Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία αριστερού και προοδευτικού μετώπου στις επικείμενες ευρωεκλογές για την ανάσχεση του ακροδεξιού κινδύνου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε την απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, μιας ευρύτατης συμπαράταξης, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, κόμματα, συλλογικότητες, αλλά και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο τον προοδευτικό, προκειμένου να αποτραπεί, ενόψει των επόμενων, κρίσιμων, ευρωπαϊκών εκλογών σε τρεις μήνες από σήμερα, να αποτραπεί η άνοδος, η επέλαση στην Ευρώπη, της ακροδεξιάς, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στις κοινωνίες μας, στη δημοκρατία μας, στην ίδια την Ευρώπη, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κυρίαρχες σήμερα νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και οι επιπτώσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Π.Γ.
Αν και η Κεντρική Επιτροπή θα εστιάσει τη συζήτηση στις ευρωκλογές, δεν είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν συγκεκριμένα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο από τώρα. Ειδική επιτροπή, πάντως, έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από την Παρασκευή για την κατάρτισή του με ονόματα τόσο μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και από το χώρο των αριστερών κινημάτων και της οικολογίας, σηματοδοτώντας στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας μετώπου.
Εκτιμάται δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε διαπίστωση της ικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει πολιτικές δυνάμεις, και πέραν των ευρωεκλογών, βάσει μιας σειράς μέτρων που υλοποίησε η κυβέρνηση (όπως Συμφωνία των Πρεσπών, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου κτλ), αλλά και αυτών που προτίθεται να λάβει. Ενδεικτικά, το σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει ως βασικούς στόχους του κόμματος, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πεδίο συγκλίσεων για συμμαχίες στο εσωτερικό, την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη δημοκρατική θωράκιση των θεσμών, την προσήλωση σε μια φιλοειρηνική εξωτερική πολιτική, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες κ.α. Πιθανά επίσης να αναφερθεί και στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβρη. Σενάριο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε σχέση με αυτό που θέλει πενταπλές κάλπες τον Μάιο, παρά την προετοιμασία του υπουργείου Εσωτερικών και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Αρνητικές τοποθετήσεις

Παρόλα αυτά, οι πρώτες αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι στην πρόσκληση για δημιουργία μετώπου, ήταν αρνητικές. Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «οι προσκλήσεις του κ. Τσίπρα μέσα στην απόγνωσή του είναι εκ του πονηρού. Είναι ο ίδιος εκφραστής της συντήρησης και του λαϊκισμού στη χώρα μας και τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησής του, το αποδεικνύουν. Κυβέρνηση που στηρίζεται σε ακροδεξιούς». Ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος έφθασε σε σημείο να μιλήσει για ζητούμενη «ταπείνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά στρατηγική ήττα» στο News24/7, κάνοντας φανερό για ακόμη μια φορά πως το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα συμμαχιών βλέπει μόνο τη Νέα Δημοκρατία ως ικανό συνομιλητή.
Σε σαφώς πιο ήπιους τόνους ήταν η αρνητική απάντηση του Σταύρου Θεωδοράκη, σημειώνοντας πως «εμάς μας ενδιαφέρει μια μεγαλύτερη μάχη και αυτή η μάχη περιλαμβάνει και τους λαϊκιστές. Δεν έχουμε μέτωπο με τους λαϊκιστές εναντίον των συντηρητικών. Είμαστε απέναντι και στους συντηρητικούς και στους λαϊκιστές. Είμαστε ευρωπαϊστές. Και το έχω ξαναπεί. Η ψήφιση, η τολμηρή απόφαση να στηρίξουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συγχωροχάρτι για τα λάθη και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αυτόνομο δρόμο μας, λέγοντας στους πολίτες την αλήθεια και γι’ αυτόν που κυβερνάει και γι’ αυτόν που θέλει να έρθει. Δεν θα επιστρέψουμε ως χώρα στους υπουργούς του παρελθόντος, αλλά θα πολεμήσουμε και αυτήν την κυβέρνηση που είναι αναποτελεσματική και διαλυτική».

Θετικά διακείμενοι

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άτομα και δυνάμεις και από τους δύο χώρους (παραμένοντα ή αποχωρήσαντα) που θα έβλεπαν θετικά τη στήριξη ενός μετώπου με την αριστερά ενόψει των ευρωεκλογών, και όχι μόνο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για παράδειγμα, ανέφερε σε άρθρο του στα «Νέα» πως «ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απολύτως αναγκαίος σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν. Και αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις».
Αντίστοιχη στάση φαίνεται να έχει και η νεοσύστατη πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα», όπου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα τόνισε πως «σε μια Ευρώπη που διολισθαίνει σε φιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και η ακροδεξιά ρητορική διεκδικεί ολοένα και περισσότερο χώρο, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη φαντάζει μονόδρομος». Σημειώνεται ότι ο κατάλογος υπογραφών στήριξης της πρωτοβουλίας, που παρουσιάστηκε, περιελάμβανε αρκετά νέα ονόματα απ’ όσο μέχρι τώρα είχαν δημοσιευτεί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,ο καθηγητής Κωστής Βαΐτσος, κ.α.

Ο διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητούμενο παραμένει, όμως, ποια μορφή θα έχει το αριστερό-προοδευτικό μέτωπο. Ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε σε ομιλία του στην εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι από κοινού» πως δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κομματικό μόρφωμα, αλλά αντίθετα, ότι η δύναμη αυτής της προσπάθειας θα είναι η πολυμορφία της.
Με αυτόν τον τρόπο απαντάται και ο τυχόν κίνδυνος σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από μία συμμαχία με φορείς εκτός της αριστεράς (βλ. τη σχετική απάντηση και του Γιάννη Δραγασάκη στις σελ. 6, 7). «Στόχος είναι να πάμε σε μια συμπαράταξη με το χώρο της κεντροαριστεράς ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, όχι να την αντικαταστήσουμε. Με ένα αριστερό πρόγραμμα και αριστερές ιδέες να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας, χωρίς ηγεμονισμούς όμως», εξηγεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Εποχή».
Αντίστοιχα, και ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» πως «δεν υπάρχει κίνδυνος “ΠΑΣΟΚοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ … είναι άλλες οι ιστορικές του αναφορές και η διαδρομή του, άλλη η σύνθεση. Ο κόσμος του είναι διαμορφωμένος στο πεζοδρόμιο, στα κινήματα … Βεβαίως, έχουμε διδαχθεί από την τετραετή διακυβέρνηση, έχουμε μάθει -και το λέω θετικά- σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Αλλά ούτε στιγμή δεν έχουμε απεμπολήσει τον ριζοσπαστισμό και την κινηματική διάθεση. (...) Ασφαλώς υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που στο παρελθόν είχαν τοποθετήσεις διαφορετικές από εμάς. Γι’ αυτό δεν μιλάμε για αφομοίωση αυτών στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπαμε “ανοίγουμε τις πόρτες να μπει αυτός ο κόσμος στο ΣΥΡΙΖΑ”, δεν ζητάμε να γίνουν μέλη».

Τζ. A.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet