100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα ΠαπανδρέουΟ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ μετά την ήττα του κόμματός του από το ΠΑΣΟΚ, το 1981, και την αποχώρηση από την αρχηγία του Αβέρωφ. Ο Μητσοτάκης είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της αποστασίας Ιουλιανά 1965 με την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Γ. Παπανδρέου, με συνεργασία της ΚΥΠ της Αμερικάνικης Πρεσβείας, του παλατιού και οικονομικών παραγόντων –απαρχή των δεινών για την πατρίδα μας γύψος Παπαδόπουλου - εξορίες - φυλακές - βασανιστήρια - Νομική σφαγή Πολυτεχνείου - Χούντα Γκιζίκη - Ιωαννίδη- καταστροφή της Κύπρου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή έσπευσε να τον καταγγείλει ως εφιάλτη της πολιτικής. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της αρχηγίας, ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ζήτησε να διώξει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο «Εθνάρχης όλων των Ελλήνων» απάντησε: «Δεν μπορώ να τον διώξω αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον απομακρύνουμε». (Αρχεία Ιδρύματος Κων/νου Καραμανλή).
Πρωταρχικός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ ήταν το κύρος και η ηγετική και χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, που η παρουσία του έπαιζε καταλυτικό ρόλο στο λαό. Έπρεπε, λοιπόν, με αλλεπάλληλα κτυπήματα να πετύχουν την πολιτική φθορά και εξόντωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Παρά τα λάθη, την αθέτηση και καθυστέρηση υποσχέσεων, ο λαός φαινόταν ότι ήταν διατεθειμένος να περιμένει και να υπομένει γιατί ο Α. Παπανδρέου είχε το χάρισμα να κερδίζει το κοινό. Η φθορά του πρωθυπουργού έπρεπε, με καθημερινές δηλώσεις του Μητσοτάκη χωρίς κανένα φραγμό, να είναι το κλειδί για την ανατροπή του. Να περάσει το μήνυμα ότι η αποστασία του 1965 ήταν πατριωτική πράξη, κύριος υπεύθυνος ήταν ο Παπανδρέου και να εμφανισθεί ο αρχιαποστάτης Μητσοτάκης ως πατριώτης.
Η χώρα βρίσκεται διεθνώς σε απομόνωση. Κινδυνολογία, εσωτερική ασφάλεια, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, πτώχευση, μονοκομματικό κράτος, περιορισμός ελευθεριών, σπατάλη –πού θα βρείτε τα χρήματα για να κάνετε όσα εξαγγέλετε;. Αρχίζει η προσπάθεια να βρεθούν αποστάτες (Ασημάκης Φωτήλας - Διονύσης Μπουλούκος - Νικήτας Βενιζέλος). Ο Ανδρέας μέθυσος και αλκοολικός, ζωντάνεψε την εποχή του ζιβάγκο, έχει καλέσει ξένους ψυχιάτρους, έχει ψυχολογικά προβλήματα, ανεύθυνος, επιπόλαιος, κρυπτομανής, ψεύτης, επικίνδυνος, λαοπλάνος, δημαγωγός, κρυπτοκομμουνιστής, ανίκανος, τυχοδιώκτης, στρατολογημένος πράκτορας από Αμερικάνους.
Τα ίδια μέσα χρησιμοποίησε και η ΕΡΕ το 1963- 1965, όταν αρχηγός της Ένωσης Κέντρου ήταν ο Γ. Παπανδρέου, επένδυσε στο φόβο και τρόμο στον κομμουνιστικό κίνδυνο. Γελοίες πληροφορίες ότι η ΕΔΑ συγκεντρώνει όπλα, που ποτέ δεν βρέθηκαν, για να καταλάβει την εξουσία. Κομματοποιείται το κράτος, οι Λαμπράκισσες με τις μαύρες κάλτσες έχουν εισχωρήσει στο στράτευμα, στην οικονομία –αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις τον Παπανδρέου να στην πάρει. Οι χωροφύλακες φοβούνται και κλείνονται στα σπίτια τους. Η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Να φύγει η κυβέρνηση των Λαμπράκηδων. Το κύρος του κράτους έχει μηδενισθεί. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Λαμπράκη το 1963, βουλευτή της ΕΔΑ, υπό την ενθάρρυνση και κάλυψη του παρακράτους και την αντικομμουνιστική υστερία από το κράτος της Δεξιάς. Τρομοκρατία και βία στους οπαδούς της Αριστεράς (κόκκινοι) αλλά και της Ένωσης Κέντρου (κίτρινοι) με κλίμα μετεμφυλιακό, που έδειχνε ότι ο εμφύλιος δεν τελείωσε. Φωνές μέσα από τη Βουλή, από βουλευτές της ΕΡΕ «Έξω οι Βούλγαροι από την Ελλάδα». Ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει το Σχέδιο Περικλή που σκοπό είχε να μειώσει τα ποσοστά της ΕΔΑ αλλά και παράπλευρα και της Ένωσης Κέντρου με εκτεταμένη βία και νοθεία.
Επίλογος. Το 2015 μετά από σειρά νικηφόρων εκλογικών αναμετρήσεων: ευρωεκλογές - βουλευτικές - δημοψήφισμα - βουλευτικές σχηματίζει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Από την πρώτη ημέρα, η ΝΔ βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο ανατροπής, σε συνεργασία με μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οικονομικούς παράγοντες χρησιμοποιώντας ακόμα και τους θεσμούς με την νοοτροπία «Εμείς είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας». Στοχοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα - με κύρος και χαρισματική προσωπικότητα - με σκοπό την εξόντωση και εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική, την ίδια τακτική, το ίδιο υβρεολόγιο και την ίδια συνταγή της ΕΡΕ και της ΝΔ από το 1963: Ανίκανος - μικρός να κυβερνήσει. Πρωθυπουργός και να μην φοράει γραβάτα;, ψεύτης, τυχοδιώκτης, επικίνδυνος επενδύοντας στο φόβο και στον τρόμο. Να δείτε τι θα πάθετε εάν βγούμε, θα στήσουμε κρεμάλες, έκτακτα στρατοδικεία. Χούντα είναι θα περάσει, ξεθάβοντας ακόμα και τον χουντικό Σπαντιδάκη και τα τανκς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητάει εκλογές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, την Καθαρή Δευτέρα, στις 25 Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, της Παναγίας, την Πρωτομαγιά, το καλοκαίρι, την άνοιξη, το χειμώνα, την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουν καταφέρει τίποτε απ’ όλα αυτά. Αυτοί που διέλυσαν τη χώρα και κυβέρνησαν δεκαετίες οδηγώντας την πατρίδα μας στη χρεωκοπία.

Μανόλης Κυριάκης, οικονομολόγος, πρώην αντιδήμαρχος Ηρακλείου,
μέλος του Ρήγα Φεραίου Περιστερίου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet