Η ιστορία του τζαμαϊκανού Λούθερ Μπλίσετ, που έδωσε το όνομά του σε μια απίθανη ιταλική συσπείρωση. Από το 1975 μέχρι το 1983, ο τζαμαϊκανός Λούθερ Μπλίσετ ακολούθησε την Γουότφορντ από τη 4η ως την 1η κατηγορία. Τη σεζόν 1982-83 βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 27 γκολ, μπροστά από τον Γκάρι Λίνεκερ. Εκείνη τη χρονιά η Γουότφορντ έκανε εξαιρετική χρονιά και βγήκε 2η, πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ. Εκείνο το καλοκαίρι, η Μίλαν αποφασίζει να δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό και να τον αγοράσει. Ο αστικός μύθος θέλει τη Μίλαν να θέλει τον Τζον Μπαρνς, αλλά οι σκάουτερ μπέρδεψαν τους παίκτες και ο Μπλίσετ μετακόμισε στο Μιλάνο.
Η μεταγραφή που δεν απέδωσεΟ Μπλίσετ πήγε με ανεβασμένη την ψυχολογία ως πρώτος σκόρερ και φτάνοντας στην Ιταλία έκανε δηλώσεις γεμάτος σιγουριά. «Ο Πλατινί σκόραρε πέρσι 18 γκολ; Εγώ θα βάλω περισσότερα, θα γίνω το είδωλο των πιτσιρικάδων» δήλωσε στον ιταλικό Τύπο και η έγκυρη Γκατζέτα τον παρουσιάζει ως τη μεταγραφή του καλοκαιριού, βάζοντάς τον πάνω ακόμα και από τον μεγάλο βραζιλιάνο («λευκό» Πελέ τον αποκαλούσαν) Ζίκο που πήγε στην Ουντινέζε. Ο Μπλίσετ στα φιλικά του καλοκαιριού σκοράρει συνέχεια και οι Μιλάνεζοι τρίβουν τα χέρια τους. Όμως οι επίσημες εμφανίσεις είναι μια τραγωδία. Ο Μπλίσετ σκοράρει ελάχιστα, ενώ χάνει μεγάλες ευκαιρίες, ένα πέναλτι που έστειλε στα… πουλιά, ενώ στο ντέρμπι με την Ίντερ αδυνατεί να σκοράρει σε κενή εστία, με τον Τζένγκα εξουδετερωμένο. Απολογισμός; Μόλις 5 γκολ σε 30 αγώνες. Η Μίλαν τερματίζει τελικά όγδοη.
Παρόμοια ήταν η πορεία του και στην εθνική Αγγλίας. Στην πρώτη του εμφάνιση με τα «λιοντάρια» πετυχαίνει χατ τρικ κόντρα στο Λουξεμβούργο. Ήταν και τα μόνα γκολ καθώς στις υπόλοιπες 13 εμφανίσεις του με την Αγγλία δεν ξανασκοράρει. Ο Μπλίσετ το επόμενο καλοκαίρι γύρισε με συνοπτικές διαδικασίες στη Γουότφορντ για τα μισά χρήματα και συνέχισε εκεί την καριέρα του. Η κληρονομιά του έμεινε όμως ανεξίτηλη στην Ιταλία. Όμως το όνομα του Λούθερ Μπλίσετ έμελλε να μείνει στην… ιστορία για μη ποδοσφαιρικούς λόγους.
Οι φάρσες των «Λούθερ Μπλίσετ»Έντεκα χρόνια μετά από το αποτυχημένο πέρασμα του Μπλίσετ από την Ιταλία εμφανίζεται στην Μπολόνια το Luther Blissett Project. Μια κολεκτίβα αναρχικών και το όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται σε διάφορες φάρσες. Φάρσες που ξεγέλασαν από εφημερίδες μέχρι κανάλια. Εκδίδουν «Το Q», ένα ιδιαίτερο ιστορικό θρίλερ για τη ζωή και τη δράση των Αναβαπτιστών, μια ριζοσπαστικής θρησκευτικής κομμούνας του 16ου αιώνα που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ο Εκκλησιαστής», (εκδόσεις Τραυλός, μτφ. Χρύσα Κακατσάκη ). «Σε μια εποχή ρημαγμένη από τους θρησκευτικούς πολέμους, ένας φοιτητής θεολογίας επιλέγει το στρατόπεδο των αιρετικών και των απόκληρων. Απέναντί του ένας κυνηγός αιρετικών και ανάμεσά τους, σαν σκακιέρα, μια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ευρώπης. Ένα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσεως, όπου όλα επιτρέπονται στο κυνήγι μιας νίκης που το νόημά της παραμένει μυστηριώδες ως το τέλος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)».
Οι «Λούθερ Μπλίσετ» άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη. «Μαϊμού» εξαφανίσεις καλλιτεχνών (που δεν υπήρχαν) σε τηλεοπτικές εκπομπές τύπου Νικολούλη, ρέιβ πάρτι σε τραμ με την αστυνομία να συλλαμβάνει τα άτομα και όλα να δηλώνουν όνομα Λούθερ Μπλίσετ, αιφνίδιοι θάνατοι φανταστικών προσώπων. Μεγάλη… επιτυχία ήταν η εξαφάνιση του (ανύπαρκτου) βρετανού καλλιτέχνη Harry Kipper στα ιταλογιουγκοσλαβικά σύνορα, που ξεσήκωσε την αντίστοιχη Χαρδαβελλονικολούλεια εκπομπή, καθώς και η υπόθεση Darko Maver, ενός (ανύπαρκτου πάλι) προκλητικού σέρβου γλύπτη και περφόμερ που βρέθηκε σκοτωμένος στο κελί του εξαιτίας βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση του Μάβερ (που υποτίθεται ότι σόκαρε με τις περφόμανς διαμελισμένων σωμάτων) στην παγίδα έπεσαν και αρκετοί έγκριτοι κριτικοί τέχνης, γκαλερίστες και εικαστικοί που παρουσίαζαν το έργο του επικαλούμενοι, μάλιστα, και στενή γνωριμία με τον αδικοχαμένο καλλιτέχνη.
Παράλληλα ο πραγματικός Μπλίσετ συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο με την Γουότφορντ και μικρότερες ομάδες μέχρι το 2002. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με τον ποδοσφαιρικό σχολιασμό, αλλά και την αυτοκίνηση, καθώς έκανε μαζί με τον Μπαρνς και τον Λες Φέρντιναντ μια σχολή αγωνιστικής οδήγησης για νεαρούς από την Καραϊβική. Αργότερα ασχολήθηκε κι ο ίδιος με αγώνες οδήγησης και μάλιστα συμμετείχε το 2011 στο Silvestone Classic, όπου ανάμεσα σε άλλες διασημότητες τράκαρε λίγο μετά την εκκίνηση και έκανε αρκετές σβούρες. Ευτυχώς βγήκε σώος.
Ο τζαμαϊκανός ποδοσφαιριστής δεν ενοχλήθηκε ποτέ που το όνομά του πήρε πλέον άλλη σημασία, άρχισε να μοιράζεται από εδώ και από εκεί. Οι «Λούθερ Μπλίσετ» διαλύθηκαν τον Δεκέμβριο του 1999, μετά από ένα συμβολικό seppuku (παραδοσιακό γιαπωνέζικο χαρακίρι) αποκαλύπτοντας με ντοκουμέντα τις φάρσες της κολλεκτίβας. Τον Γενάρη του 2000 κάποια από τα μέλη τους μετονομάστηκαν σε Wu Ming («ανώνυμοι» ή «πέντε ονόματα» στα κινέζικα) συνεχίζοντας μέσω ενός νέου συγγραφικού αντάρτικου. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εξάρχεια τα βιβλία: «54», «Η στρατιά των υπνοβατών», «Μανιτουάνα», «Αλτάι».
Μάκης Διόγος