Εδώ και μια εβδομάδα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βαθέως στη Σάμο, έχει κηρύξει αποχή των παιδιών από το σχολείο, γιατί λειτουργεί απογευματινή τάξη με 14 προσφυγόπουλα. Τώρα, και άλλοι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων χωρίς προσφυγόπουλα, κηρύττουν αποχή.
Στις 25/02/2019 δώδεκα σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Οι σύλλογοί μας ομόφωνα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής καταγωγής και θρησκείας, αλλά, όχι σε βάρος των δικαιωμάτων των ήδη φοιτούντων μαθητών και στην άμεση απειλή της δημόσιας υγείας του νησιού μας»
Αυτό το τρομακτικό αλλά… Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά... Δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά… Δεν είμαστε σεξιστές, αλλά... Δεν είμαστε ομοφοβικοί, αλλά... Δεν είμαστε φασίστες, αλλά…

«Σε θρανίο που έχει ακουμπήσει λαθρομεταναστάκι»


Ας δούμε το περιεχόμενο. Το πρώτο επιχείρημα ήταν πως το σχολείο έχει προβλήματα με τη στέγη και την πυρασφάλεια. Το δεύτερο πως διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Σύντομα αποδείχτηκαν προσχηματικά. Μιλάμε για 14 παιδία, που χρησιμοποιούν μια άδεια αίθουσα το απόγευμα, με δασκάλους διορισμένους για αυτό το σκοπό.
Επιστρατεύτηκε το απόλυτο όπλο της υγειονομικής βόμβας. Τα προσφυγόπουλα ζουν σε άθλιες συνθήκες, κουβαλάνε όλες τις ασθένειες του κόσμου και θα κολλήσουν τα παιδία μας.
Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι για τα μεταδοθεί νόσημα, απαιτείται, είτε στενή σωματική επαφή, είτε συνύπαρξη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστό χώρο. Εδώ και 4 χρόνια χιλιάδες προσφυγόπουλα πηγαίνουν σχολείο σε όλη τη χώρα και στα νησιά και στη Σάμου, χωρίς να έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό. Τα 14 παιδία είναι εμβολιασμένα, έχουν εξεταστεί από παιδίατρο και είναι αποδεδειγμένα υγιή.
Η αλήθεια βρίσκεται στη δήλωση αγανακτισμένου γονέα: «δεν θα επιτρέψω να ακουμπήσει η άκρη από το φουστάνι της κόρης μου, σε θρανίο που έχει καθίσει λαθρομεταναστάκι». Η τρομερή αλήθεια βρίσκεται στην απάντηση που δίνουν στο εύλογο ερώτημα των παιδιών τους: «μαμά, μπαμπά γιατί σταμάτησα να πηγαίνω σχολείο;».
Αυτοί οι άνθρωποι, οι λαθρομετανάστες είναι βρώμικοι, μιαροί, μολυσμένοι. Τους λυπόμαστε, αλλά πρέπει να προστατέψουμε το υγιές τμήμα της κοινωνίας από τη μόλυνση. Η θέση τους είναι σε ένα λοιμοκαθαρτήριο, ένα γκέτο, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τι συμβαίνει τελικά στην κλειστή κοινωνία της Σάμου;
Επί του παρόντος, την τελική λύση την έχουν αναλάβει τα κύματα του Αιγαίου. Εκατό πνιγμένους μετράμε στη Σάμο από το 2016. Από την περασμένη εβδομάδα ένα πατέρας και τα δίδυμα παιδιά του «αναπαύονται» στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου.
Τι συμβαίνει τελικά στην κλειστή κοινωνία της Σάμου; Είναι μια μειοψηφία ακροδεξιών που κάνει μεγάλη φασαρία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παραμένει δημοκρατική και αλληλέγγυα; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Στο δημόσιο διάλογο, τα τοπικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν το μίσος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Όσοι και όσες τολμούν να φέρουν αντίρρηση, λοιδορούνται, βρίζονται χυδαία, στοχοποιούνται. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι διάχυτα. Οι πνευματικοί άνθρωποι σιωπούν. Οι αρχές του τόπου, είτε ταυτίζονται και επενδύουν πολιτικά στην ξενοφοβία, είτε σιωπούν. Ο αντιπεριφειάρχης, και υποψήφιος δήμαρχος, που βροντοφώναζε στην κεντρική πλατεία τα 2016, πως δεν υπάρχουν φασίστες στη Σάμο, έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο την αφρόκρεμα της ακροδεξιάς. Μαζί τους και η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.Η ενασχόληση με το μεταναστευτικό, η υπεράσπιση της πατρίδας από τους εισβολείς προδίδει κύρος, διαμορφώνει ταυτότητα, μοιράζει ρόλους. Αργά, βασανιστικά μια διαδικασία εκφασισμού εξελίσσεται.

Ντροπή για την ανθρωπιά και την αριστεροσύνη μας


Η κυβέρνηση, δυστυχώς, απέτυχε να διαχειριστεί με στοιχειώδη επάρκεια το προσφυγικό στη Σάμο, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι ξεχειμωνιάζουν σε μια πλαγιά, σε πρόχειρες καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό, σε ένα χώρο που έχει σχεδιαστεί για 700. Διαδοχικές υποσχέσεις για μεταφορά στην ενδοχώρα και δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής, έχουν διαψευστεί και η αξιοπιστία της κυβέρνησης, έχει πληγεί.
Οι πρόσφυγες στη Σάμο ζουν σε άθλιες συνθήκες. Είναι ντροπή για την ανθρωπιά και την αριστεροσύνη μας. Η εικόνα χιλιάδων εξαθλιωμένων σε μια μικρή πόλη, προκαλεί ενόχληση, ανασφάλεια, φόβο και αφήνει χώρο στην ιδεολογία του μίσους και του θανάτου, να δηλητηριάσει το κοινωνικό σώμα.
Η Σάμος έχει μετατραπεί σε ένα σκοτεινό εργαστήριο, στο οποίο ο εφιάλτης της ιστορίας δοκιμάζει τις τεχνικές του. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Μια μάχη, που όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Νίκος Σ. Κακλαμάνης
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet