης Απριλίου. Οι συνεδριάσεις χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή του Brussell Group στο Παρίσι σχεδιάζεται, με επίμονη προσπάθεια και νέες προτάσεις, να είναι καρποφόρες. Εάν αυτό συμβεί, γίνει δηλαδή ουσιαστικό βήμα προσέγγισης, τότε το ότι δεν θα κλείσει η τελική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας στις 24 Απριλίου, δεν θα είναι κάτι καθοριστικό. Υπάρχει και η διαδικασία του έκτακτου Γιούρογκρουπ, έως το τέλος Απριλίου, για μια συμφωνία που οπωσδήποτε πρέπει να έχει τελειώσει πριν το επόμενο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου. Μια μέρα, δηλαδή, πριν μια νέα μεγάλη δανειακή υποχρέωση της χώρας.

Επιστροφή στο διεθνές προσκήνιο

Τα κανάλια –όχι όλα στον ίδιο βαθμό είναι αλήθεια– την Παρασκευή το βράδυ κινδυνολογούσαν με βάση δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ. Κατ’ αρχάς, έκανε δύο δηλώσεις που μαζί συνιστούν τον μπούσουλα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς. Η πρώτη, ήταν σε συνέντευξή του στην «Huffngton Post», όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν οι δανειστές αρνηθούν συμφωνία. Είπε τα εξής: «Η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μάς πουν «δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία», αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».
Πρόκειται για μια επιστημονικά άρτια προσέγγιση και τίποτε άλλο. Δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά αυτό, παρατήρησε, «δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε». «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».
Η δεύτερη ήταν απόσπασμα από την ομιλία του στο Brookings στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχθεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων, που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκοσμίων εταίρων». Εξέφρασε δε την ανάγκη να επιτύχει η διαπραγμάτευση, αλλά και την εκτίμηση ότι οι διαφορές ανάμεσα «σε εμάς και τους εταίρους είναι μεγάλες».
Οι δηλώσεις των Αμερικανών επισήμων, όπως και της κ. Λαγκάρντ, με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ των κ. Βαρουφάκη, Σόιμπλε, Ντράγκι και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν δύο όψεις. Με σαφήνεια αντέκρουσαν τη φιλολογία και πολύ περισσότερο την προετοιμασία κλίματος για ένα Grexit. Ο κ. Σόιμπλε ήταν ο τελευταίος επίσημος που τα επανέφερε με έναν ορισμένο τρόπο, ως επιλογή της… Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως, καλούσαν και τις δύο πλευρές να επισπεύσουν τις τεχνικές εργασίες –βλέποντας κυρίως προς την ελληνική -και να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία.

Έκκληση και στις δύο πλευρές

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση προς την Αθήνα και τους θεσμούς να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει η «τεχνική δουλειά» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση. Κάλεσε, παράλληλα, την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και να ηγηθεί της προσπάθειας για την κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σημείωσε, όμως, πως και οι θεσμοί πρέπει να είναι λογικοί στη συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές.
«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ.
Στον ο κ. Σόιμπλε, όμως, απάντησε για άλλη μια φορά ο κ. Μοσκοβισί: «Όσο για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδα από το ευρώ, ο Μοσκοβισί ήταν κατηγορηματικός: «Αν η ακεραιότητα δεν διατηρηθεί, σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι πλέον ενιαίο νόμισμα. Είναι απλώς ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών και άρα είναι πιο αδύναμο από πριν, και θέλουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης», υπογράμμισε, και εξήγησε: «Η Grexit θα ήταν κακή για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, κακή για τους Έλληνες, κακή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, φυσικά και θα ήταν κακή. Ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος θα μπ��ρούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά θα ήταν κακή. Ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αλλά θα ήταν κακό. Επομένως, το σύνθημα μας είναι, όχι σε Grexit”.
Στο Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου, όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά ο έλληνας υπουργός δεν θα βρεθεί μπροστά σε ένα ενιαίο μπλοκ, που θα έχει μάλιστα ηγέτη τον κ. Σόιμπλε. Έως που, όμως, αυτό μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί μια συμφέρουσα συμφωνία για την Ελλάδα είναι ακόμη άγνωστο.


Π. Κλαυδιανός


Οι επειγόμενοι έχουν άποψη: τη μνημονιακή

Το Ποτάμι, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, τα «Νέα», το «Βήμα», η «Καθημερινή» και πάρα πολλοί άλλοι εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αργοπορεί και κωλυσιεργεί και δεν υπογράφει τη συμφωνία με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η χώρα. Ο κ. Θεοδωράκης, μάλιστα, προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τι ζητούν οι δανειστές και «πιέζει» τον πρωθυπουργό, ο οποίος «οφείλει», όπως είπε, «να βγει μετά τόσον καιρό και να μας πει τι ζητάνε». Η κ. Μπακογιάννη αφού μας είπε ότι «πάμε κατ’ ευθείαν στα βράχια» σχολίασε πολύ «έξυπνα» ότι «δεν έχουν κάνει όλοι διεθνή συνωμοσία κατά της Ελλάδας».
Το τι ζητούν οι δανειστές ήταν από την αρχή, βεβαίως, γνωστό σε όλους και πρώτα απ’ όλα στην πρώην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ως κι αυτή δίσταζε και δεν τα δέχτηκε, ενόψει των επικείμενων εκλογών. Τα είπε στο Ρόιτερς και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις την Πέμπτη, εξάλλου, για να ξέρει και το Ποτάμι την πραγματικότητα. Είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση του ΦΠΑ. Καλούν την κυβέρνηση, λοιπόν, αυτοί να δεχθεί όλα αυτά για να κλείσει η συμφωνία; Αυτό οφείλουν να το πουν ανοιχτά στο λαό. Όχι υπεκφυγές.
Προφανώς και δεν θα το πουν ποτέ αυτό και θα συνεχίζουν μέσα στην ομίχλη την κινδυνολογία τους. Όμως, κάνουν σφάλμα αν νομίζουν ότι ο κόσμος – και ο δικός τους, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις– δεν καταλαβαίνει ποια είναι η δική τους θέση. Ότι συμπίπτουν, δηλαδή, με τους δανειστές, με τους μνημονιακούς, ακόμη και με τους ακραίους όπως ο κ. Σόιμπλε. Τους προσέφερε μάλιστα και την πλατφόρμα για να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η νέα κυβέρνηση έπληξε την τάση βελτίωσης στην οικονομία της Ελλάδας» δήλωσε μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Ατυχώς, για τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών κάνει διαφορετική προσέγγιση. Όλα αυτά τα λέει εκβιασμό και είναι πλήρως ενήμερη για τη μεγάλη βλάβη, που πράγματι προκαλείται στην οικονομία. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο στόχος των δανειστών για να μας αναγκάσουν να υποταχθούμε.

Π. Κ.Η μείζων “γκάφα” του κ. Σόιμπλε


Η πολυλογία του κ. Σόιμπλε κάνει πια κακό ευρύτερα στην ΕΕ. Μιλώντας στη σύνοδο του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη Γαλλία με τον πιο άξεστο αντιδημοκρατικό τρόπο: «Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος εξανάγκαζε το Κοινοβούλιό (της), όμως αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία», είπε ο Γερμανός υπουργός σε ομιλία του που αφορούσε τις «πολύ επιτυχημένες» –όπως τις χαρακτήρισε– μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικας. Όπως ήταν επόμενο, η απάντηση ήταν σκληρή και άμεση. «Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν», απάντησε ο Σαπέν σήμερα, θέλοντας όπως είπε να απαντήσει «φιλικά» στον ομόλογό του. «Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη συνέχισε. «Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.  Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό». Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας μας».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet