Επιχειρείται νέα κατάληψη από ανεμογεννήτριες στο όρος Όχη, όπως καταγγέλλουν πολίτες και φορείς 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εγκατάσταση και ο σχεδιασμός αιολικών σταθμών στη Νότια Καρυστία ξεκίνησε από το 2000. Το υψηλό αιολικό δυναμικό και η γειτνίαση με την Αθήνα, όπου είναι και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης (ΚΥΤ), όπως και οι υψηλές επιδοτήσεις, έκαναν το τοπίο ελκυστικό για τις εταιρείες ΑΠΕ. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 250 ανεμογεννήτριες με άδεια λειτουργίας, εγκαθίστανται ραγδαία οι 329 που έχουν άδειες εγκατάστασης, και υπάρχουν ακόμη 76 με άδειες παραγωγής, οι οποίες θα εγκατασταθούν αργότερα. Να σημειωθεί, ότι το 37% του Δήμου Καρύστου και όλος ο ορεινός όγκος του όρους Όχη ανήκει στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Οι περισσότερες ανεμογεννήτριες από αυτές που εγκαθίστανται έχουν σχεδιαστεί μέσα και πολύ κοντά σε αυτήν την προστατευόμενη περιοχή, δηλαδή πάνω σε κορυφές της Όχης, και πολλές σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα, κατά παράβαση του Περιφερειακού Χωροταξικού που το απαγορεύει. Από το 2000, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) αγωνίζεται κατά της μετατροπής της περιοχής σε αιολική βιομηχανία. Γιατί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πέρα από την ισοπέδωση των κορυφογραμμών των βουνών, έχει και σύνοδα έργα, δηλαδή τη διάνοιξη νέων δρόμων πρόσβασης στις θέσεις εγκατάστασης, εναέρια δίκτυα πάνω σε πυλώνες, υποσταθμούς, εργοστάσια σκυροδέματος μέσα στο βουνό για τις ανάγκες των έργων, σπαστήρες, χώρους απόθεσης υλικών κ.ά.
Όλα αυτά θίγουν ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα της περιοχής Natura, υποβαθμίζοντας μη αναστρέψιμα το φυσικό περιβάλλον. Ο ΣΠΠΕΝΚ προσέφυγε στο ΣτΕ για τους οκτώ αιολικούς σταθμούς της εταιρείας ΕNEL. Τον Αύγουστο του 2017, το καλοκαιρινό τμήμα του ΣτΕ διέταξε προσωρινή διακοπή των εργασιών μέχρι την τελική απόφασή του επί της προσφυγής. Η τελική απόφαση του ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2018 δεν δικαίωσε το ΣΠΠΕΝΚ, με μια πρωτοφανή απόφαση, η οποία είχε σαν κύρια αιτιολογία τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα.

Σημαντικές παρεμβάσεις από φορείς και πολίτες

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά. Δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα από φορείς και πολίτες, με ποικίλες δράσεις: ενημερωτικές συγκεντρώσεις, συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές, καταγγελίες για παρανομίες των εταιρειών, και ακτιβιστική δράση, όπως η παρεμπόδιση ξεφορτώματος τμημάτων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου τον Μάιο του 2018. Ερωτήσεις στην Ευρωβουλή για το θέμα έχουν κάνει οι ευρωβουλευτές Μαριάς και Χουντής, και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Μετά τη δράση στο λιμάνι, πολίτες και φορείς δημιούργησαν το Αντιαιολικό Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ), γιατί η Επιτροπή Αγώνα είχε και άλλες δράσεις (ιδιοκτησιακό, δασικοί χάρτες), ώστε να συσπειρώσουν όλο τον κόσμο που ήταν αντίθετος στην άναρχη υπερσυσσώρευση αιολικών σταθμών στην περιοχή.
Σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει απογοήτευση, γιατί παρά τις συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. H περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις της, δίνει συνέχεια θετικές γνωμοδοτήσεις για τους ΑΣΠΗΕ (αιολικούς σταθμούς) στην Καρυστία.
Πάντως, οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που λαμβάνονται πριν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται να έχουν καμία σημασία για την τελική έγκριση. Να επισημάνουμε ότι η εταιρεία ΕΝΕL έχει αδειοδότηση από το ΥΠΕΝ με αρνητική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αλιβερίου για τα έργα της. Η δασάρχης Αγγελική Γκοτζαμάνη που έχει δώσει αυτήν την αρνητική γνωμοδότηση, τον Σεπτέμβριο του 2017 αντικαταστάθηκε από άλλον υπάλληλο.
Σήμερα το ΑΜΑΚ και ο ΣΠΠΕΝΚ συνεχίζουν τον αγώνα με παρενοχλήσεις, δηλαδή καταγγελίες για παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων από τις εταιρείες, και το αποτέλεσμα είναι ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, έγινε αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Δεν περιμένουμε θετικό πόρισμα, γιατί υπάρχει συμφωνία μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, περιφέρειας, Δήμου Καρύστου και ΥΠΕΝ, ώστε τίποτα να μην εμποδίσει την εγκατάσταση των αιολικών, ακόμη και με παραβίαση της νομιμότητας.
Για παράδειγμα, υπάρχουν δύο χώροι απόθεσης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης Καρύστου, 20 στρεμμάτων ο καθένας, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Ο χώρος απόθεσης στον Μπούρο Καρύστου βρίσκεται κοντά σε οικίες και μέσα σε τουριστική περιοχή. Έχουν γίνει ενέργειες από κατοίκους της περιοχής με τη βοήθεια του ΣΠΠΕΝΚ και θα ζητηθούν και ασφαλιστικά μέτρα. Σύντομα ετοιμάζεται να εισβάλει στη δημοτική ενότητα Καφηρέα άλλη μια μεγάλη εταιρεία με επτά ΑΣΠΗΕ. Ο κάθε αιολικός σταθμός της αποτελείται από επτά ανεμογεννήτριες, και θα καταλάβουν επτά κορυφές της Όχης με 49 ανεμογεννήτριες συνολικά. Εν όψει αυτής της νέας κατάληψης που επιχειρείται, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις και σε ενημέρωση του πληθυσμού.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ,
Βασιλική Βαρελά,
πολιτικός μηχανικός
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet