Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr


Νot the Rolling Stones!


Αφιέρωμα στο μυθικό συγκρότημα από μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές tribute bands, που έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Ασία. Η εκπληκτική ομοιότητα του τραγουδιστή Paul Ashworth, φυσιογνωμικά, κινησιολογικά αλλά και φωνητικά, με τον Μικ Τζάγκερ τους οδήγησε στον τίτλο Νοt the Rolling Stones – και τίποτα δεν τους εμποδίζει, μαζί με την αυθεντικότητα, να έχουν και τη δική τους ταυτότητα. Mια μπάντα πιστή στο χαρακτηριστικό ήχο και στην απίστευτη ενέργεια του θρυλικού ροκ γκρουπ που έγραψε και γράφει ακόμα ιστορία!
Οι Not the Rolling Stones αποτελούνται από τους: Laurence Whiteley (ηλεκτρική κιθάρα, «Mick Taylor»), Paul Ashworth (φωνητικά, «Mick Jagger»), Adrian Pounce (ηλεκτρική κιθάρα, «Keith Richards»), James Stead (πλήκτρα), Timothy Farmer (μπάσο, «Bill Wyman») και Martin Slythe (ντραμς, «Charlie Watts»).
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 10μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Βanquet. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ).
Παρακαλούμε, σημειώστε ότι δεν θα υπάρχουν καθίσματα
και ότι οι θεατές θα παρακολουθούν τη συναυλία όρθιοι.

 


Μουσική και μουσικοί από το Ιράν


Toυς ήχους της μεγάλης παράδοσης του Ιράν φέρνει το μουσικό συγκρότημα Hamnavazi Taj, ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της. Με αφορμή τον εορτασμό της «Νορούζ», της ιρανικής Πρωτοχρονιάς στις 21/3, αλλά και της εαρινής ισημερίας μία μέρα νωρίτερα, το διάσημο σχήμα παραδοσιακής μουσικής έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική εμφάνιση. Συμμετέχουν οι βραβευμένοι μουσικοί Vahid Taj (τραγούδι, μαέστρος), Hasan Mekaniki (νέι), Hamideh Ghanbari (τουμπερλέκι), Bahman Faryadras (λύρα), Ahman Sharian (ταρ) και Mehdi Siadati (σαντούρι).
Οι έξι δεινοί δεξιοτέχνες του σχήματος Hamnavazi Taj, που φημίζονται ως γνήσιοι εκπρόσωποι της ιρανικής παραδοσιακής μουσικής τόσο ως σολίστ όσο και ως συνθέτες, έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν συμμετάσχει σε πολλά δισκογραφικά πρότζεκτ και έχουν στο ενεργητικό τους συνεργασίες με διακεκριμένους ιρανούς μουσικούς.
Μια βραδιά με άρωμα Ανατολής, γεμάτη μαγικές μελωδίες ερμηνευμένες από την αισθαντική φωνή του Vahid Taj αλλά και από πνευστά, κρουστά και έγχορδα, οι ρίζες των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων. Μια συναυλία με ενόργανη μουσική αλλά και τραγούδια βασισμένα σε στίχους της ιρανικής ποίησης που συνδυάζουν τον μυστικισμό και τη θρησκευτικότητα με το ερωτικό συναίσθημα.
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο δημοφιλούς σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 11 και 18 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ).

 


«Οι γάμοι του Φίγκαρο»


«Οι γάμοι του Φίγκαρο», η αριστουργηματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και σε μουσική διεύθυνση Μάριου Παπαδόπουλου και Γιώργου Μπαλατσινού.
Το ποιητικό κείμενο της τετράπρακτης κωμικής όπερας έχει γράψει ο Λορέντσο ντα Πόντε, βασιζόμενος στην πεντάπρακτη κωμωδία του Πιερ-Ογκιστέν Καρόν ντε Μπομαρσέ «Η τρελή ημέρα ή Ο γάμος του Φίγκαρο» [La folle journée ou Le Mariage de Figaro, 1778/84]. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της αποκαλούμενης τριλογίας του Φίγκαρο που ξεκινά με τον Κουρέα της Σεβίλλης ή Η περιττή προφύλαξη [Le Barbier de Séville ou La Précaution inutile, 1773/75] και ολοκληρώνεται με την Ένοχη μητέρα [La Mère coupable, 1791/92]. Και τα τρία θεατρικά έχουν μετατραπεί σε όπερες. Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ σκιαγραφεί με λιτά μέσα το χαρακτήρα κάθε προσώπου. Εκτός από τις συνήθεις άριες για κάθε ρόλο και τα μεταξύ τους ντουέτα, ο συνθέτης δημιουργεί σύνολα απίστευτης φαντασίας, όπως το περίφημο σεπτέτο της Β΄ Πράξης: αρχικά ένα, στη συνέχεια δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι και τελικά επτά πρόσωπα συνομιλούν στη διάρκεια ενός συναρπαστικού μουσικού μέρους, το οποίο διαρκεί είκοσι λεπτά, χωρίς να χάνει την ευκρίνεια και τη δύναμή του. Στην ευρηματική σκηνοθεσία του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρου Ευκλείδη, οι λεπτές αποχρώσεις της μουσικοθεατρικής ιδιοφυΐας του Μότσαρτ αναδεικνύονται μέσα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που συνθέτει ένα σύμπαν ρετρό παραδοξότητας. Οι ήρωες του Μότσαρτ μετατρέπονται σε γρανάζια ενός αλλόκοτου κόσμου που υπογραμμίζει τη διαχρονική πάλη για κοινωνική ανέλιξη και αξιοπρέπεια.
Τη δραματουργία υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου η οποία συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία της παραγωγής. Το σκηνικό που χρησιμοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των μηχανισμών της αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, ενώ τα vintage κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κινησιολογία ο Κωνσταντίνος Ρήγος και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.
Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Στις δύο υψηλού επιπέδου διανομές, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει νεότερους και καταξιωμένους Έλληνες πρωταγωνιστές, όπως τους Δημήτρη Τηλιακό, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Παναγιώτη Οικονόμου, Άρτεμη Μπόγρη, Διονύση Σούρμπη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιάννη Σελητσανιώτη, Μιράντα Μακρυνιώτη κ.ά.
Στις 23, 27, 29, 31 Μαρτίου & 12, 14, 17, 20 Απριλίου, στις 7.30μμ (Κυριακές 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 70 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ.

 


Συναυλία - αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο


Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζουν τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο σε μια συναυλία - αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση Χάρη Ανδρεάδη. Μαζί του οι Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Μακεδόνας και Ασπασία Στρατηγού.
Ο Νικολόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κοντά στους τελευταίους ρεμπέτες, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Κυριαζή, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μάρκο Βαμβακάρη, κ.ά. Πολύ νέος άρχισε να εμφανίζεται στα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού παίζοντας τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής μαζί με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Στέλιο Ζαφειρίου και άλλους μεγάλους εκείνης της περιόδου. Σύντομα βρέθηκε δίπλα στον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα. Το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια: «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Απόψε σε έχω στην αγκαλιά μου», «Νύχτα στάσου».
Για περισσότερα από 40 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής δισκογραφίας και έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 20.000 τραγούδια σε πολλούς δίσκους, συλλογές, κ.λπ. Τα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος ξεπερνούν τα 1.900, ανάμεσα τους μεγάλες επιτυχίες που έχουν κάνει ρεκόρ πωλήσεων, όπως τα: «Υπάρχω», «Ο τραγουδιστής», «Εγώ θα σου μιλώ με τα τραγούδια μου», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Ο Σαλονικιός», «Ζήλεια μου», «Της καληνύχτας τα φιλιά», «Το ποδήλατο», «Έκανες το λάθος», «Μη μου λες αντίο» και πολλά άλλα.
H συναυλία αυτή έχει ως στόχο να προβάλει το έργο του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Αποκατάστασης, Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Σωτήρ».
Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 8.30μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Μειωμένα εισιτήρια των 5 ευρώ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι 6-18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι και κάτοικοι του δήμου Καλλιθέας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet