Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου, όλες σχεδόν οι ομάδες της ευρωβουλής αναζητούν τρόπους να την αντιμετωπίσουν. Αν εξαιρέσουμε εκείνες τις συντηρητικές δυνάμεις μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που προσανατολίζονται είτε σε μια συμμαχία με τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα είτε σε δάνεια από την ατζέντα τους, ευρύτατες δυνάμεις τής αριστεράς, του σοσιαλδημοκρατικού κέντρου, των πρασίνων και άλλων προοδευτικών τάσεων αναζητούν τρόπους να αντιδράσουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο την αποτροπή τόσο της ενίσχυσης της ακροδεξιάς και των εθνικιστών, όσο και της σύμπραξης της κεντροδεξιάς και της δεξιάς μαζί τους.
Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι οι αιτίες των επικίνδυνων για το μέλλον της Ευρώπης τάσεων, πρέπει να αναζητηθούν στο πεδίο της ίδιας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η Ευρώπη που βιώνουν οι λαοί της, είναι απωθητική: οι ανισότητες εντείνονται, η φτώχεια απειλεί πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες, το κοινωνικό κράτος υπονομεύεται, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή δουλεύει υπέρ των λίγων και κατά των πολλών, η προστασία του περιβάλλοντος υποτιμάται μόνιμα και οι εθνικιστικές τάσεις αναδίπλωσης στην υποτιθέμενη ασφάλεια του εθνικού κράτους ενισχύονται διαδίδοντας την ξενοφοβία.
Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ μπροστά σε πιο κρίσιμες για το μέλλον τής ηπείρου μας ευρωεκλογές. Η ψήφος σε κάθε χώρα-μέλος μπορεί να κρίνει αν θα συνεχιστεί ο ίδιος καταστροφικός δρόμος ή θα σημειωθεί πραγματική στροφή με στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής Ευρώπης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, της ξενοφοβίας και των ανθρωποκτόνων τειχών, την άρση της λιτότητας, την αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την αλληλεγγύη, τον εκδημοκρατισμό των κοινοτικών θεσμών. Γιατί η Ευρώπη που θέλουμε είναι η μόνη βιώσιμη Ευρώπη. Αυτή που σήμερα βιώνουμε, αναιρεί τις ίδιες τις προϋποθέσεις ύπαρξής της.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet