Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί, ήδη από το 1977, από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Είναι μια μέρα διεκδίκησης, ορατότητας και αναγνώρισης των αγώνων που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά.
Έχει καθιερωθεί να λέγεται ως «παγκόσμια μέρα της γυναίκας», αφήνοντας πίσω αυτό το «για τα δικαιώματα», που περιλαμβάνει αγώνες δεκαετιών και δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ισότητα των φύλων. Όμως, ακόμα έχουν πολλά να κερδηθούν και να αναγνωριστούν. Πρώτα και κύρια το δικαίωμα στη ζωή. Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες, ενώ η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις ευρωπαίες γυναίκες η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου. Το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίηση #me too, τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν την αυτοδιάθεση του σώματός τους, αλλά και το δικαίωμά τους να πουν όχι.
Και ύστερα, είναι οι έμφυλες διακρίσεις, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κάθε στιγμή της ζωής τους· στην οικογένεια, στο σχολείο, στη δουλειά, στη διασκέδαση, στο δρόμο, παντού. Η 8η Μάρτη ξεκίνησε ως μέρα απεργίας. Ήταν μια μέρα εξέγερσης για τις γυναίκες στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, το 1857. Έκαναν την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας, ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής. Η απεργιακή συγκέντρωση τότε πνίγηκε στο αίμα, αλλά κατάφεραν την ικανοποίηση αιτημάτων τους, όπως η μείωση του ωραρίου από τις 16 ώρες ημερησίως, στις 10.
Περίπου 160 χρόνια αργότερα, η μέρα μνήμης και διεκδίκησης έγινε και πάλι μέρα απεργίας. Το 2016, ξεκίνησε η Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων. Πέρυσι συμμετείχαν στην απεργία επίσημα 40 χώρες, ενώ στην Ισπανία έγινε η ιστορικότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή 5,3 εκατ. γυναικών. Φέτος, θα συμμετέχει και η Ελλάδα στην απεργία, με τις φεμινιστικές οργανώσεις, αλλά και τις φεμινίστριες συνδικαλίστριες, να έχουν καταφέρει να καταγράφεται μεγάλη συμμετοχή. Κεντρικό σύνθημα της απεργίας είναι «απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά» και το κάλεσμα του Ελληνικού Δικτύου για τη Φεμινιστική Απεργία και της ΑΔΕΔΥ είναι στη 1.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί, γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet