Στον Κολωνό, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, γυναίκες μέσα στην κρίση πήραν κυριολεκτικά(!) το νήμα της ζωής στα χέρια τους. Οι γειτονιές υποβαθμισμένες. Η ανεργία μαστίζει. Κι όπως πάντα σε περιόδους κρίσης, τα περισσότερα θύματα γυναίκες.
Εκεί στα δυτικά της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος, έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2018, ανέτειλε η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Εξέλιξις». Σκοπός της η ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Οι εταίροι όλοι δημότες του δήμου Αθηναίων και η μεγάλη πλειονότητα κάτοικοι της 4ης δημοτικής κοινότητας.
Βρήκαν το χώρο στην οδό Παλαμηδίου, τον έβαψαν, τον καλλώπισαν και η πρώτη τους κυψέλη στήθηκε, στην κατεύθυνση άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, καταπολέμησης της ανεργίας των γυναικών, αλλά και ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της διαμόρφωσης μιας οικονομίας κλίμακος χωρίς μεσάζοντες, με πρόσθετο οικονομικό, παραγωγικό, κοινωνικό και τοπικό όφελος.
Οι δραστηριότητες της εταιρίας επικεντρώνονται σε τρεις τομείς, ένδυση, πολιτισμό και εστίαση. Φιλοδοξούν να προσφέρουν καινοτόμο κοινωνικό έργο. Στους στόχους τους είναι η εκπαίδευση και η βοήθεια στην ένταξη στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας ατόμων από ευπαθείς ομάδες και το καταφέρνουν μέρα με τη μέρα, παρά τις αντιξοότητες.
Γνωρίσαμε τις γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ σε εκθέσεις, μπροστά τους πάγκους τους, περήφανες για τις δημιουργίες τους.
Ο τομέας της ένδυσης έχει ξεκινήσει να δουλεύει, οι ραπτομηχανές έχουν μπει μπροστά, παρά τις δυσκολίες για αρχικό κεφάλαιο. Πρώτο δείγμα της δουλειάς τους, οι πάνινες τσάντες από ανακυκλωμένο ύφασμα.
Μιλούν με πάθος για το πανί τους, τα χρώματα, τα σχέδια, για «εκείνο το τόσο ταιριαστό “χεράκι” από χρωματιστό ύφασμα, που άρεσε». Και το μεράκι τους φαίνεται στη δουλειά τους.
Μεράκι που υπερβαίνει το πλαίσιο της παραγωγής και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Θέλει να αγκαλιάσει τις γειτονιές του 4ου Διαμερίσματος, να αναδείξει τα στοιχεία του πολιτισμού και της τοπικής κληρονομιάς και παράδοσης.
Ενδιαφέρονται, οραματίζονται και σχεδιάζουν τα βήματα για το μέλλον, εκεί δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο λόφο του Ιππείου Κολωνού.
Στους στόχους τους η διοργάνωση ομιλιών και διαλέξεων πολιτιστικού περιεχομένου, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων.
Έχουν ήδη καταθέσει αίτηση προς την 4η δημοτική κοινότητα του δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση του κυλικείου του Λόφου Σκουζέ και τη δημιουργία χώρου ψυχαγωγίας, εστίασης και πολιτισμού.
Μιλούν με πάθος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και σχεδιάζουν να κάνουν πιο γνωστή τη δράση τους με τη δημιουργία ιστοσελίδας, αλλά και μέσω των social media για τη διάχυση της ενημέρωσης.

Τα προβλήματα

Δεν λείπουν φυσικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερος αυτός κλάδος της γυναικείας επιχειρηματικότητας και δράσης:
- δυσκολίες έως και αδυναμίες στη χρηματοδότηση επαγγελματικών σχεδίων από τράπεζες
- έλλειψη επιχειρηματικής στέγης προβολής (π.χ. μόνιμων εκθετηρίων), που θα μπορούσε να υπάρχει με παραχωρήσεις αναξιοποίητων ακινήτων του Δημοσίου και ειδικότερα, των υπουργείων και των ΟΤΑ
- έλλειψη κατανόησης από την πλευρά των υπαλλήλων των εφοριών, του εξειδικευμένου πλαισίου των ΚΟΙΝΣΕΠ
- απουσία κρατικού συστήματος πιστοποίησης προϊόντων
- απουσία κέντρων δικτύωσης, ενημέρωσης, στήριξης, εκπόνησης μελετών βιωσιμότητας, σε όλη τη χώρα σε αντιστοιχία, για παράδειγμα με τα ΚΕΠ,
- ανάγκη για δημιουργία Ταμείου Οικιακής Οικονομίας κ.λπ.
Ο δρόμος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι μακρύς και απαιτητικός. Απαιτείται το κράτος να στέκεται αρωγός και τα αρμόδια υπουργεία που ήδη έχουν σε εξέλιξη συναφείς πολιτικές και προγράμματα, σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας, να συντονίζουν τις ενέργειές του και να στηρίζουν ουσιαστικά τις Κοινωνικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις.

Μαρία Λυκούρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet