Οι εφημερίδες του κυρίου Μαρινάκη και των υπολοίπων συνοδοιπόρων της ΝΔ δεν θα μείνουν στην ιστορία για την αντικειμενικότητα τους. Σίγουρα δεν έχω κάνει τη διαπίστωση του αιώνα, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πως δεν συζητάμε για εφημερίδες με την κλασική έννοια. Αντιθέτως, μιλάμε για προπαγανδιστικά φυλλάδια της ΝΔ.
Ένα τέτοιο ρυπαρό φυλλάδιο είναι και το Πρώτο Θέμα, που με πηχυαίους τίτλους προσπάθησε να δημιουργήσει μείζον θέμα, μαγειρεύοντας δηλώσεις μου που έγιναν στις εργασίες επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Πριν δώσω την δική μου εκδοχή για το τι συνέβη, νομίζω ότι είναι απαραίτητες κάποιες επεξηγηματικές διευκρινίσεις για το πλαίσιο των συζητήσεων και των συναντήσεων που έγιναν.
Οι εργασίες των επιτροπών είχαν διάρκεια 3 μέρες και σε αυτές συμμετείχαν 43 βουλευτές από 15 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Στις συναντήσεις συμμετείχε η πρόεδρος και οι 3 αντιπρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Μετά τις συνοπτικές διευκρινήσεις, ας γυρίσουμε στο θέμα που γέννησε τα τερατώδη ψέματα που έγραψε το Πρώτο Θέμα και διαδόθηκαν σαν ιός Έμπολα σε όλα τα μέσα «ενημέρωσης» που διαχειρίζεται η ΝΔ.
Σε μια παρέμβαση μου, η οποία διήρκεσε 5 με 6 λεπτά, απομονώθηκε η φράση «έντιμος συμβιβασμός» και κόλλησε σε όλα. Στο μοίρασμα του Αιγαίου, στο μοίρασμα της Κύπρου, στο ξεπούλημα της Θράκης και σταματώ εδώ την απαρίθμηση της εθνικής καταστροφής.

Η αλήθεια

Στην προσπάθεια του «δημοσιογράφου» του Πρώτου Θέματος να ξεκινήσουμε πόλεμο με την Τουρκία, η αλήθεια ήταν το πρώτο θύμα στη μεταφορά της είδησης. Γράφει, λοιπόν, η «εφημερίδα» ότι ένας τούρκος βουλευτής έκανε ακραίες δηλώσεις κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Εννοεί δεν τον πλακώσαμε στο ξύλο, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος «δημοσιογράφος» την αντίδραση. Αναφέρει, μάλιστα, ο «δημοσιογράφος» ότι μίλησα για έντιμο συμβιβασμό που πρέπει να κάνουμε για την επίλυση των διμερών ζητημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Ουδέν ψευδέστερο. Στην απάντηση μου προς τον τούρκο ομόλογό μου, είπα πως τα ζητήματα αυτά δε λύνονται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, πολύ δε περισσότερο στις υποεπιτροπές που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα. Επίσης, τόνισα ότι τέτοια ζητήματα συζητούνται σε επίπεδο ηγεσιών των δύο κρατών και δεν αφορούν τις δικές μας εργασίες. Κλείνοντας την τοποθέτηση μου, είπα πως η περιοχή μας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τον άκρατο εθνικισμό που επικράτησε στη βαλκανική χερσόνησο τις τελευταίες δεκαετίες. Δικό μας μέλημα ακόμα και μέσα στη συμμαχία είναι να πορευτούμε ειρηνικά κι όχι να επιζητούμε τον πόλεμο.
Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας και δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα πως συμφωνεί με όσα ανέφερα. Τούτο βέβαια, επειδή δεν βόλευε το «δημοσιογράφο» του Πρώτου Θέματος, διέλαθε της προσοχής του. Κι έτσι έχτισε το παραμύθι της υποταγής μας στον τούρκικο παράγοντα. Ίσως να τον πείραξε, βέβαια, ότι ανέφερα πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών που έχουν δύο κράτη μεταξύ τους. Ίσως πάλι να τον ενόχλησε το ότι οι συμμετέχοντες βουλευτές χειροκρότησαν και μένα και τον τούρκο ομόλογο μου για τη δηλωμένη μας βούληση να ζήσουμε ειρηνικά τα επόμενα πολλά χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να σφαχτούμε για τα ψέματα ενός προβοκάτορα που θεωρεί το ψέμα επάγγελμα.

Οι συμβιβασμοί

Θέλω, όμως, να κάνω μια αναφορά στους συμβιβασμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών, που τόσο πολύ φαίνεται να ενόχλησαν τους τηλεοπτικούς υπερπατριώτες παρουσιαστές της πρωινής ζώνης.
Την τελευταία μέρα των εργασιών των επιτροπών μίλησαν ο κύριος Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, η κυρία Παναγιώτα Μανώλη, επικεφαλής του προγράμματος Σλαβικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών σπουδών του ΕΛΙΑΜΕΠ, και ο κύριος Άγγελος Αθανασόπουλος, δημοσιογράφος διπλωματικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα». Στο ερώτημα που τους έθεσα για τον τρόπο επίλυσης διμερών ζητημάτων κι αν υπάρχουν συμβιβασμοί για την επίλυση αυτών απάντησαν τα εξής:
α)ο κύριος Ντόκος είπε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και οφέλη και για τις δύο πλευρές όταν υπάρχουν συμβιβασμοί κι επίσης όταν δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πόλεμοι
β) η κυρία Μανώλη διατύπωσε την άποψη πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο διαπραγμάτευσης και πως πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί σε διαπραγματεύσεις
γ) ο κύριος Αθανασόπουλος επίσης υποστήριξε πως δεν μπορούν να λυθούν διμερείς διαφορές χωρίς συμβιβασμούς.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτέλεσε άξιο σχολιασμού από τους προαναφερόμενους υπερπατριώτες στις εκπομπές τους.
Τέλος, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός της εκκωφαντικής απουσίας των βουλευτών αντιπολίτευσης, με μικρές εξαιρέσεις της τελευταίας μέρας από πλευράς ΝΔ και της δεύτερης μέρας από πλευράς ΚΙΝΑΛ. Οι παρουσίες αυτές ήταν ολιγόλεπτες και για τα μάτια του κόσμου (των καναλιών δηλαδή).

Χρήστος Καραγιαννίδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet